LederkarriereLøn

Fik du dit fe­ri­e­til­læg, da du skiftede job?

De fleste danskere får udbetalt et ekstra ferietillæg i maj, men virksomheder glemmer tit at betale ex-medarbejdere. 4 ting afslører, om du har penge til gode.



Langt de fleste danskerne kan se frem til, at lønsedlen i maj er ekstra stor. For udover ferie med løn giver ferieloven dig nemlig ret til et ekstra tillæg.

Den nye ferielov åbner op for forskellige måder at udbetale pengene på, og det øger risikoen for fejl og forglemmelser, fortæller Nicoline Gomes, juridisk konsulent i fagforeningen Business Danmark.

Den nye ferielov giver enten mulighed for at udbetale tillægget hver gang medarbejderen holder ferie, eller at udbetale pengene i to årlige rater – en stor pulje penge i maj lige op til danskernes hovedferie og en lille rest i august. Langt, langt de fleste bruger den sidste model, fordi det er nemmest og samtidig giver danskerne lidt ekstra til at holde ferie for. Så hold godt øje med om du får tillægget i maj, og spørg din HR-afdeling hvis det udebliver, siger hun.

Du er minimum sikret 1% af din ferieberettigede løn i tillæg. Tjener du 400.000 kr. årligt, vil du derfor få et årligt ferietillæg på lige under 4.000 kr. Men mange lønmodtagere vil få endnu mere, fordi de har forhandlet sig frem til et større tillæg på arbejdspladsen eller via overenskomster.

Ups ... virksomheder glemmer ferietillæg til fratrådte medarbejdere

Siden september 2022 har godt 600.000 danskere skiftet job. Er du blandt dem, skal du være særlig opmærksom på, om du fik dit ferietillæg for den ferie, du har afholdt siden ferieårets start i september, fx efterårs-, jule-, vinter- og påskeferie, fortæller Nicoline Gomes.

Vi får mange henvendelser, hvor virksomheder glemmer at afregne ferietillægget med ansatte, der stopper og har holdt ferie før maj og før august. Det kan løbe op i flere tusind kroner.

Det er en bivirkning ved den nye ferielov, fordi man her både optjener, afholder og afregner ferien løbende. Her skal man holde tungen mere lige i munden end ved den gamle ferielov, hvor man typisk fik hele ferietillægget udbetalt på én gang i maj, før man overhovedet begyndte at afvikle sin ferie, siger hun.

Det skyldes oftest forglemmelser, og at virksomhederne endnu ikke er helt fortrolige med den nye ferielov, vurderer hun, og minder virksomhederne om at udbetale ferietillægget, så snart en medarbejder fratræder.

Som fratrådt har du ferietillæg til gode, hvis du opfylder disse fire ting:

  1. Du har afholdt ferie siden 1. september 2022
  2. Du har ikke allerede fået udbetalt ferietillægget, da du holdt ferie
  3. Du er fratrådt dit job inden udgangen af april 2023
  4. Du får ikke udbetalt ferietillæg fra din tidligere arbejdsplads i maj 2023

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn