Sådan takler du din lønforhandling som leder
At forhandle løn er vanskeligt uanset profession. Alligevel skal din lønforhandling som leder ikke alene bære præg af, at du løfter et fagligt ansvar men også et menneskeligt. Her er vores bedste råd til at stå stærkt i din lønforhandling.
Langt de fleste finder det svært at tale om løn, fordi det prissætter dit bidrag i virksomheden. Derfor kan det føles meget grænseoverskridende og personligt at tale om, hvad det bidrag skal belønnes med i kroner og ører.
Løn er imidlertid ikke det eneste, der bestemmer din arbejdsglæde. Mange faktorer spiller ind, og alligevel tærer det på den samlede arbejdsglæde, hvis ikke lønpakken matcher det, du er værd.
Sådan bliver du klar til lønforhandling
Her får du vores bedste råd til at stå stærkt i din lønforhandling som leder. Få tips til forberedelse, research, argumenter og smertegrænse.
Helt overordnet er forberedelse ofte nøglen til den gode lønforhandling. Det betyder også, at du selv bringer en masse til bordet, som du kan tale med arbejdsgiver om.
Forbered dig blandt andet ved at overveje følgende:
- Lønniveau: Hvad er din markedsværdi?
- Argumenter: Hvorfor skal du have mere i løn?
- Målsætning: Hvad er din smertegrænse?
- Pejlemærke: Hvad er virksomhedens lønramme?
- Alternativer: Hvad kan du forhandle med udover løn?
Læs videre og få dybere indblik i, hvordan du bedst forhandler løn som leder.
Brug tid på at undersøge din markedsværdi. Det betyder, at du skal sætte dig ind i, hvad en leder med din uddannelse og erfaring tjener – i gennemsnit. På den måde har du et pejlemærke, som du kan læne dig op ad, når du skal vurdere et lønudspil.
Det kan også hjælpe dig med at sætte din egen forventning. Hvis en leder med din erfaring tjener 50.000 kr., vil det være urealistisk at bede om 60.000 kr. Vær både ambitiøs og realistisk, når du beslutter dig for, hvad der er en fair løn i dine øjne.
Her er også eksempler på, hvad du kan forhandle med ud over bruttoløn:
- Pension.
- Ekstra feriedage/feriefridage.
- Sundhedsforsikring.
- Uddannelse/kurser.
- Fri bil.
Men hvordan finder du ud af, hvad andre tjener i lignende lederjob? Brug Jobindex Tjek din løn.
Skal du forhandle et lønudspil, er du nødt til at kunne konkretisere din værdi som leder og på den måde retfærdiggøre den løn, du drømmer om.
Lønforhandling som ny leder:
- Fremhæv dit værdibidrag – og hvor hurtigt du forventer at kunne levere synlige resultater. Har du fx særligt kendskab til branchen, faglighederne i din nye afdeling eller lignende?
- Konkretiser, hvordan du tidligere har udviklet produkter, tjenesteydelser eller mennesker ved at skabe følgeskab til forskellige indsatser.
- Synliggør, at du på tidligere arbejdspladser har haft succes som kulturbærer – og at du på den måde har bidraget positivt til afdelingen.
Lønforhandling som leder handler ikke kun om, hvad du ønsker at få i løn. Det handler også om, hvad du ikke ønsker at få i løn. Det betyder, at du skal definere din såkaldte smertegrænse, dvs. hvad du som minimum skal have for at takke ja til jobbet.
Smertegrænsen er vigtig, hvis du vil undgå lønefterslæb. Det kan nemlig være svært at indhente til senere forhandlinger, hvis du er kommet for lavt ind fra start. Ender lønudspillet alligevel i den lave ende, kan du forsøge at forhandle dig til en ny lønforhandling inden for en kortere tidshorisont, f.eks. tre eller seks måneder.
Når du forhandler løn til dit nye lederjob, kan du spørge arbejdsgiver ind til lønrammen for jobbet. Ofte har virksomheden selv et lønspænd, de arbejder med, når de skal ansætte en ny leder – og har du mulighed for at få indblik i det, har du et godt udgangspunkt for din egen forhandling.
Uanset hvad er det naturligvis vigtigt, at du har dine argumenter på plads, men også at du har gjort dig tanker om, hvad du kan forhandle om, hvis lønnen ikke rammer det forventede niveau. Når alt kommer til alt, er det vigtigt, at du går fra forhandlingsbordet med en samlet løn- og kompensationspakke, som du er tilfreds med.