International rekruttering

Danmark er blevet mindre attraktiv for uden­land­sk ar­bejds­kraft

At arbejde i udlandet er globalt set mindre tillokkende ifølge en ny verdensomspændende undersøgelse af Boston Consulting Group og The Network. Samtidig falder både Danmark og København som populær destination blandt udenlandske arbejdere.



København, 29. juni

Folks villighed til at arbejde i udlandet er faldet de sidste år og svækker dermed en af løsningerne, som både lande og virksomheder har brugt til at adressere lokal mangel på arbejdskraft. Det viser en ny undersøgelse af The Boston Consulting Group og The Network. Undersøgelsen konkluderer også, at arbejdere globalt set fortsat lægger mest vægt på bløde værdier som gode relationer på arbejdspladsen end på økonomisk belønning.

En rapport baseret på undersøgelsen, Decoding Global Talent 2018, udgives i dag. 55% af alle arbejdere siger nu, at de ville flytte til et andet land for et arbejde. På trods af dette betragtelige antal, er det næsten 7% færre end i 2014, hvor BCG – en af verdens ledende konsulenthuse – og The Network – en global alliance med over 50 ledende jobsites – sidst stillede spørgsmålet. Den faldende entusiasme for at emigrere er en af de mere slående fund i undersøgelsen, som involverede 366.000 arbejdere og 6.000 ansættende ledere i 198 lande – og fandt sted i en tid med øget debat om indvandring og handel i mange lande.

Den øgede debat ser ud til at have haft indflydelse på respondenternes tanker om traditionelle arbejdsdestinationer, hvor nogle destinationer er steget i popularitet og andre faldet. Selv lande, hvor den overordnede rangering ikke har forandret sig, er revurderet af potentielle emigranter i visse geografiske områder.

For eksempel er USA, på trods af, at det stadig er verdens mest populære arbejdsdestination, nu – midt i usikkerheden omkring landets nationalpolitik – mindre attraktiv for folk i Mexico og i mange andre lande, som før havde USA som det foretrukne valg.

Danmark og København halter bagud

Hvor Danmark i 2014 lå lunt i svinget som det 13. mest populære land i verden blandt globale arbejdere, er vi nu placeret som nr. 17. Tilsvarende er København, på trods diverse kåringer som ”verdens gladeste nation” faldet tre pladser tilbage, og befinder sig lige uden for top 30, på en 31. plads over populære byer.

"Det er et anerkendt problem, at vi i Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft inden for visse områder – og at manglen forventes at blive større," udtaler Anders Skov, International Sales Manager i StepStone, som er The Networks danske samarbejdspartner.

"Derfor er det et problem, når Danmark falder i popularitet som arbejdsdestination."

Ikke overraskende er Danmark et populært land blandt nordmænd og svenskere, mens også folk fra Øst- og Sydeuropa ser mod nord, når de overvejer arbejdsdestination.

"Danmark er stadig en attraktiv nation. Vi må dog erkende, at Danmark ikke kan læne sig tilbage og hvile på laurbærrene i kølvandet på diverse kåringer som "verdens gladeste nation. Det er af essentiel betydning, at vi gør os attraktive blandt kandidater rundt omkring i verden. Vi ser lige nu et rekordhøjt antal ledige stillinger i Danmark, og de stillinger kan ikke besættes med dansk arbejdskraft alene. Særligt blandt it og ingeniører, og andre specialiserede områder, er der stor mangel. Så dette er af virkelig stor betydning for Danmarks fortsatte konkurrencedygtighed," siger Anders Skov.

Vores skandinaviske naboer oplever samme tendens

Danmark må stadig se sig overhalet af vores skandinaviske naboer, hvor både Sverige og Norge er bedre placeret på listen over populære lande. Sverige kan med en 13. plads bryste sig med at være det bedst placerede skandi-land, mens Norge indtager 16. pladsen.

Stockholm er faldet markant som populær by fra en 19. plads i 2014 til nu at indtage en 28. plads. Det samme er tilfældet med Oslo, som er faldet fra en 22. plads til en 33. plads. I den sammenhæng må Københavns fald på tre pladser nærmest kategoriseres som en succes.

Den tyske maskine ruller videre

Hvor Danmarks globale popularitet som arbejdsdestination er faldende, ser man den modsatte tendens syd for grænsen, hvor Tyskland har vippet Storbritannien af 2. pladsen. Mens andre europæiske lande, særligt Storbritannien og Schweiz, har udvist øget skepsis over for immigration, har Tyskland har gjort sig bemærket med en relativ åben immigrationspolitik. Det sætter Tyskland i et godt lys og gør landet til det næstmest populære land – kun overhalet af USA.

"I BCG er vi dybt afhængige af at have det rette talent i organisationen og arbejder også i langt højere grad efter kompetencer og ikke geografi. Det vil sige, at vores konsulenter ofte arbejder på projekter udenfor deres eget land, hvis de er de dygtigste til opgaven," udtaler Jesper Damm, Partner & Managing Director på BCG’s kontor i København.

"Analysen viser desuden, at Tyskland er blevet en stor talentmagnet. Foruden at være nr. 2 på den samlede liste, er Tyskland også på andenpladsen hos eftertragtede segmenter, som folk under 30, dem med en kandidatuddannelse og hos dem med digital erfaring – de er alle særligt efterspurgte i Tyskland, hvor man er demografisk udfordret med en aldrende befolkning," afslutter Jesper Damm.

Det er en meget personlig og omfattende beslutning at emigrere for et arbejde, men der er også større kræfter på spil, eksempelvis politisk usikkerhed. Undersøgelsen viser endvidere, at storbyer kan opfattes anderledes end landet, de befinder sig i, og dette har vi set i Storbritannien. Mens usikkerhed om Brexit sandsynligvis er en af grundende til, at landet er faldet i popularitet blandt internationale arbejdere fra 2. pladsen til 5. pladsen, fortsætter London med at være første valg blandt verdens talenter.

Mere end hver anden dansker er villige til at arbejde i udlandet

Hvor Danmark falder i popularitet, er danskeres mobilitet til gengæld stigende. Således er danskeres villighed til at arbejde i udlandet øget fra 48% i 2014 til 55% i 2018.

Og blandt de eftertragtede segmenter af unge og højtuddannede er tallet endnu højere. 77% af unge under 30 er villige til at arbejde i udlandet, mens tallet for højtuddannede med eksempelvis en kandidatgrad, Ph.d. eller lignende ligger på 68%.

Om Global Talent Study

Undersøgelsen, Global Talent Survey, som er verdens største af sin art, involverede 366.000 arbejdere og 6.000 ansættende ledere i 197 lande, heraf 4.046 danske besvarelser. Udover rapporten om globale trends, Decoding Global Talent 2018, har BCG og The Network også publiceret detaljerede rapporter om arbejdsmæssige forandringer i otte lande: Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland, Schweiz, Tyrkiet, Storbritannien og USA.

Om The Network

The Network er en global alliance af ledende jobsites i mere end 130 lande. Kombineret tiltrækker The Networks medlemmer omkring 200 millioner unikke besøgende hver måned og har knap 400 millioner registrerede CV’er. The Network er en global leder i online rekruttering og giver nem adgang til annoncering i alle medlemslande med én enkelt lokal kontaktperson, én valuta og ét serviceniveau.

Læs også