Motivation og trivsel

Skyldes fordomme og ste­reo­ty­per, at hver tiende helst vil have mandlige kollegaer?

10% af danskerne og 14% af europæere foretrækker at have mandlige kollegaer. International undersøgelse foretaget af StepStone starter debatten om fordomme og stereotyper i virksomhederne i både Danmark og Europa.



Hver femte medarbejder i Europa har stadig en præference i forhold til at arbejde med enten mænd eller kvinder. Og 3 ud af 4 gange fortrækker medarbejderne at arbejde med mænd. Det er konklusionen af StepStones seneste undersøgelse, som mere end 12.200 europæere har deltaget i.

Det er naturligt at spørge sig selv, hvorfor undersøgelsens resultater er, som de er. Hvilke fordomme og stereotyper ligger bag resultaterne? Skyldes resultaterne, at der eksisterer fordomme i virksomhederne som fx at mænd kun interesserer sig for fodbold og kvinderne altid går tidligt for at hente børn? Og er det noget, som virksomhederne bør agere på?

Et andet interessant spørgsmål, som undersøgelsen desværre ikke kan svare på, er, om resultaterne afspejler, at mænd foretrækker mandlige kollegaer - eller om både mænd og kvinder har det på denne måde.

Selvom Danmark sammen med Sverige er de lande i Europa, hvor flest kommer lige godt ud af det med både mandlige og kvindelige kollegaer, så falder det i øjnene at hele 10% foretrækker mandlige kollegaer og kun 2% foretrækker kvindelige kollegaer.

Østrigerne er dem, som helst vil have mandlige kollegaer. 21,5% tilkendegav en præference for at arbejde med mænd, og kun 4% fortrak at arbejde blandt kvinder. I Holland er der flest på europæisk plan, som foretrækker at arbejde med kvinder, men når det kun drejer sig om 7% er det bestemt ikke imponerende.

I Skandinavien er vi mindst bekymret om vores kollegaer er mænd eller kvinder. Hele 90% af svenskerne og 88% af danskerne er ligeglade om deres kollegaer er mænd eller kvinder. Men, dem med præferencer for deres kollegaers køn foretrækker i overvældende grad mandlige kollegaer - nemlig hele 4 ud af 5.

Bettina Ravn, adm. direktør StepStone Danmark siger: "Der eksisterer åbenbart selv i dag stereotyper og præferencer. Heldigvis betyder det ikke noget for langt de fleste, om deres kollegaer er mænd eller kvinder. Men at 10% stadig foretrækker mandlige kollegaer er bestemt værd at bide mærke i. Vi ved jo fra tidligere undersøgelser, at en af de vigtigste grunde til at medarbejdere bliver i et job, er, hvorvidt de kommer ud af det med deres kollegaer og leder. Her bør det naturligvis være kollegaernes kompetencer og personlighed, som gør forskellen - ikke deres køn."

StepStone undersøgelsen blev udført samtidigt i Belgien, Danmark, Frankrig, Holland, Sverige, Tyskland og Østrig i løbet af januar og februar 2012.

Læs også