Øvrige

Har du taget tem­pe­ra­tu­ren på jeres kaf­fe­kul­tur?

God kaffe på arbejdspladsen er vigtig for danskerne, men kun hver tredje mener, at kaffen på deres arbejdsplads er af god kvalitet. Det kan være en udfordring, når kaffemaskinen er et samlingspunkt, der fremmer fællesskabet på arbejdspladsen.

For nogen er det en uundværlig del af arbejdslivet, for andre en daglig luksus. Kaffen. Hvad enten det er instant kaffe, filter eller fra en automatisk kaffemaskine. De fleste drikker kaffe i løbet af dagen, og de fleste drikker det, når de møder ind, i løbet af dagen og midt på eftermiddagen.

70% af danskerne drikker kaffe i løbet af dagen, og danskerne drikker i gennemsnit 4,5 kopper kaffe i løbet af en arbejdsdag.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Promesso.

Kaffen er vigtig, men ofte dårlig

Næsten ni ud af 10 danskere, der drikker kaffe på arbejdspladsen, er enige i, at det er vigtigt at have god kaffe på arbejdspladsen. Alligevel halter kvaliteten på de danske arbejdsplader, for kun hver tredje angiver, at kaffen på deres arbejdsplads er god.

Det kan både være en udfordring – eller en mulighed.

Store forventninger til kaffeoplevelsen

Ifølge Lars Vinther Petersen, der står bag Promesso-brandet og undersøgelsen, har danskerne langt større forventninger til kaffeoplevelsen på jobbet:

”For rigtig mange danskere er kaffen fuldstændig uundværlig, og vi er med tiden blevet langt mere bevidste om kvaliteten af den kaffe, vi får. Vi investerer gerne i gode kaffemaskiner derhjemme og er vant til at få god, velsmagende kaffe på kaffebarer og restauranter i alle mulige varianter, som er tilpasset vores smagspræferencer. Det gør naturligvis, at vi samlet set har større forventninger til den enkelte kaffeoplevelse – også når vi drikker kaffen på arbejdspladsen.”

Men det er ikke nødvendigvis sandt.

Ventil for utilfredshed

Den dårlige kaffe kan nemlig også være et samlingspunkt, mener Jon Kjær Nielsen, der er forfatter og ekspert i arbejdsglæde:

”Det er ikke kaffe og andre goder, der gør forskellen til at motivere medarbejdere. Kaffe er en såkaldt hygiejnefaktor. Uanset hvor dårlig kaffen er på en arbejdsplads, kommer den ikke til at få afgørende betydning for hverken effektivitet eller sammenhold. Og derfor vil jeg ikke anbefale ledelsen at bruge ressourcer på bedre kaffe,” forklarer han og fortsætter:

”Tværtimod kan dårlig kaffe blive et fælles punkt for medarbejderne at brokke sig over. En form for ventil, som de kan være enige om, at de er utilfredse med. Det er en menneskelig mekanisme, at man skal brokke sig over et eller andet, og så længe det er noget så banalt som kaffe, kan det afholde folk fra at være irriterede over væsentlige dele ved virksomheden.”

Hovedkonklusioner fra undersøgelsen

Nedenfor ses hovedkonklusionerne fra undersøgelsen:

  • 34% af danskerne, der drikker kaffe på arbejdspladsen, angiver, at kaffen på deres arbejdsplads er af god kvalitet.
  • 86% af danskerne, der drikker kaffe på arbejdspladsen, er enige eller helt enige i, at det er vigtigt at have god kaffe på arbejdspladsen.
  • 70% af danskerne i arbejde drikker kaffe i løbet af en arbejdsdag.
  • Danskerne i arbejde drikker i gennemsnit 4,5 kopper kaffe om dagen.
  • 30% af danskere i arbejde, der mener, det er vigtigt med god kaffe på arbejdspladsen, angiver, at kaffen bidrager til fællesskabet på arbejdspladsen.
  • 35% af danskerne angiver, at de er enige eller helt enige i, at kaffemaskinen spiller en central rolle for det sociale samvær på deres arbejdsplads.
  • 68% af danskerne i arbejde er inden for den seneste måned faldet i snak med en kollega ved kaffemaskinen.
  • 25% af danskerne i arbejde mener, at det er nemmere at tale afslappet med chefen, når de mødes ved kaffemaskinen. Tallet stiger til 32 pct. blandt de 18-35 årige.

Kilde: Promesso

Læs også