Ansøgning

Generelle krav til an­søg­nin­gens indhold



Ansøgningens layout

I en ansøgning skal man gøre det let for læseren. Derfor spiller layoutet en afgørende rolle. Tidligere var det et krav, at ansøgningen skulle skrives i hånden. I dag er det blevet reglen, at ansøgninger skrives på maskine eller PC, med mindre du har en særdeles pæn og let læselig håndskrift.

Undgå enhver fejl i:

  • virksomhedens navn
  • adresse
  • navnet på den person du stiler brevet til (kontakt-personen)

Skriv med en logisk afsnitsinddeling. Der skal være luft mellem afsnittene og du skal være sikker på, at der ikke er stavefejl, slåfejl og overstregninger.

Et positivt billede

Du skal selvfølgelig ikke være uærlig i din ansøgning. Der er dog ingen grund til at fremstille dig selv negativt:

  • 'Jeg håber, at De vil ansætte mig, da jeg nu har en meget dårlig økonomi'
  • 'På trods af at jeg ikke er så god til engelsk, søger jeg alligevel stillingen'
  • 'Jeg påbegyndte min uddannelse, men stoppede pga. økonomiske problemer'
  • 'Jeg sagde min stilling op i protest mod en dårlig ledelse'
  • 'Jeg søger denne stilling, idet jeg føler mig overkvalificeret i min nuværende stilling'

Sprog

Ansøgningen skal skrives på almindeligt dansk, uden knudrede sætninger, fremmedord, fraser og slangudtryk. Det er bedst at have en personlig stil, men det er vigtigt at undgå fejl og formuleringer der kan misforstås, som f.eks.:

  • 'Da jeg har søgt mange andre stillinger, bedes De kontakte mig så hurtigt som muligt....'(tyder på, at man ikke er målrettet)
  • 'Jeg synes, det er en interessant stilling, som vil kunne opfylde mine behov for fremtiden....'(fokuserer på ansøgerens behov - hellere fokusere på virksomhedens behov)
  • 'Jeg ser mig selv som en meget dygtig, fleksibel, udadvendt og målrettet person, som De vil kunne få stor glæde af....'(pas på med oversalg - omformuler evt.: 'Andre ser mig nok som.')
  • 'Det er mit store håb, at De vil ansætte mig i jobbet, idet jeg i lang tid har søgt en stilling netop som den, der er skitseret i annoncen, og som jeg på baggrund af vores samtale finder yderst interessant, og De kan således forvente at få en stabil og yderst motiveret medarbejder i mange år fremover, hvilket jeg håber, at De vil sætte pris på, i forbindelse med udvælgelse....'(Alt for lang sætning)

Bilag

Hvis arbejdsgiveren beder om det, skal du vedlægge eksamenspapirer og referencer (udtalelser). Nogle gange står der ikke noget i annoncen, og så kan man godt komme i tvivl. I de fleste tilfælde bør man ikke vedlægge bilag med mindre, der er bedt om det. Er du nyuddannet og har gode karakterer, vil det være en fordel at vedlægge dine eksamenspapirer. Ofte betyder karaktererne ikke så meget. Hvis du som nyuddannet har andre ting du kan fremhæve, som f.eks. et udlandsophold, fritidsaktiviteter eller andet, er karaktererne mindre betydningsfulde. Det afhænger også af, hvilket job du søger, og hvilken virksomhed du henvender dig til.

Korrektur

Hvis du har prøvet at modtage et brev, hvor dit navn var stavet forkert, ved du, at det giver et dårligt indtryk af afsenderen. Du kan derfor med fordel bede en anden person om at læse din ansøgning, før du sender den. Du skal ikke sende den før den er helt fejlfri.

Læs også