Kvinder i ledelseLederkarriere

Jeg er vant til at arbejde blandt mænd, så jeg kender spil­le­reg­ler­ne

Birgitte Søgaard Holm er en af de ’tunge drenge’ i den danske finanssektor. Og som kvinde er det bare et grundvilkår, at hun ofte er ene høne i kurven.



Hos StepStone sætter vi fokus på kvinder i ledelse. Her går vi et spadestik dybere og taler med en række kvindelige ledere og iværksættere på tværs af brancher og ledelsesniveauer om det, der rører sig hos dem. Se andre artikler i serien her.

Birgitte er administrerende direktør i Investering Danmark og direktør for Investering & Opsparing i interesseorganisationen Finans Danmark. Hun har tidligere været vicedirektør i Finanstilsynet, og før det har hun arbejdet næsten to årtier i Nationalbanken. Birgittes særlige fagområde – investering og kapitalforvaltning – er nok det hjørne af branchen, som er mest præget af ’maskuline værdier’. Lidt som stemningen i filmen ”Wolf of Wall Street” er det ekstremt konkurrencedrevet, og medarbejderne bliver konstant målt på deres performance.

”Ja, det er nok nogle særlige typer, som trives her. Jeg sad for nylig i et møde, hvor vi drøftede, hvordan branchen kunne tiltrække flere kvinder. En undrede sig virkeligt og spurgte oprigtigt: ”Jamen her er jo store lønninger og store biler – hvorfor bliver kvinderne ikke tiltrukket af det?”

Vi griner begge to. Deri, at det for os begge er oplagt morsomt, ligger måske svaret.

Men hvordan er det at være kvinde i en så mandsdomineret en branche?

”Jeg har aldrig haft en kvindelig chef. Til gengæld har jeg altid haft gode chefer, som har støttet og udviklet mig. Både på den korte bane i jobbet, men også på den lange bane i min karriere. Det var fx min daværende chef, Lars Rohde, der pitchede mig til Finanstilsynet, hvor jeg arbejdede, inden jeg kom her. På det tidspunkt var jeg afdelingschef og efter 17 år i Nationalbanken, kunne han se, at jeg ville have godt af at komme ud og prøve noget nyt. Det var jeg klar til.”

Et landskab af mænd

”Jeg har ærlig talt ikke tænkt så meget over det med køn, hverken under min uddannelse eller i mit arbejdsliv. Det har hele tiden bare være et grundvilkår, at jeg bevægede mig i et fagligt landskab af mænd. Men når jeg tænker over det, så har jeg helt sikkert trives bedst med de kolleger, som har haft dét, man vel kan kalde ’kvindelige egenskaber’. Der har heldigvis været masser af gode mænd på min vej, som har kunnet indgå i ærlige og tillidsfulde relationer, hvor der også er plads til at tale om det, der er svært.”

Men der ER også kvinder i branchen. Og de har fundet sammen. Birgitte er medlem af kvindenetværket Finanskvinder, som består af 17 medlemmer – alle er højt placerede kvinder i finansverdenen.

”Vi har kendt hinanden på kryds og tværs i årevis – større er den danske finanssektor jo heller ikke! Netværket handler om at støtte hinanden og dels spille hinanden gode, dels spille hinanden på banen i de old boys cirkler, som vi hver især har et ben inde i.”

I kvindenetværket Finanskvinder sker der noget interessant, når en mand træder ind i rummet.

”Når vi har haft en mand som gæstetaler, så har de flere gange kommenteret det at være ene mand blandt lutter kvinder. At det føles lidt utrygt at navigere i, fordi det er, som om der gælder nogle andre spilleregler. Og for hver enkelt af os kvinder er den omvendte situation jo hverdag, så vi kender godt spillereglerne i et rum fyldt med mænd. For OS er der jo ikke noget usædvanligt i at være ene om at repræsentere sit køn.”

De traditionelle kønsroller kan være svære at slippe

”En kvindelig bekendt mødte en gang op til et møde, og inden hun nåede at sætte sig, blev hun bedt om lige at gå ud og kopiere – og tage frisk kaffe med ind. Det gjorde hun. Hun delte kopierne ud og lod kaffen gå på omgang. Og satte sig så ved bordenden. Dér var der en del mødedeltagere, alle mænd, som fik røde kinder, for det viste sig jo, at hun faktisk var den med flest stjerner på skuldrene.”

”Jeg har aldrig selv oplevet krænkende adfærd i retning af #metoo eller følt mig forbigået på grund af mit køn. I Danmark er der tværtimod regler, som gør, at hvis regeringen nedsætter et udvalg, så skal man indstille to medlemmer – og nummer et SKAL være en kvinde. Så det er sket, at jeg er endt med at sidde i et udvalg på grund af den regel, der vel godt kan betegnes som positiv særbehandling. Men jeg har det da, som jeg er sikker på alle kvinder har det: Jeg vil selvfølgelig hellere vælges på mine meritter end på mit køn.”

Kvinder: Gør jer spilbare!

”Kvinder har nok en tendens til at møde op og være lidt for velforberedte, hvor mænd har en tendens til på en anden måde bare at tage, hvad der kommer. De ryster noget ud ad ærmet med en fundamental tro på sig selv. Hvis en journalist ringer og vil have en ekspertudtalelse, så siger en mand straks: ’Ja! Det vil jeg godt! Hvad handler det om?’ Hvorimod en kvinde som det første siger: ’Er du sikker på, at jeg er den rigtige?’ Og så fortsætter hun: ’Vil du lige sende spørgsmålene i forvejen, så jeg kan nå at læse op på det?’ Der kan vi altså godt gøre os selv lidt mere spilbare.”

Så hvordan tiltrækker man flere kvinder til finanssektoren?

”Store lønninger og store biler er bestemt rart nok, men måske er kvinder bare lidt mere purpose-driven! Vi kan fx se, at den bæredygtige dagsorden og grønne omstilling har gjort noget godt ved diversiteten i branchen generelt. Det rykker helt klart ved ansøgningsfeltet, hvis ord som ”profit” erstattes med et ord som ”værdiskabelse”: Det tiltrækker en del flere kvindelige ansøgere. Så den bevidsthed om sproget er en god start. Og så er det jo en del af den aktuelle diskurs, det med køn og styrken i diversitet. Jeg tror, at mange unge kvinder på vej frem i deres karrierer higer efter stærke kvindelige rollemodeller og nogle at se op til indenfor branchen. Det forstår jeg godt, selvom jeg er nået langt uden selv at have det. Til gengæld er det omvendt altid mænd, der har hjulpet mig frem i verden! Kvinder kan og bør hjælpe hinanden, men vi har også brug for mændene. Sammen når vi de bedste resultater.”

Fakta:

    Birgitte Søgaard Holm (født 1971) er uddannet cand. polit. fra Københavns Universitet og har læst økonomi og ledelse på hhv. London School of Economics and Political Science og Henley Business School. Hun er adm. direktør for Investering Danmark og direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark.

    Tidligere har hun arbejdet som Vicedirektør i Finanstilsynet samt som afdelingschef i Danmarks Nationalbank. Hun er gift og mor til to. Familien bor på en gård i Ishøj.

Læs også