HR og lederrekruttering

Måske bør du stille de atypiske spørgsmål

Det kan være svært for arbejdsgivere at stille gode, velovervejede spørgsmål til jobsamtalen. Men de fleste øver sig og prøver nye ting af. Du kan også blive bedre til at stille spørgsmål, som giver dig nyttig viden om andet end kandidatens stærke og svage sider.Computerworld har snakket med en række danske iværksættere, der afslører nogle af de spørgsmål, de får mest ud af at stille til jobsamtalen – og det er ikke de sædvanlige spørgsmål om kandidaternes stærke og svage sider.

Det perfekte spørgsmål

Ved at stille atypiske i stedet for forudsigelige spørgsmål, kan du navigere uden om den uendelige strøm af floskler, som ofte præger jobsamtaler. Men hvad indfanger essensen af, hvem kandidaten er og kan? Det er der flere bud på, herunder:

  • Hvilke former for frivilligt arbejde laver du?
  • Fortæl mig om din sidste konflikt?
  • Hvilken præstation i dit arbejdsliv er du mest stolt over?
  • Hvordan ville dine venner beskrive dig som person?

”Hire for attitude – train for skills”

Spørgsmålene fremhæver relevante forhold, der snarere handler om kandidaternes indstilling og måde at arbejde på end deres faglige kvalifikationer. Flere arbejdsgivere er af den overbevisning, at det er bedre at fokusere på kandidaternes arbejdsmoral end deres manglende kvalifikationer. For kvalifikationerne kan ofte tillæres.

1. Motivation for ulønnet arbejde

Flere vælger at spørge ind til kandidaternes erfaring med frivilligt arbejde. For det viser, hvad der driver personen, når hverken løn eller andres forventninger spiller ind. Derfor vurderer flere arbejdsgivere, at erfaring med frivilligt arbejde fortæller mere om kandidaternes arbejdsmoral end f.eks. eksamensbeviser og udtalelser fra tidligere arbejdsgivere.

2. Den seneste konflikt

Andre vælger at bede kandidaterne om at beskrive forløbet i deres seneste konflikt. Det giver arbejdsgiver indblik i kandidaternes evne til at håndtere konflikter konstruktivt. Det kan også vise, hvorvidt kandidaten er en person, der nemt opildnes, når der opstår uenigheder på arbejdspladsen.

3. Et enestående stykke arbejde

Vil man som arbejdsgiver have et indtryk af kandidaternes fokus og evne til at udrette ting, kan man vælge at spørge: Hvilken præstation i dit arbejdsliv er du mest stolt over? For det demonstrerer kandidaternes evne til at se og identificere, hvorvidt de har gjort en forskel, og hvor de har gjort en forskel.

4. Sådan får du personligheden frem

En anden måde at få et bedre indblik i kandidaternes personlighed er ved at bede dem om at beskrive sig selv udefra, eksempelvis: Hvis jeg ringede til dine venner, hvordan ville de så beskrive dig som person? Det gør det ofte nemmere for dig som arbejdsgiver at vurdere, hvorvidt kandidaten vil passe ind i kulturen i virksomheden.

Læs også