Lederkarriere

Forpligt dig til dine mål – og nå dem!

Der er en betydelig forskel mellem blot at have et mål og faktisk at nå det, uanset om dit mål er af ledelsesmæssig karakter eller af mere personlig art.



Som karrierecoach hjælper jeg ofte mine klienter med ret konkret målopnåelse. Hvis de er jobsøgende, handler det måske om at booke X antal kaffemøder, lave så og så mange opslag på LinkedIn, eller at få produceret indhold til personlig branding. Det kan også sagtens handle om de mere bløde værdier, som at have fokus på egenomsorg, opbygning af selvværd eller andet.

Mine klienter oplever, at det er utroligt effektfuldt at have en ’accountability-buddy’, som jeg kalder det: Én som de forpligter sig overfor, og som tjekker op på, hvordan det så går.

Ofte er det egentligt os selv, vi kæmper imod, når vi sætter os et mål, og de fleste af os har desværre alt for nemt ved at tale os ud af vores gode intentioner med et utal af dårlige undskyldninger.

Det er svære at bryde et løfte, man har sagt højt eller sågar forpligtet sig til overfor en anden.

Ved at forpligte dig til at nå dit mål over for en kollega, veninde, coach eller offentligt fx på Facebook, skaber du en form for ansvarlighed, som det er meget ubehageligt ikke at leve op til.

En tilgang til nytårsforsættet kunne således være at "gamify" dit mål ved at trække på nogle af de samme psykologiske mekanismer, som man finder i spil eller væddemål.

Psykologien bag dette er enkel: De fleste af os hader at tabe, og når du forpligter dig til et mål overfor andre, føles det næsten som at indgå i et væddemål. Jo højere indsats, jo værre er det at tabe.

Derfor kan du tage det et skridt videre ved at satse penge på dit mål. Undersøgelser viser, at du er 300 % mere tilbøjelig til at nå dit mål, hvis du sætter penge på spil.

Men hvorfor ikke lade en politisk forening eller velgørenhedsorganisation, hvis værdier eller formål du er uenig i, arbejde for dig? Dette princip kaldes "anti-velgørenhed," og folk vil arbejde virkelig hårdt for at sikre, at deres penge ikke falder i de "forkerte" hænder.

Et eksempel fra 2018 involverer den entreprenante rigmand Lars Seier Christensen, der indgik et væddemål med sig selv om at tabe ti kilo på fem måneder. Hvis han fejlede, ville han donere en kvart million kroner til det politiske parti i Folketinget, han var mest uenig med - nemlig Enhedslisten. Ifølge Seiers Facebookprofil lykkedes vægttabet, og Enhedslisten gik glip af de mange, rare penge.

En anden effektiv tilgang til at opnå dine mål er at oprette en forpligtelseskontrakt. Det er en frivillig, bevidst og bindende aftale mellem dit nuværende og fremtidige selv. Ved at oprette en forpligtelseskontrakt sætter du dit mål på skrift og fastsætter en deadline for at nå det. Processen kan opdeles i tre trin:

  • Definer dit mål klart og præcist – vær konkret og kvantificer det gerne, dvs. sæt tal på.
  • Bryd målet ned i mindre trin og beskriv de handlinger, du vil tage for at nå det.
  • Forpligt dig offentligt til dit mål: Det kan være overfor en coach, en ’løbe-buddy’, et medlem af dit team, din partner, eller hvem det nu er passende at vælge.

Fakta:

Cand. comm. Sophie Dam er karrierecoach og tekstforfatter. Hun er medforfatter til bogen ”Genstart dit arbejdsliv: Sådan designer du dit ideelle arbejdsliv” og indehaver af Engage CPH, hvor hun hjælper ledere og medarbejdere videre i deres arbejdsliv.


Se mere her

Læs også