Lederkarriere

Derfor er du dårligere dækket på hjem­me­kon­to­ret

Får du et smæld i ryggen på arbejdspladsen, kan du gå ud fra, det dækkes som en arbejdsskade. Det er mere tricky, når du arbejder hjemme eller på farten.



Corona-pandemien var med til at revolutionere vores arbejdsliv. Pludselig var dét - der engang kun var en lejlighedsvis mulighed - blevet den nye norm.

Hjemmearbejde.

Men med fleksibilitet følger også et nyt juridisk minefelt, når det gælder ansvar og dækning for arbejdsskader.

For mens du kan gå ud fra, at du er dækket af arbejdsskadesikringsloven, når du tjekker fysisk ind på arbejdspladsen, så er du på langt mere usikker grund, når du arbejder hjemmefra eller er på forretningsrejse – her vil sagen afhænge af en konkret vurdering.

Ved hjemmearbejde ser Ankestyrelsen konkret på, om din skade er opstået som en nødvendig og naturlig følge af dit arbejde – og du skal som lønmodtager bevise, det er tilfældet. Derfor er du alt andet lige dårligere stillet med hensyn til at få anerkendt en arbejdsskade, når du arbejder hjemmefra, siger Nina Utzon, arbejdsskaderådgiver i fagforeningen Business Danmark.

Årsagen er ifølge Ankestyrelsen, at der i hjemmet blandt andet er en anden og mere nær forbindelse mellem arbejdsmæssige handlinger og private handlinger, end på arbejdspladsen. Hvis en ulykke i hjemmet skal anerkendes som en arbejdsskade, kræver det derfor, at du kan sandsynliggøre en klar årsagsforbindelse mellem ulykken og dit arbejde.

Hvornår er du på arbejde og privat?

Ankestyrelsen har på baggrund af en lille håndfuld konkrete sager om arbejdsskader i hjemmet trukket nogle streger i sandet.

Falder du for eksempel på vej til toilettet, så er det en arbejdsskade, fastslår Ankestyrelsen i to sager, fordi der ikke var private forhold, som influerede på faldskaderne.

Men falder du på vej ind i dit hus fra din gårdhave, mens du får frisk luft, og overvejer hvordan du skal løse en arbejdsopgave, så er det for egen regning. I den konkrete sag var Ankestyrelsen ikke overbevist om, at det var nødvendigt for den hjemmearbejdende at gå udenfor efter et onlinemøde for at kunne passe sit arbejde.

Ifølge Nina Utzon bør der i fremtidige afgørelser skeles lige så meget til åndens som håndens arbejde, så hjemmearbejde ikke bliver et fængsel.

Det er nok almindeligt for mange hjemmearbejdende at tage et telefonisk møde med en kunde eller kollega, mens de går rundt i haven, hvor tankerne flyder mere frit end foran skærmen. Eller at man kan sidde med en kop kaffe i haven en sommerdag, mens man holder pause eller laver en strategiplan, uden frygt for at man ikke kan få anerkendt det som en arbejdsskade, hvis stolen braser sammen under en, siger hun og efterlyser klarere retningslinjer og regler for hjemmearbejde, der tager højde for den nye virkelighed.

Det vil ikke kun beskytte arbejdstagerne, men også arbejdsgiverne, der også er i en ukendt situation. Det handler om at finde den rette balance mellem fleksibilitet og ansvar, så alle parter kan arbejde trygt og effektivt, mener Nina Utzon.

Dyrt fald på forretningsrejsen

Senest har Nina Utzon forgæves forsøgt at få anerkendt Michael Roland Clausagers faldulykke på et hotel under en forretningsrejse i Tyskland som en arbejdsulykke.

For at lindre sin ryg efter mange hundrede kilometers kørsel over to dage ville Michael Roland Clausager bruge svømmebassinet på sit hotel. Her faldt han og fik en stor flænge i hovedet og en slem hjernerystelse, som gav ham kronisk hovedpine, så han ikke kunne passe sit job.

Jeg har været på sådanne rejser tusinde gange før, og jeg har altid troet, jeg var fuldt dækket, mens jeg var på forretningsrejse. Og den samme opfattelse er jeg sikker på, alle andre forretningsrejsende også har, når de kører ud på vejene eller tjekker ind i lufthavnen, siger Michael Roland Clausager og råder andre til grundigt at tjekke, at de er ekstra sikret ved erhvervsevnetab på forretningsrejser.

Fordi faldet skete i svømmehallen - og ikke på hotelgangen på vej ned på værelset - kunne han ikke få det godkendt som en arbejdsskade og få erstatning for tabt erhvervsevne.

Læs hele Michaels historie på her

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn

Læs også