Motivation og trivsel

Nye me­d­ar­bej­de­re på fremmarch

Et stigende antal virksomheder indfører nye typer medarbejdergoder for at fastholde medarbejderne.Forestil dig at du kan bestille din færdige aftensmad hos en kok via Internettet, få den leveret på jobbet klar til at tage med hjem og sætte i ovnen - og få betalingen trukket via lønnen. For mange stressede familier lyder det som en drøm. Men for medarbejdere i McDonald's danske hovedkontor er det blot ét af en række nye tilbud til medarbejderne.

Vi har sammensat en pakke af nye tilbud i ønsket om at pleje medarbejderne og tilgodese deres behov, så de fortsat oplever os som en attraktiv arbejdsplads. Målet er at fastholde medarbejderne og samtidig bidrage til, at de får et behageligt og let liv, hvor det at gå på arbejde er en positiv del af hverdagen, og hvor der er en kobling mellem arbejdsliv og privatliv, siger Pia Skovsgaard, personalekonsulent i McDonald's.

Ny frisure på jobbet

Pakken fra McDonald's til sine administrative medarbejdere omfatter ud over muligheden for at bestille mad også en lang række andre interessante tilbud. Fredag stiller både en massør og en frisør i McDonald's hovedsæde og masserer og klipper de medarbejdere, som har bestilt tid. Frisøren betales af medarbejderen selv over lønsedlen, mens McDonald's giver tilskud til massageordningen. Et renseri henter og bringer to gange om ugen medarbejdernes rensetøj, og en tandlæge giver særlig rabat til McDonald's medarbejdere. Virksomheden giver desuden tilskud til medlemskort i et fitnesscenter og betaler for leje af tennis- og squashbaner o.lign. - for medarbejderne må gerne holde sig i form. Endelig har McDonald's også etableret en rabatordning for medarbejderne for indkøb i Matas.

Vi har naturligvis også andre goder såsom pensionsordning, bonusordning, mobiltelefon, hjemmearbejdsplads og kantineordning, men det opleves af mange ikke længere som noget ekstraordinært - snarere som noget man forventer. Derfor har vi haft behov for at få nye veje, siger Pia Skovsgaard.

Vi oplever, at medarbejderne sætter meget stor pris på de nye tilbud, og for mange har den lettelse, det har givet dem i deres hverdag, en langt større værdi end fx højere løn. Og for virksomheden har det den fordel, at ingen af ordningerne er forbundet med meget høje omkostninger, oplyser Pia Skovsgaard.

Grænser for frynsegoder

Medarbejderne bliver ikke beskattet af McDonald's nye medarbejderordninger, fordi de fleste af dem er tilbud, som ganske vist gør livet lettere for medarbejderen, men som han eller hun selv betaler for. Ved tilbud om medarbejdergoder skal du dog for at undgå risiko for beskatning være opmærksom på følgende:

  • Det er skattefrit at modtage en række personalegoder for under 4.400 kr. (anno 2001). Overskrides denne grænse bliver hele beløbet skattepligtigt.
  • Værdien af visse goder beskattes altid, herunder fri bolig, fri bil, fri telefon samt tv- og radiolicens.
  • Hjemmecomputer er et skattefrit gode - undtagen hvis du accepterer en lønnedgang eller ikke får en lønstigning for at kompensere for computeren.
  • Du kan skattefrit modtage julegaver til en værdi af mindre end 500 kroner.
  • Du kan skattefrit modtage andre lejlighedsgaver f.eks. i anledning af fødselsdag eller bryllup.
  • Det er arbejdsgiverens, ikke medarbejderens, forpligtelse at indberette værdien af frynsegoder til skattevæsenet.

Læs også