Motivation og trivsel

Giv dine me­d­ar­bej­de­re penge – og skab vækst

Giver overskudsdeling større økonomisk vækst i din virksomhed? Det er meget sandsynligt, viser en ny undersøgelse af tænketanken Cevea.



Tænketanken Cevea satte sig for at undersøge, hvad der karakteriserer ”den gode virksomhed” i forhold til produktivitet og vækst i omsætningen. 630 danske virksomheder kom i søgelyset, og det viser sig, at hele 27 % af de ”gode virksomheder” giver medarbejderne del i omsætningen, hvorimod kun 14 % af de ”svage virksomheder” gør det samme. Andelen af virksomheder, der deler deres overskud med medarbejderne er altså dobbelt så stor blandt de gode virksomheder som blandt de svage.

Gennemsnitlig lønstigning på 28-29 kroner ekstra i timen

Og overskudsdelingen kan i sidste ende betyde en lønstigning for de ansatte, fordi udbetalingen i flere tilfælde udgør en væsentlig stigning i lønnen, hvis den samlede udbetaling betragtes på årsbasis:

På trådvarefabrikken NTF i Støvring tæller overskudsdelingen for en gennemsnitlig lønstigning på 20-25 kroner ekstra i timen for de ansatte, hvor den i entreprenørvirksomheden VAM på Djursland tæller for hele 28-29 kroner ekstra i timen.

”Sharing is caring”

At medarbejderne får del i virksomhedens overskud signalerer, at ledelsen anerkender, at den øgede fortjeneste skyldes medarbejdernes indsats: ”Signalet om, at éns arbejde bliver anerkendt, er næsten det vigtigste,” udtaler Michael Hansen, der er ansat som struktør i VAM, til JP Finans.

Udtalelsen overrasker ikke StepStone, der som en del af The Network og i samarbejde med Boston Consulting Group, har foretaget en undersøgelse, der viser, at anerkendelse er det vigtigste parameter, hvis man spørger +200.000 kandidater rundt om i verden. Lønnen i sig selv er ikke længere det sted, hvor kandidaterne leder efter anerkendelse for deres indsats – det er imidlertid en ting, der bare skal fungere.

Så selvom overskudsdelingen indirekte har indflydelse på lønnen, er den samtidig en effektiv metode til at vise, at ledelsen forstår, at medarbejderne har del i ansvaret for et godt økonomisk resultat, udtaler 3F formand Per Christensen til JP Finans.

I 3F kårer de hvert år ”Årets arbejdsplads” og sidste år vandt netop VAM for deres medarbejderinddragelse og deres sociale ansvar. Som om æren ikke var nok, vandt virksomheden også et beløb til personalet på kr. 25.000.

Bonus på bundlinjen

Overskudsdeling er således et HR- og ledelsesværktøj og dermed et middel til at højne produktiviteten blandt medarbejderne. Derfor giver det god mening at overveje at dele overskuddet med de ansatte, da det kan have en række fordelagtige effekter.

3 fordele ved overskudsdeling

  1. Medarbejderne føler sig anerkendt – ikke blot økonomisk, men også i forhold til fællesskabsfølelsen og produktiviteten på arbejdspladsen
  2. Af anerkendelse følger også en større lyst og motivation til at gøre et godt stykke arbejde – og overskudsdelingen har derfor effekt på virksomhedens bundlinje
  3. Mål trivslen – trives dine medarbejdere, er der større sandsynlighed for økonomisk vækst, eftersom flere undersøgelser viser, at glade og tilfredse medarbejdere arbejder hurtigere, bedre og mere produktivt

Læs også