Arbejdsglæde

Få ny energi på hjem­me­kon­to­ret

Det kan godt være lidt tungt på hjemmekontoret i det lange løb. 5 gode rutiner booster din motivationMålrettet med stylet hår, velduftende og iført nystrøget skjorte, klar til dagens dont. Sådan plejer mange at møde ind på kontoret. Men – hånden på hjertet – kan du mønstre samme entusiasme, når du endnu en morgen møder ind på hjemmekontoret? Eller tjekker du også de første mails ved køkkenbordet i joggingbukser og med morgenhår?

Trods faldende smittetal har de fleste ikke-kritiske jobfunktioner hjemmet som arbejdsplads og hjemmeskole til og med 7. februar for at holde den engelske virusvariant stangen.

Så hvordan holder du skruen i vandet og motivationen højt? Det har Stig Holm, afdelingsleder i arbejdsmiljøcentret Human House, flere bud på.

Vi møder rigtig mange som er matte og har svært ved at finde gejsten på hjemmekontoret. Vi trænger til en psykisk boost, så vi igen kan få optimismen, energien og effektiviteten tilbage, siger Stig Holm.

5 gode rutiner

Det er vanvittig vigtigt med en stram prioritering af dagens arbejdsopgaver og at starte dagen tidligt, så du også kan holde tidligere fri. Helt konkret skal du kaste sig over de vigtigste og mest presserende opgaver først – også selv om opgaven er svær eller kendelig. Så er den færdig og du er videre. Det frigiver mental energi at afslutte og få noget fra hånden, siger Stig Holm.

Når du har lavet et arbejdssprint, er det lige så vigtigt, at du puster ud. Her giver hjemmearbejdspladsen dig faktisk langt bedre muligheder for fysisk udfoldelse. Gør det, der giver dig ny energi. Gå en tur, lav nogle squats, spis lidt grønne snacks, lav en god kop kaffe, drik vand med lidt citron og luft ud. Husk også den sociale kontakt og snak med en kollega, ægtefællen eller børnene.

Pauserne er nødvendige og gør dig mere effektiv, så hold dem med god samvittighed. Det forhindrer også at arbejde og privatliv flyder sammen. Så læg pauser ind i din kalender eller skriv det på dagens to do-liste. Og sørg for at overholde dem.

Som personaleleder er det vigtigt at huske, at nogle medarbejdere trives bedre end andre med isolationen. Nogle er bange for at blive smittet, andre savner det kollegiale og atter andre nyder samværet med familien. Og for nogle svinger deres syn på hverdagen fra dag til dag eller uge til uge.

På hjemmearbejdspladsen skal lederen i endnu højere grad være opsøgende, fordi den tilfældige daglige kontakt på kontoret mangler. Lederen skal være tydelig og snakke med medarbejderne om trivsel og personalekontakten skal sættes i system med faste ugentlige møder, siger Stig Holm.

  1. Strukturer din hverdag. Lav en dagsplan med mødetider, pauser og bevægelse
  2. Lav faste onlinemøder med dine medarbejdere og tal om trivsel
  3. Sæt konkrete aftaler i kalenderen til kaffemøder, gåtur med en kollega, vend ugen privat og arbejdsmæssigt
  4. Hold pauser og giv dem indhold, som lader dine batterier op
  5. Afstem forventninger med din leder om strukturen på din arbejdsdag, pauser og arbejdstid