LederkarriereLøn

Bijob-feberen raser, men her er fald­gru­ber­ne

Ny lov giver håb om ekstra indkomst, men her er hvad du skal vide.



Fire ud af 10 danskere er ivrige efter at tjene lidt ekstra. Det viser nye tal efter lovændring, der har åbnet døren for bijobberi. Lovændringen, der trådte i kraft 1. juli, har gjort det muligt at arbejde for flere arbejdsgivere på en gang uden at støde på tidligere begrænsninger.

En dugfrisk undersøgelse lavet af Norstat for fagforeningen Business Danmark afslører, at hele 39% af danskerne på arbejdsmarkedet faktisk ønsker et bijob. Et overraskende højt tal ifølge fagforeningens administrerende direktør, Martin Kildgaard Nielsen, der mener, at det indikerer, at de tidligere regler har bremset folk i at forfølge ekstra jobmuligheder.

Jeg synes, det er en overvældende interesse, og det vidner om, at de gamle regler har været et benspænd i forhold til at kaste sig ud i et ekstra job, siger han.

Forbud mod bibeskæftigelse har i mange år været fast standard i de fleste ansættelseskontrakter, som vores jurister tjekker igennem. Men nu hvor man ikke længere behøver spørge om lov til at bijobbe, vil fænomenet helt sikkert vinde frem, forventer han.

Lysten til bijobberi går også godt i spænd med, at flere og flere gerne vil indrette deres arbejdsliv lidt anderledes, for eksempel ved at kombinere flere større eller mindre lønmodtagerjobs eller supplere med lidt selvstændig virksomhed, og så er det tegn på at danskernes økonomi har været presset de seneste par år.

Tag en ekspert med på råd

Han hejser samtidig et advarselsflag i forhold til, at der også kan være tvister forbundet med den nye lov.

Du skal stadigvæk kunne passe dit primære job og må heller ikke arbejde for konkurrenter, hvis du har et bijob. Er du i tvivl om hvor grænsen går, så snak med en juridisk ekspert eller spørg din arbejdsgiver. På den måde kan du minimere risikoen for konflikter, råder Martin Kildgaard Nielsen.

Du skal også tungen lige i munden, fordi vilkårene i mange bijob heller ikke er lige så gode som i fuldtidsjob. Så igen, rådfør dig med en ekspert, før du skriver under på kontrakten.

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn