Rapporten, God Arbejdslyst Indeks 2019, tager temperaturen på syv faktorer, der skaber arbejdsglæde for danskerne: Mening, mestring, balance, ledelse, medbestemmelse, resultater og kolleger. Derudover ser rapporten også på, hvordan faktorerne påvirker danskernes arbejdsglæde.
Få her et indblik i faktorerne balance, mening og ledelse – og det uforløste potentiale, ledelse har til at øge danskernes arbejdslyst.
Temperaturen på de syv faktorer (0-100)
- Kolleger: 76
- Mening: 75
- Resultater: 75
- Mestring: 73
- Medbestemmelse: 73
- Ledelse: 70
- Balance: 68
Effekten på arbejdslysten
- Mening: 3 point
- Mestring: 2,9 point
- Balance: 1,5 point
- Ledelse: 1,3 point
- Medbestemmelse: 1,1 point
- Resultater: 0,8 point
- Kolleger: 0,7 point
Balance overhaler ledelse
Balance er en faktor, der kun vokser i betydning. Grundet mangel på arbejdskraft og stigende arbejdspres bliver en god balance kun et vigtigere konkurrenceparameter hos ansættende ledere og rekrutterende virksomheder. For danskerne bliver i højere grad opmærksomme på, hvorvidt de oplever en god balance mellem arbejde, fritid, indflydelse og ansvar.
Rapporten viser dog, at balance er den faktor, der scorer lavest og halter mest. Det er til trods for, at balance har den tredjestørste effekt på danskernes arbejdslyst. Forbedringspotentialet er derfor til at få øje på.
Balance er nu så vigtig, at den har overhalet ledelse, som nu ligger på en fjerdeplads i forhold til effekt. Men det betyder ikke, at ledelse har mistet betydning. Den kan tværtimod forbedre og øge scoren på samtlige faktorer, hvis den bliver udøvet med omtanke.
Ledelse har potentiale trods nedrykning
Ifølge rapporten har ledelse et uforløst potentiale til at øge danskernes arbejdslyst. Givetvis fordi ledelse sætter de afgørende rammer, der skaber oplevelsen af at gå på arbejde – og rammerne er vigtige.
Top fem årsager til stress
- Uhensigtsmæssige rammer og vilkår i arbejdet: 37%
- Arbejdsopgaverne: 28%
- Hyppige afbrydelser: 27%
- Min leder: 17%
- Mine egne ambitioner: 13%
37 procent angiver nemlig, at uhensigtsmæssige rammer og vilkår i arbejdet kan være årsag til stress hos de danske lønmodtagere. Uhensigtsmæssige rammer placerer sig dermed på en førsteplads over hyppigste årsager til stress. Her kan ledere sætte deres aftryk på arbejdslysten.
Ikke desto mindre påpeger rapporten flere ting, du som leder kan være opmærksom på, hvis du ønsker at udøve bedre ledelse for dine medarbejdere – og potentielt forbedre oplevelsen af mening og arbejdsglæde på arbejdspladsen.
Betydningen af køn, alder, bekymringer og teams
For det første gør køn og alder ingen forskel for oplevelsen af ledelse. Kvinder og mænd – uanset alder – har en ensartet oplevelse af den ledelse, du udfører. Du behøver derfor ikke forholde dig til, hvorvidt din ledelse opfattes forskelligt på tværs af køn og alder.
Bekymringer for fremtiden er derimod noget, der påvirker medarbejdernes oplevelse af mening og arbejdsglæde. Derfor har medarbejdere, som bekymrer sig meget om fremtiden, brug for tydelig ledelse – for at mindske frygten for eksempelvis fyring. Frygten mindskes, hvis dine medarbejdere oplever, at de mestrer arbejdet og har et godt forhold til dig som leder.
Det har også stor betydning for arbejdslysten, om dine medarbejdere arbejder i et stort eller lille team. Rapporten understreger nemlig, at kolleger er ligeså vigtige for arbejdslysten som lederen, hvis dine medarbejdere sidder i et team på 10 personer eller flere. Derfor er teamdynamik og trivsel blandt kolleger et oplagt fokusområde for dig.
Nysgerrig på mere viden?
Ovenstående er også blot et par eksempler på, hvad der konkret påvirker arbejdslysten, når det kommer til ledelse. Og er du blevet nysgerrig på mere, kan du downloade den fulde rapport via linket.
Download rapportenPubliceret 29-08-2019