Øvrige

Styrer du tiden, eller har tiden en klemme i dig?

Tid. En ressource vi ihærdigt jagter, men aldrig indhenter. Vi strukturer, sparer og investerer vores tid. Vi fylder kalenderen op med aktiviteter og laver to do’s, som om døgnet har mere end 24 timer. Intentionen er god, men ender tiden med at have en frustrerende klemme i os?



Det er et dagligt vilkår, at der ikke er tid nok til alting. Der er tid nok til det væsentligste. Vi kan roligt indstille jagten på tiden. Vi får ikke flere timer i døgnet, uanset hvor meget vi ihærdigt prøver.

Erstat den frustrerende jagtfølelse med overskud

Følelsen af overskud svinder bort, når vi føler, at vi løber i et hamsterhjul med tiden lige i hælene uden at komme nogle steder. Modsat indtræffer overskudsfølelsen, når vi begynder at strukturere den tid, vi dagligt har til rådighed ud fra det, vi gerne vil bruge vores tid og energi på. Det er en illusion, at det bliver bedre, blot ved at vi løber hurtigere i dagligdagen, indtager frokost i bilen eller sover mindre. For så snart du er færdig, får du bare noget nyt at løbe efter. Hvis vi i stedet begynder at arbejde med, hvordan vi anvender vores tid, så kan vi få overblikket tilbage. Det handler ikke om at lave mere eller mindre. Det handler om at gøre tingene på en måde, hvor det er dig, der styrer rammerne.

Investerer du din tid rigtigt?

De fleste er bekendte med, at det er fornuftigt at have et godt overblik over ens økonomiske råderum og budget. På samme måde kan vi betragte vores tid og se på, hvordan vi lægger det bedste tidsbudget. Den vigtigste faktor for, at vi føler, at vores tidsinvestering er en succes og giver personligt afkast er ifølge time management coachen, Elizabeth Grace Saunders, når vores ydre og egne forventninger indfries i vores daglige tidsdisponering. Netop det forhold kan ifølge Saunders sættes på formel:

Succesfuld tidsinvestering
(ydre forventninger) + (egne forventninger) er mindre end 24 timer
— (Self-care)

Tidsmæssig ubalance
(ydre forventninger) + (egne forventninger) er større end 24 timer
— (Self-care)


De ydre forventninger ses af os som udefrakommende krav: ”Jeg er nødt til sende to ansøgninger om ugen”, ”jeg må" og "jeg skal”. Alle disse forventninger stammer ofte fra vores netværk, familie eller arbejde.

Egne forventninger dækker over forventninger til os selv om personlig udvikling, indholdsrig fritid, godt parforhold og bolig osv.

Self-care er de elementære aktiviteter, vi gør på regelmæssig basis i dagligdagen som at sove og indtage mad.

Samlet set er der ingen tvivl om, at vores dagligdag er fyldt med forventninger (både egne og ydre) til, hvad vi mener, der bør være tid til. Blueprint er begrebet for disse tankekonstruktioner. Vores blueprints har stor indvirkning på vores forestillinger om, hvordan vores liv skal se ud og udfolde sig. Derfor bliver vores blueprints stærke kræfter for energi, glæde og drivkraft, men også frustration, når vores daglige tidsprioritering ikke indfrier vores forventninger. Vores utilfredshed er den advarselslampe, som fortæller os, at vores ”dårlige vaner” - muligvis ubevidste vaner og prioriteringer - reelt forhindrer os i, at nå de mål, der kalder glæden frem, og som virkelig tæller for os.

Øvelse – hvordan får vi styr på vores tidsregnskab?

Hvis vi vil mestre prioriteringskunsten, kræver det lidt øvelse, og at vi muligvis banker rusten af vores gamle vaner, så vi kan oparbejde nye og mere energigivende vaner, hvor vi er bevidste om, hvad vi skal gøre, i hvilken rækkefølge og i hvilket omfang. Derfor kan du starte med at finde ud af, hvad der rent faktisk er vigtigt, at du får lavet, og hvad du føler er vigtigt, at du får lavet, og hvad du reelt bruger din tid på i dagligdagen. Start eksempelvis din dag med at stille dig selv det her spørgsmål:

Dagen er slut, og jeg har en fantastisk følelse af at have nået det, jeg gerne ville. Hvad har jeg opnået?

Øvelsen med at stille dig selv det spørgsmål, kan du allerede i dag begynde at gøre til en ny vane i din hverdag. Du kan starte hver morgen med denne lille planlægningsseance, så du får taget de rigtige beslutninger, før du kaster dig over arbejdet. Og styk så din to-do liste sammen, så du får løst de opgaver. To-do listen hjælper dig til at løse dine opgaver én ad gangen i stedet for at fokusere på, at der er meget, du skal nå, eller miste fokus hver gang indbakken siger *pling*. Når du noterer ned, hvad du ønsker at bruge din tid på, øges din bevidsthed omkring din brug og disponering af tid. Ud fra det overblik du får på dit tidsregnskab, kan du nu proaktivt strukturere din tid og handlinger fremover, så du i dagligdagen oplever glæde og energi frem for reaktivt at ønske at ændre tiden, når minutterne er passeret, og den frustrerende jagtfølelse er sat ind.

Et tidsprioriteringsværktøj

Et konkret værktøj til at stykke din to-do liste sammen er denne model til prioritering af tid:

Naturligvis starter man ofte der, hvor man arbejder med de opgaver, der er meget værdifulde, men som man har stor lyst til at prioritere. Derefter er det vigtigt at begynde at tage fat på de opgaver, der er værdifulde, som man måske ikke har så stor lyst til at gå i gang med. For som menneske har man ofte tendens til at gå direkte til de mindre værdifulde opgaver, man har meget lyst til at prioritere, men her er det vigtigt at holde tungen lige i munden - og fokusere på det værdifulde, som man bør.

Derfor er dette et helt enkelt værktøj til at prioritere dine opgaver i løbet af dagen. Pas også på med ikke at placere for mange opgaver i skemaet – vær realistisk. Så kan prioriteringsværktøjet være til stor hjælp, når du er i tvivl om, hvor du bør tage fat.

God fornøjelse med at gøre tiden til en energiskabende faktor.

Kilde: Saunders, Elizabeth Grace (2015): A Formula to stop you from overcommitting your time. Harvard Business Review og Covey, Stephen R. (2010). Syv gode vaner: Personlig og professional effektivitet (2. udgave, 2. oplag). Gyldendal Business

Af: Dorthe Toft Kristensen,
Konsulenthuset intenz A/S

Læs også