Sådan kommer du videre fra en fyring

Ingen er fredede. Fodboldtrænere, erhvervslivets tunge drenge og TV-stjerner har prøvet det. Vi har også selv været der. Fyret!



Der er rigtig mange mennesker, der undervejs i deres karriere har fået den ubehagelige besked, at deres job er nedlagt, at deres opgaver er outsourcet, at deres hjælp ikke længere behøves. Vejet og fundet for let. AV!

Men hvordan kommer du videre ovenpå en fyring? Og hvordan italesætter du din fyring overfor din kommende arbejdsgiver? Det giver vi vores bud på her.

Find gaven i din situation og lær lektien

Hvis du er blevet fyret, så er vores opfordring, at du holder udkig efter ’gaven’ i situationen. Det er ikke sikkert, at du får øje på den lige med det samme, men hold alligevel udkig efter den – også over tid. Tit er det først flere år senere, at man kan se, at den ting dér, jo førte til den ting her, og den ville jeg da ikke være foruden!

Det er vores grundsyn, at man altid får noget med sig. Der er altid noget, man kan lære. Så du bør lytte til den feedback, du får, for deri ligger gaven i din opsigelse. Er der noget i din adfærd, som du vitterligt med fordel kunne ændre? Er der områder, som du reelt bør dygtiggøre dig indenfor?

Hvis du kan lære noget og dermed er blevet klogere på dig selv og verden, så er det jo også værd at tage med.

Du er faktisk et okay menneske

Husk på, at uanset hvad din opsigelse begrundes med, så er du helt grundlæggende et okay menneske. Vi ved ikke, hvad den overordnede plan for det hele er. Vi gør det alle sammen så godt, vi kan med de ressourcer, vi har til rådighed.

Både i den fase, hvor du har blå mærker på egoet og har brug for at slikke dine sår, og når du begynder at orientere dig ud mod verden og jobmarkedet igen, bør du se på dig selv med kærlighed i blikket. Så bed venligt, men bestemt, din indre kritiker om at holde mund. Hav i stedet medfølelse for dig selv og hold dit fokus på at bygge dig selv og dit selvværd op, hvis du fik et hak i tuden.

Det er ikke personligt

Du kommer hurtigere og nemmere videre, hvis du ikke tager tingene personligt, så vær meget bevidst om, hvilken fortolkning du lægger ned over din fyring. Pas på at du gør hverken dig selv eller dem bedre eller værre end nogen af jer egentligt er. Arbejd bevidst på at se tingene i deres rette størrelsesforhold.

Det er menneskeligt at fejle

Ofte begrundes en opsigelse med dårlig økonomi og nedskæringer. Det er der ingen grund til at tage personligt. Andre gange begrundes en opsigelse med, at der er et dårligt match. Det har du garanteret også selv kunne mærke, hvis der var det, og det er jo ikke rart. Så må du jo ud og finde et bedre match et sted, hvor opgaver, kultur og rammer passer bedre til dig. Det er der vel heller ingen grund til at tage personligt. Begrundes din opsigelse med, at du har begået en alvorlig fejl, så husk fx at det skæve tårn i Pisa allerede hældede faretruende, før byggeriet var færdigt. At NASA slettede de originale optagelser af månelandingen, og at den franske regering brugte 15 milliarder på tog, som viste sig at være for brede til stationerne. Det er menneskeligt at fejle, og vi begår alle sammen dumme fejl. Op på hesten. Videre!

Hvis du tager udgangspunkt i ovenstående råd og sikre dig, at du har taget til efterretning, hvad der skal tages til efterretning, at du kommer videre en erfaring rigere og finder ro i, at du jo blot er et menneske med styrker og svagheder lige som alle os andre, så er du virkeligt klar til at gå til jobsamtale. Og hvordan italesætter du så din opsigelse der?

Italesættelse af en opsigelse i jobsamtalen

Ved jobsamtalen bør du ikke selv bringe det op, hvordan du kom ud af din tidligere stilling, uanset om du blev opsagt eller selv forlod stillingen. Det handler ikke om, at du skal gemme det væk, og du skal ALDRIG lyve om det, men de slibrige detaljer skal bare ikke tage taletid eller fokus fra samtalens formål, som er at se, om der er et match mellem dem, stillingen og dig. Hvis de spørger, så hold dine svar korte og diplomatiske.

Hold dig neutral og diplomatisk

Uanset hvor uretfærdigt, du oplevede din afsked med din tidligere arbejdsplads, bør du altså IKKE gå ind i selve sagen, men holde dine kommentarer helt overordnede. Du skal aldrig tale dårligt om en tidligere arbejdsgiver, og især skal du for guds skyld ikke falde i fælden med at fortælle om, hvor stor en idiot din tidligere chef var. Her opfører du dig diplomatisk og ser fremad. Du skal vise, at du er afklaret, professionel og ikke løber med sladder.

Næh, du bør hellere fokusere på, hvad du kan gøre for dem. Vær konkret, når du beskriver, hvordan du vil sætte dine kompetencer og erfaringer i spil ved at matche dem op mod de pain points, som virksomheden har og de gevinster, de har brug for at få skabt.

Bliv afklaret og skab dit ideelle arbejdsliv

Se din fyring som en chance for at blive afklaret, og afdæk hvad du egentligt anser for at være dit ideelle arbejdsliv. Hvordan ser det konkret ud, dét arbejdsliv, som du virkelig brænder for? Dér, hvor du er dygtig, yder værdi, hvor det hele giver mening, og hvor du bare er en stjerne samtidig med, at du tjener penge.

Vi bruger godt halvdelen af vores vågne tid med at gå på arbejde. Det er ikke noget, der bare skal overstås. Det er dit levede liv. Brug det godt.

Har du brug for hjælp med at tage næste skridt i dit arbejdsliv, kan du kontakte karrierecoach og tekstforfatter Sophie Dam. Se mere på www.engagecph.dk

Har du brug for at hjælpe medarbejdere godt videre i outplacementforløb eller selv at udvikle dig i din ledergerning, kan du kontakte Rolf Bangsgaard. Se mere på www.raform.dk

Sophie og Rolf har sammen skrevet bogen Genstart dit arbejdsliv – en proces, som giver dig empowerment, afklaring, overblik og en konkret plan, hvis du har brug for at komme videre.

Køb bogen