HR og lederrekrutteringUndersøgelser

Disse jo­b­ret­tig­he­der søger re­kord­man­ge svar på

Er løn og vilkår okay i min kontrakt? Er min opsigelse nu helt efter bogen? Og hvad er kunde- og konkurrenceklausuler for noget? Flere lønmodtagere søger svar på disse spørgsmål



I 2023 kontaktede flere end nogensinde en jurist for at få klarhed over rettighederne i deres nuværende job, ved en opsigelse eller en nyansættelse, fortæller juridisk chef i fagforeningen Business Danmark, Frank Kanlund.

- Vi oplever helt klart stigende interesse hele vejen rundt, både når det gælder, at det er gået fair til, da man underskrev sin nye kontrakt, i tilfælde af uenighed under ansættelsen, eller når ansættelsesforholdet af den ene eller anden grund afsluttes. Det er yderst positivt med den øgede opmærksomhed, siger han.

4.759 juridiske medlemshenvendelser blev det til hos Business Danmark i 2023. Det er 250-600 flere end de tre foregående år og den højeste procentandel på 19,3 pct., når der korrigeres for stigende medlemstal.

Boomet kom især i årets første og sidste måneder, og den øgede bevidsthed om rettigheder på jobmarkedet glæder Frank Kanlund.

- Det er ikke mit indtryk, at arbejdsgiverne laver flere fejl, men danskerne tager generelt alt for nonchalant på deres ansættelsesrettigheder.

- Man må aldrig glemme, at en ansættelse er ligesom et hussalg, hvor du naturligvis vil sælge så dyrt som muligt, mens modparten vil slippe billigst muligt – uanset hvor sympatisk modparten ellers er. I den sidste del af året har vi skruet op for vores kommunikation om juridiske emner, og det synes der at være behov for, siger han.

Fejl og forbedringsmuligheder

Han opfordrer til, at flere lønmodtagere tager en jurist eller advokat med på råd ved ansættelser og opsigelser. En ny undersøgelse lavet af Norstat for Business Danmark viser, at kun tre ud af ti fik en anden til at læse deres ansættelsesaftale igennem, før de skrev under, og flertallet spurgte en ven eller familiemedlem uden juridisk indsigt.

Nyansatte er tilbøjelige til kun at se på, om kontrakten viser, hvad man har aftalt om løn, pension og andre goder. Dermed misser man, om kontakten overholder reglerne, og om den sikrer dan ansatte rimelige løn- og arbejdsvilkår - eller om den indeholder elementer, der kan spænde ben senere i karrieren. Så få nu feedback fra en fagperson, så du ikke snyder dig selv i ren begejstring over et nyt job, siger han

For eksempel indeholder mange kontrakter den uskyldigt udseende 120-sygedages regel – som betyder, at du kan blive opsagt med kun en måneds varsel ved længerevarende sygdom – uanset hvor langt et opsigelsesvarsel du ellers har.

- Rigtig mange kender slet ikke reglen og hvor hårdt den kan ramme. Mange tror endda fejlagtigt, at reglen beskytter dem mod en fyring, det gælder især unge. Det er afgørende at fange disse små detaljer og kende konsekvensen, hvis man en dag går ned med stress og pludselig bliver fyret med kun en månedsløn på lommen, siger han

Også bonus- og provisionsordninger og såkaldte kunde- eller konkurrenceklausul, der forhindre et frit jobskifte, giver anledning til problemer.

- Det er en evig kilde til diskussion. Vi plejer at sige, at jo mere kompliceret en provisionsaftale er, så pas på. Det samme gælder diverse klausuler i kontrakten, som du bør forhandle væk, fordi de skader din fremtidige karriere og lønudvikling.

Disse juridiske services og spørgsmål hitter blandt Business Danmarks medlemmer:

  • Kontraktgennemgang
  • Opsigelse
  • Klausuler
  • Fratrædelsesaftaler
  • Løn- og provisionskrav
  • Konkurser
  • Barsel
  • Feriepengekrav
  • Usaglig opsigelse
  • Sygemelding

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn

Læs også