Analysér jobannoncen

En grundig analyse af indholdet i stillingen er dit fundament for at kunne skrive en god ansøgning og et målrettet CV.

Du skal danne dig et tydeligt billede af, hvilket job du søger og blandt andet vide, hvilke opgaver virksomheden skal have løst, og hvilke kompetencer arbejdsgiveren lægger vægt på hos ansøgeren.

Det er også vigtigt, at du bliver bevidst om og kan sætte ord på din motivation for at søge jobbet. Mange ansøgere er for vage på dette punkt. Du står langt stærkere, hvis du bruger tid på at afklare, hvad der motiverer dig, og hvorfor stillingen er den rigtige for dig. Motivationen skal du bruge i ansøgningen.

Nogle virksomheder udarbejder en grundig beskrivelse af jobbet, mens andre kun skriver en kort og overfladisk jobannonce. Jobannoncen er ofte en ønskeseddel for virksomheden, og kravene til ansøgerne kan derfor være temmelig høje. Du behøver altså ikke opfylde alle krav for at søge.

Sådan analyserer du en jobannonce

1: Læs jobannoncen grundigt

Dette indebærer at notere dig, hvornår ansøgningsfristen udløber. Her bør du huske, at ansøgningsfrister er vejledende, og hvis du ikke er hurtig, kan det betyde, at dit hårde arbejde er spildt. Vent derfor ikke unødvendigt med at sende din ansøgning af sted.

2: Skriv din motivation ned

Hvorfor er stillingen den rigtige for dig? Hvad er det, der tiltrækker dig ved jobbet? Nævn tre til fem specifikke begrundelser.

3: Læg mærke til tonen i jobannoncen

Er den eksempelvis ligefrem og humoristisk eller seriøs og konservativ? Overvej, hvordan du kan bruge det i din ansøgning.

4: Notér, notér, notér

Notér de faglige kompetencer, som jobbet kræver, og de personlige kompetencer, som efterspørges. Notér øvrige relevante oplysninger om virksomheden. Brug i øvrigt din intuition og notér, hvad der står mellem linjerne. Hvad fortæller det dig?

5: Prioritér de tre vigtigste krav

Prioritér de tre krav, som du vurderer er vigtigst i jobbet, og som du vil give eksempler på i din ansøgning og lægge vægt på i dit CV. Skriv også ned, hvilke informationer du mangler.