Ansøgning

Formålet med din ansøgning er at skabe så meget interesse om dig selv, at modtageren får lyst til at invitere dig til en jobsamtale.

I ansøgningen skal du argumentere for, hvorfor netop du er den rigtige kandidat til jobbet. Du skal svare på, hvorfor du søger jobbet, hvad du kan tilbyde, og hvordan dine kompetencer kan bruges i stillingen.

Ansøgningen skal ikke være en gentagelse af dit CV. Den gode målrettede ansøgning består af fem elementer:

1: Overskrift

Overskriften skal fange læserens interesse. Vælg eventuelt to nøgleord, som passer på dig, og som er et krav i jobannoncen. Find en tone, der matcher jobannoncen.

Fælde: Du bliver overfrisk.

2: Indledning

Indledningen skal give læseren lyst til at læse videre. Vis, at du har forstået, hvad virksomheden har behov for, og hvad stillingen går ud på.

Fælde: Du fortæller, hvad du laver i dit nuværende job.

3: Motivation

Her skal du overbevise læseren om, at du brænder for jobbet. Skriv, hvorfor du søger stillingen. Kom med specifikke begrundelser for, hvorfor du ønsker jobbet. Hvad finder du tiltrækkende ved stillingen, arbejdsopgaverne og virksomheden? Gode begrundelser for, hvorfor du søger stillingen, viser, at du har forstået indholdet i jobbet. Skriv personligt og tænk dig godt om.

Fælde: Du fortæller, hvorfor du søger væk fra dit nuværende job eller remser floskler op.

4: Match af kompetencer og krav

Her skal du fortælle læseren, hvad du har at byde ind med. Du skal overbevise læseren om, at du er den rette person til jobbet. Svar på, hvordan du vil bruge din erfaring og dine kompetencer i den konkrete stilling. Fokusér på det, som kendetegner dig og underbyg med konkrete eksempler.

Fælde: Du skriver så generelle begrundelser, at de bliver intetsigende.

5: Afslutning

Afslutningen skal lægge op til en samtale. Udtryk en positiv forventning om at mødes til en samtale. Betragt dig selv som en ligeværdig samtalepartner, som er værd at mødes med.

Fælde: Du bliver for ydmyg og fremstår lille.

Sprog, form og layout

Det er vigtigt, at din ansøgning fremstår enkel og overskuelig for læseren. Begræns din ansøgning til en enkelt side og sørg for at skabe et luftigt layout. Tilstræb at skrive i et levende og personligt sprog frem for at skrive lange eller formelle sætninger.

Vælg en læsevenlig skrifttype og brug skriftstørrelse 11 eller 12 punkt. Brug eventuelt funktionen sidefod i Word til at lave dit eget brevpapir, hvor du skriver dit navn, adresse telefonnummer og e-mail.

Det er almindeligt, at virksomhederne foretrækker at modtage ansøgningen i en e-mail. Brug e-mailen til at skrive en kort besked for eksempel:

Hermed fremsendes ansøgning til stillingen som X.

Vedhæft CV og ansøgning som filer. Skriv eventuelt også i e-mailen, hvor du har set ansøgningen, hvis virksomheden beder om dette.

Det er en god idé at få en anden til at læse ansøgningen igennem, inden du sender den. Slåfejl og uheldige formuleringer sender et signal om, at du ikke har gjort dig umage og kan betyde, at du bliver valgt fra.

Tjekliste til den færdige ansøgning

  • Er navnet på firmaet, adressen og kontaktpersonen stavet korrekt?
  • Er datoen ændret, hvis du anvender en gammel ansøgning som skabelon?
  • Er ansøgningen underskrevet, hvis du fremsender den med almindelig post?
  • Er din adresse, telefonnummer og e-mail korrekt på ansøgningen?
  • Har du læst korrektur?
  • Er ansøgningen sendt inden fristens udløb?

Gode råd til ansøgningen

  • Vis, at du brænder for jobbet. Én, der brænder for sit arbejde, er betragteligt mere værd end én, der bare interesserer sig for noget.
  • Tro på dine evner og vær stolt af dine resultater - men overdriv ikke.
  • Skriv, hvad du kan og udelad det, du ikke kan.
  • Brug humor med omtanke - du kan nemt blive misforstået.