AnsøgningJobsøgning som leder

Sæt turbo på din jo­ban­søg­ning med ChatGPT

Du kan bruge kunstig intelligens til rugbrødsarbejdet, når du søger job. Men tænk nøje over dit input og finpuds outputtet, påpeger karriereekspert



Siden lanceringen i november har millioner verden over brugt OpenAI's kunstig intelligens ChatGPT, som ghostwriter på skoleopgaver, artikler, klagebreve eller hjemmesidetekster mv.

Og nu hvor ledigheden er på vej op, har interessen for ChatGPT også spredt sig til jobansøgninger, påpeger Hanne Hjordt, chef for karriere og udvikling i fagforeningen Business Danmark.

Har du ikke søgt job i årevis, eller vil du bare have mere volumen på din jobsøgning, så kan ChatGPT hjælpe dig godt i gang med at få lavet nogle ansøgninger, men ansøgningen bliver ikke bedre end det, du fodrer den med, og du skal forholde dig kritisk til outputtet fremfor at betragte det som et grydeklart produkt, siger hun og uddyber.

Der hvor du som unikt individ skal sætte dit personlige præg på ansøgningen er ved at afkode alt det, der står mellem linjerne i jobopslaget og kvalificere ansøgningen ud fra din profil, motivation og erfaring, og ikke mindst hvad du fremadrettet kan tilføre virksomheden af værdi.

Dit input afgør med andre ord dit output, det er derfor afgørende, at du målretter det indhold, du hælder ind i ChatGPT og bearbejder det, hvis du skal skille dig ud fra mængden.

ChatGPT ved ikke, hvad du drømmer om

Netop fordi ChatGPT så hurtigt kan sætte turbo på din ansøgning, anbefaler Hanne Hjordt, at tage en tænkepause efter en opsigelse eller ved et karriereskifte. For når vi så nemt kan skride til handling, glemmer vi nemt at reflektere over, hvad der egentlig motiverer os, om vi skal skifte karrierespor eller søge et lignende job, som det vi kom fra, fortæller hun.

Vores hjerne vil rigtig gerne træffe de nemme valg, som kræver minimal indsats og overvejelse. Og ChatGPT gør i den grad jobsøgning nemt, så vi skal passe på ikke at træffe de forkerte valg og bare gøre, som vi plejer. Der er jo ofte en grund til, at vi kørte sur i det sidste job eller blev opsagt – og måske står vi i en helt ny livssituation, hvor vores ønsker og behov har ændret sig.

Sådan gør du

Alt du skal bruge til at lave udkast til en ChatGPT-ansøgning er:

  1. Opret en gratis ChatGPT-profil (som kan bruges til mange formål) – eller de mere målrettede jobsøgningsskabeloner som benytter AI – Jobbutler.ai og Skriv min jobansøgning 20sekunder.dk
  2. Skriv, hvad du vil have ChatGPT til at gøre
  3. Skriv, hvordan du vil have den til at skrive ansøgningen; i en munter tone, som digt, maks antal tegn, engelsk eller dansk mv.
  4. Indsæt dit CV eller dine kompetencer, beskriv hvad du kan tilføre af værdi og hvorfor.
  5. Indsæt stillingsopslaget
  6. Tryk 'generate respons' – og få et bud efter få sekunder
  7. Er du ikke tilfreds med resultatet, kan du give den yderligere instruktioner til, hvordan ansøgningen skal skrives
  8. Sidst men ikke mindst: Tilpas ansøgningen så den afspejler din tone/stil og gør den personlig

ChatGPT: Fordele og ulemper ved at bruge mig

Der er både positive og negative konsekvenser ved at lade ChatGPT skrive din jobsøgning, forklarer den selv:

Mulige fordele:

  1. Tidsbesparelse: ChatGPT kan hjælpe dig med at producere en ansøgning eller et CV hurtigere, end du selv ville kunne.
  2. Sprogfærdigheder: Hvis du ikke er fortrolig med at skrive på det sprog, som ansøgningen skal skrives på, kan ChatGPT hjælpe dig med at formulere en sammenhængende og grammatisk korrekt ansøgning.
  3. Kreativitet: ChatGPT kan komme med originale ideer til din ansøgning, som du måske ikke selv ville have tænkt på.
  4. Præcision: ChatGPT kan hjælpe dig med at formulere dine erfaringer og kvalifikationer på en klar og præcis måde.

Mulige ulemper:

  1. Manglende personlig tilpasning: ChatGPT kan ikke tilpasse din ansøgning til den specifikke stilling, du søger.
  2. Manglende forståelse for jobbeskrivelsen: ChatGPT kan ikke forstå eller analysere jobbeskrivelsen på samme måde, som en menneskelig ansøger ville kunne gøre det.
  3. Risiko for skabelonansøgninger: ChatGPT kan producere en standardiseret ansøgning, som ikke skiller sig ud fra andre ansøgninger og dermed ikke vækker opmærksomhed hos arbejdsgiveren.
  4. Risiko for fejl: ChatGPT kan begå grammatiske eller faktuelle fejl, som kan skade dine chancer for at blive ansat.

I sidste ende er det vigtigt at overveje, om du føler dig tryg ved at lade ChatGPT skrive din ansøgning, og om du tror, at det vil hjælpe dig med at opnå dine mål i din jobsøgning, fortæller ChatGPT.

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn

Læs også