Efter samtalen

Hvis du går videre til anden samtalerunde, fortsætter ansættelsesproceduren med endnu en samtale, ofte med nye ansigter i ansættelsesudvalget. Det er ikke usædvanligt, at virksomheden går videre med to eller tre kandidater. Du kan altså ikke vide dig sikker på jobbet endnu.

Inden anden samtale bør du tænke over:

  • Er du stadig interesseret i jobbet?
  • Var der noget, du glemte at fortælle?
  • Hvordan var kemien mellem jer?
  • Hvem skal du nu møde fra virksomheden?
  • Hvad vil du gøre anderledes denne gang?
  • Hvad mangler du at få svar på?
  • Hvordan vil du præsentere dig selv denne gang?

Hvis du får tilbudt jobbet efter første samtale og fortsat er interesseret i det, går en ansættelsesprocedure i gang, hvor bl.a. løn og andre kontraktmæssige forhold forhandles på plads.

Det er ikke ualmindeligt, at arbejdsgiveren indhenter referencer, inden du får tilbudt jobbet. Du afgør selv, hvem virksomheden må kontakte. Vær forberedt på at opgive navne på relevante referencepersoner - det kan være en tidligere chef, en tidligere kollega og en tidligere medarbejder. Du bliver sandsynligvis bedt om at opgive mere end ét navn. Du bør på forhånd have lavet en aftale med referencepersonerne om, at de må kontaktes, samt eventuelt om, hvad du gerne vil have, at de lægger vægt på i deres udtalelser.

Får du afslag på jobbet, er det en god idé at ringe til arbejdsgiveren og spørge, hvorfor det ikke blev dig. Spørg, hvad der blev lagt vægt på ved udvælgelsen. Kvaliteten af den feedback, du får, kan være svingende, og nogle arbejdsgivere vil svare meget undvigende. Sig, at det er vigtigt for dig at få et direkte og reelt svar, så du kan bruge det fremadrettet i din jobsøgning. Den feedback, du får, kan indeholde værdifuld information, som du kan bruge til at målrette din jobsøgning i endnu højere grad.