Springe ud på ar­bejds­plad­sen

Bøsser og lesbiskes rettigheder på arbejdspladsen i Europa er blevet betydeligt bedre i løbet af de sidste par år. Den europæiske menneskerettighedslov, der blev vedtaget i år 2000 har hjulpet med til at fastslå, at diskriminationslovgivningen giver ret til lige behandling på arbejdspladsen. Denne lov er bindende på nationalt niveau og har haft stor indflydelse på den nationale lovgivning i medlemslandene.



For eksempel kendte en britisk domstol det britiske forsvarsministerium skyldig i en kønsdiskriminationssag for første gang nogensinde. I sagen, der var anlagt af den britiske soldat Roderick Macdonald, fandt domstolen, at forsvarsministeriets praksis med at kræve information om en ansats seksualitet var et brud på retten til privatlivets fred under menneskerettighedsloven.

Hos nogle selskaber støtter ledelsen bøsser og lesbiske i deres indsats for at forbedre deres situation. Hos Ford Motor Company, arbejder en organisation ved navn GLOBE for at opretholde 'et sikkert, støttende arbejdsmiljø for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transseksuelle mennesker, og dermed øge deres loyalitet og produktivitet'. GLOBE-programmet vandt for nylig en eftertragtet pris fra Vöklinger Kreis, en tysk organisation, der støtter homoseksuelle ledere. Mange bøsser og lesbiske mener dog stadig, at deres seksualitet er en barriere for deres karrierer. Det centrale problem, de står over for, er, om de bør forsøge at leve et 'dobbeltliv' eller ej.

Fra de mange diskussionsfora på internettet, hvor bøsser og lesbiske taler om deres erfaringer fra arbejdspladsen, fremkommer følgende overordnede holdninger. De afspejler både de positive og negative sider af, hvad der kan være en traumatisk beslutning:

  • Springe ud er lettere end forventet - Uanset hvor de arbejder eller hvad de laver, siger de fleste bøsser og lesbiske, at det var lettere at springe ud end forventet. En homoseksuel mand siger, 'hvis dine kolleger betragter dig som en god ven, arbejdskammerat og menneske, betyder det ikke noget, om du er homoseksuel eller heteroseksuel'.
  • Åbenhed standser sladder - På de fleste arbejdspladser snakker folk om deres privatliv. Hvis man ikke taler åbent om det, øger det kun spekulationerne om, hvad man foretager sig. En homoseksuel mand siger, 'hvis alle ved, at du er homoseksuel, er der ikke noget tilbage at sladre om'.
  • Arbejde er arbejde - En lang række bøsser og lesbiske føler, at det at springe ud, simpelthen ikke er umagen værd. 'Jeg ønsker ikke at have flere problemer at tackle end andre', er en ret almindelig følelse. Andre taler om at 'undgå dramaet' og 'bevare kollegernes tillid'. 'Jeg er bekymret for, at mine kolleger vil føle, at jeg har løjet for dem', siger en lesbisk kvinde, der arbejder i et fast sammentømret team.
  • Karriereudsigter kan sættes på spil - Selvom der er mange eksempler på bøsser og lesbiske, der er sprunget ud og siden hen er blevet forfremmet, er den almindelige opfattelse, at diskrimination stadig er et problem. Mange taler om, at der er et 'glasloft', der begrænser deres muligheder.

Hver situation er forskellig

Völklinger Kreis har hjulpet homoseksuelle ledere i Tyskland med at opnå en 'bedre position' i deres organisationer i over ti år. I henhold til rådgiver Jörg Melsbach er jobsamtalen det tidspunkt, der volder ledere flest bekymringer med hensyn til at springe ud. I arbejdssituationer har folk tid til at udvikle forhold med deres kolleger, og de klarer ofte beslutningen om at springe ud instinktivt. Jobsamtalen er en situation med meget højere stressniveau. Mange homoseksuelle, som ellers er åbne om deres seksualitet, er bekymrede for at nævne det under jobsamtalen. Völklinger Kreis giver folk det råd, at 'fornemmelsen' er den vigtigste faktor - hvis det ikke føles rigtigt at nævne din seksualitet - så lad være. Der er ingen retningslinjer, der passer til alle situationer.

Den anden del af Völklinger Kreis' arbejde er via lobbyvirksomhed at forsøge at få selskaber til at forbedre arbejdsmiljøet for bøsser og lesbiske. Sammen med medarbejdere (der kontaktes af VK eller omvendt?) arrangerer organisationen medarbejder-workshops, der behandler de spørgsmål, homoseksuelle står over for. Selskaber motiveres til at samarbejde på grundlag af beviser, som Völklinger Kreis har indsamlet, der tyder på, at homoseksuelle ledere kan være op til 10 gange mere produktive, efter de er sprunget ud. Völklinger Kreis mener, at dette på langt sigt er den måde, man kan gøre arbejdspladsen mere gæstfri på over for homoseksuelle ledere.

Bedømmelser baseres mere og mere på merit

Bøsser og lesbiske har ikke nogen pligt eller forpligtelse til at springe ud. I Europa er det et brud på retten til privatlivets fred under menneskerettighedsloven, hvis en arbejdsgiver kræver denne type information. Det lader imidlertid til at blive mere almindeligt for bøsser og lesbiske at springe ud frivilligt og organisere sig på arbejdspladsen. Mange store selskaber som for eksempel Ford arbejder på at ændre holdninger over for homoseksuelle som en del af bredere mangfoldighedsprogrammer. Disse selskaber mener, at alle medarbejdere, uanset deres personlige eller kulturelle baggrund, har ret til at blive behandlet retfærdigt og bedømt på grundlag af deres meritter.