Kroppen sladrer
Til en jobsamtale er det vigtigt, hvad du fortæller med din krop, og bl.a. håndtrykket kan have afgørende betydning.
Når du går til jobsamtale, er de signaler, din krop sender, en vigtig del af det samlede indtryk, du giver af dig selv. Det er derfor en god ide at være bevidst om dit kropssprog, så din krop ikke taler over sig. En række simple tiltag kan gøre udslaget og være med til at tegne et positivt billede af dig.
Hele kroppen taler
Mogens Ramsing, der ejer konsulentvirksomheden MR-gruppen, har arbejdet meget med kropssprog bl.a. på sine kurser til sælgere. Ifølge ham er 55 procent af den måde, vi påvirker andre mennesker på, nonverbal, og til en jobsamtale er der en række signaler fra din krop, du især skal være opmærksom på:
Du må gerne virke ivrig, når du taler og læne dig lidt frem i sædet. Men når du kommer med din slutbemærkning, skal du rykke tilbage, ellers virker du voldsom og anmassende. Ved at rykke tilbage giver du plads til den anden og opnår derved en større accept, fortæller Mogens Ramsing.
Et andet nyttigt råd til jobsamtalen er at sidde med armene på hvert sit armlæn frem for med foldede hænder. Derved signalerer du åbenhed og imødekommenhed. Mogens Ramsing har også gode erfaringer med, at kroppen kan være med til at rense luften i tilfælde af dårlig stemning:
Føler man, at der er dårlig stemning, er det en god ide at rejse sig op og sætte sig ned igen. På den måde renses luften, og du vil opleve, at du herefter kan starte på en frisk.
Første indtryk tæller
Kropssproget er vigtigt under hele samtalen, men det er især de første minutter efter, at du er trådt ind ad døren, der har betydning for det billede, der tegnes af dig. Når vi møder nye mennesker, danner vi os øjeblikkeligt et indtryk af dem ud fra det, de siger, måden de ser ud på og de signaler, de sender med kroppen. Det er dog ikke sikkert, at dette førstehåndsindtryk stemmer overens med den opfattelse, vi får senere hen. Men i en situation som en jobsamtale har du oftest kun en chance.
"I bedømmelsen af dig til en jobsamtale tæller førstehåndsindtrykket 70 procent. Vi mennesker bedømmer andre i løbet af få sekunder, og det negative sejrer over det positive. Derfor er førstehåndsindtrykket meget vigtigt, da det kan være svært at ændre på til en jobsamtale, hvor du ikke har meget tid," forklarer Mogens Ramsing.
Håndtryk og blik skal øves
Til en jobsamtale er dit håndtryk med til at sende det første signal om, hvilken person du er. Nye amerikanske undersøgelser viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem vores personlighed og håndtryk. Et slapt og slattent håndtryk kommer ofte fra en genert og indadvendt person, mens et mere fast som regel er tegn på udadvendthed og følelsesmæssig åbenhed. Af den grund kan det være en ide at være bevidst om dit håndtryk og dermed om, hvilke signaler du sender.
Håndtrykket skal hverken være for fast eller slapt. Samtidig er det vigtigt at kigge den anden person i øjnene og ikke at lade blikket flakke, for ellers signalerer du usikkerhed og mindre engagement; at "jeg er her, men alligevel ikke," siger Mogens Ramsing.
Et fast blik og en god øjenkontakt er også vigtigt under resten af samtalen, da det er med til at udtrykke selvsikkerhed. Det kan dog være svært og anstrengende at se den samme person i øjnene gennem længere tid, og derfor er et godt råd at fokusere på et punkt midt mellem din samtalepartners øjne.
Gode råd til jobsamtalen
De signaler, din krop sender, kan altså være afgørende for et positivt udfald på jobsamtalen. På sine kurser arbejder Mogens Ramsing med følgende råd til sælgere, som du kan drage nytte af til en jobsamtale, hvor det er dig selv, du skal sælge.
- Du skal tale rent og ikke bruge fyldord, da det viser usikkerhed.
- Du skal hellere tale for langsomt end for hurtigt.
- Du skal ikke tale monotont.
- Tal tydeligt.
- Husk altid at få endelserne på ordene med.
- Udvis begejstring og engagement.