Danmark oplever i disse år, at flaskehalsproblemer på flere fagområder vokser sig større og større. Det betyder, at vi har behov for at uddanne flere inden for specifikke områder. Men da det er en langsigtet løsning, kigger flere og flere virksomheder også til udlandet for kvalificeret arbejdskraft.
En ny global undersøgelse, Global Talent Study 2018, af The Network og Boston Consulting Group (BCG) afslører, hvem dine fremtidige udenlandske medarbejdere højst sandsynligt er – men også hvor forventeligt det er, at dine nuværende medarbejdere vælger at hive teltpælene op og rykke ud af landet.
Din nye kollega er måske fra Norge eller Albanien
Undersøgelsen viser, at Norge, Albanien og Litauen er de lande, hvis befolkning er mest villig til at flytte til Danmark for at arbejde. Herefter rangerer lande som Sverige, Bosnien-Hercegovina og Nepal.
Det er i en tid, hvor Danmark er blevet mindre attraktiv for udenlandsk arbejdskraft. Hvor Danmark i 2014 var placeret som det 13. mest populære land, er vi nu placeret som nr. 17. Stadig overhalet af vores skandinaviske naboer. København er også faldet i popularitet og befinder sig lige nu uden for top-30 over populære byer at arbejde i.
Tyske naboer og rumænske specialister
Vores tyske naboer er til gengæld blevet mere villige til at arbejde i Danmark. Tidligere rangerede tyskerne på en 23. plads over kandidater, der gerne vil til Danmark – de befinder sig nu på en 10. plads. Faktisk er Danmark højdespringer og det land, hvor der er sket det største skift for tyske kandidater.
Også rumænere ønsker at arbejde i Danmark – og generelt er Danmark stadig attraktiv i Syd- og Østeuropa. Desuden er det værd at bemærke, at Rumænien som tidligere teknologisektor i USSR har kandidater med et højt teknisk niveau. Noget, der allerede nu er en mangelvare på de danske arbejdspladser.
Ser vi på de profiler, som gerne vil til Danmark, står vi i den situation, at top-3 udgøres af kandidater, der arbejder inden for ingeniørskab, salg og IT. Derefter ser vi en god spredning med både økonomi, produktion og administrationsprofiler i top-10.
Særligt ingeniørerne og it-specialisterne er og bliver i fremtiden meget eftertragtede. Som nævnt opleves allerede flaskehalsproblemer på områderne. Derfor er potentialet for at dække manglen med udenlandsk arbejdskraft stort, men endnu vigtigere er det, at virksomhederne sætter sig ind i det område og de profiler, de gerne vil tiltrække.
Danskere er mere villige til at arbejde i udlandet
55% af alle danskere er nu villige til at arbejde udenlands mod 48% i 2014.
Blandt unge og højtuddannede er tallet endnu højere. 77% af unge under 30 år er villige til at arbejde i udlandet, mens tallet for højtuddannede med eksempelvis en kandidatgrad, Ph.d. eller lignende ligger på 68%.
Det betyder, at du skal gøre dig umage i forbindelse med tiltrækning og fastholdelse, hvis ikke du vil risikere at miste unge og højtuddannede til et karriereeventyr i udlandet. Måske du endda selv har tænkt tanken at afprøve karrieren udenfor landets grænser?
Den amerikanske drøm lokker danske talenter
På trods af politisk uro i USA er landet overraskende nok markant mere eftertragtet end for fire år siden og er nu danskernes foretrukne arbejdsdestination. Tyskland indtager en 2. plads efterfulgt af vores skandinaviske naboer, Sverige og Norge.
Australien er højdespringeren på top-10-listen med et hop på fem pladser op ad listen. Storbritannien er faldet betragteligt – sandsynligvis som konsekvens af Brexit.
Hvad er danskernes jobpræferencer?
Danskerne vægter virksomhedskultur højst efterfulgt af jobindhold. Særligt det kollegiale sammenhold og samarbejde vægtes højt:
- Godt forhold til kolleger
- Fokus på godt samarbejde
- Interessant jobindhold
- Godt forhold til chefen
- Anerkendelse
Elementer relateret til arbejdsgivers image og økonomisk belønning er meget mindre vigtige. Formentlig fordi virksomheders image ofte ikke udgør et problem, og fordi vi i Danmark generelt set modtager en rimelig løn og kan fokusere på andre jobelementer.
Download den globale undersøgelse her
Om undersøgelsen
The Network og Boston Consulting Group (BCG) har undersøgt den globale arbejdsstyrkes og arbejdsgivers syn på mobilitet og jobpræferencer, digitalt talent samt nye kompetencer og arbejdsmetoder. Flere end 360.000 kandidater og 6.000 ansættende ledere fra 198 lande har deltaget i undersøgelsen.
Undersøgelsen omfatter også rapporter for udvalgte lande, såsom England, USA, Tyskland, Tyrkiet, Schweiz, Kina, Frankrig og Rusland. Rapporterne omfatter emner som landets tiltrækningsgrad, villighed og grunde til at flytte til udlandet, jobpræferencer i arbejdsstyrken, og hvad arbejdsgiver tilbyder. Den danske undersøgelse omfatter flere end 4.000 besvarelser.
Ønsker du at modtage den danske undersøgelse, kan du kontakte vores International Sales Manager – Anders Skov – på ans@stepstone.dk eller tlf. 72 25 15 47.