Uopfordret ansøgning

Du kan søge uopfordret som en del af din jobsøgningsstrategi. Når du søger uopfordret, er udfordringen, at du ingen jobannonce har at støtte dig til. Du skal derfor regne med at bruge en del tid på research og planlægning. Til gengæld kan dit initiativ og grundige forarbejde være det, der gør, at du får jobbet.

Sådan gør du, når du søger uopfordret

Når du beslutter dig for at søge uopfordret, råder vi dig til at læse erhvervsstof i aviserne, orientere dig i TV, radio og på internettet samt kontakte dit netværk for at få viden om erhvervslivet og arbejdsmarkedet der, hvor du søger job. Er der f.eks. virksomheder, som har lanceret nye produkter for nylig, eller som skal i gang med nye tiltag? Er der kommet ny ledelse til? Er der et generationsskifte på vej? Er der i det hele taget sket noget, som kunne tænkes at skabe nye stillinger?

Du kan herefter begynde at udse dig den eller de virksomheder, som du vil sende en uopfordret ansøgning til. Inden, du begynder at skrive ansøgningen, kan du med fordel søge oplysninger om virksomheden via internettet eller via dit netværk.

Kontakt eventuelt virksomhedens personaleafdeling eller en relevant leder og hør, hvilke opgaver, de beskæftiger sig med. På den måde kan du også få navnet på en person, som du kan sende en eventuel ansøgning til.

Den uopfordrede ansøgning er stort set bygget op ligesom den almindelige ansøgning. Der er dog den væsentlige forskel, at du, når du søger uopfordret, i princippet skaber din egen stilling. Det gælder derfor om at være mere offensiv og for eksempel skrive, hvilke funktioner eller stillinger, du ser dig selv i. Du skal desuden gøre meget ud af din motivation for at søge stillingen, og hvorfor du gerne vil ansættes i virksomheden. Det er desuden en god idé at skrive, hvornår du følger op på din ansøgning.

Når du efter nogle dage kontakter virksomheden, kan du indledningsvist spørge, om virksomheden har modtaget og læst din ansøgning. Forbered desuden, hvad du i øvrigt vil spørge om. Du kan f.eks. spørge, om du må komme forbi og uddybe din ansøgning, eller om virksomheden har noget, de gerne vil vide om dig.

Gode råd, når du søger uopfordret

  • Gør dit forarbejde grundigt.
  • Formuler din ansøgning kort og præcist.
  • Send din uopfordrede ansøgning til en navngiven person - helst den person, der i givet fald skal ansætte dig.
  • Vis initiativ og følg op på ansøgningen efter kort tid - derved sikrer du, at din ansøgning er nået frem og havnet hos den rigtige person.