USA første kvindelige udenrigsminister Madeleine Albright er kendt for bl.a. at have sagt: Women can have it all, just not at the same time, hvilket groft sagt kan oversættes til, at du – uanset om du er mand eller kvinde – godt kan ”få det hele”, men bare ikke på samme tid. At vælge til er altid at vælge fra og dét, der er vigtigt et sted i livet, bliver fuldstændigt uvæsentligt på et andet tidspunkt. Omstændighederne kan forandre sig, og behovene med.
DIT ideelle arbejdsliv
Det arbejdsliv, der er ideelt for dig på dette tidspunkt i dit liv, er ikke nødvendigvis ideelt for dig om fem år. Hvis du lige nu er mellem job, så kan du jo benytte dig af muligheden for at identificere det arbejdsliv, der er som skabt til dig: Dit ideelle arbejdsliv, skræddersyet til lige præcis dig og dine talenter, erfaringer, værdier, temperament og kompetencer, samt der, hvor du er i livet.
Vi vælger her bevidst ordet “arbejdsliv” fremfor “karriere”, fordi begrebet ”arbejdsliv” peger på et mere holistisk menneskesyn, hvor arbejdslivet er en del af hele dit levede liv, mens ordet ”karriere” mere giver billeder af noget mere ego-drevet halløj som prestige, forfremmelser og titler, som nok alt sammen kan være vigtigt, men ikke lige i denne sammenhæng.
Så hvor er du egentligt henne lige nu? Hvad er vigtigt for dig, og hvordan har du det – sådan helt overordnet? Det kan Livshjulet hjælpe dig med at få overblik over.
Livshjulet
Formålet med Livshjulet er at hjælpe dig med at identificere, hvor du er i dit liv lige nu. Hvad er udgangspunktet? Vi kalder det en ”nulpunktsanalyse”, fordi det giver os en baseline-måling, så du kan udfylde modellen igen senere og dermed sammenligne og måle dine fremskridt.
Sådan gør du:
Brug papir og penne i tre forskellige farver.
Tegn en cirkel og inddele den i otte lige store dele, som en lagkage eller egerne på et hjul.
Skriv følgende livsområde ud for hver del:
- Arbejde/studie
- Økonomi
- Hobby/fritid
- Personlig udvikling
- Fysisk sundhed
- Familie/venner
- Bolig
- Parforhold
Vi har valgt disse otte livsområder, fordi vi syntes, at de tilsammen dækker de fleste menneskers liv i grove træk. Du er selvfølgelig velkommen til at vælge dine egne livsområder.
Nu skal du markere hvor tilfreds du er inden for hvert område. Giv hvert livsområde en karakter fra 0 til 10, hvor det inderste af hjulet repræsenterer 0 og altså ingen tilfredshed med tiltagende tilfredshed, til du rammer 10 og altså perfekt tilfredshed. Fyld feltet ud med en farve.
Din vurdering går altså på, hvordan du trives indenfor det enkelte livsområde, så hvis vi bruger liveområdet ”Parforhold” som eksempel, så kan du således sagtens ikke være i et parforhold og score 10 på tilfredshed.
Udfyld alle otte livsområder. Brug nu lidt tid på at se på det billede, der viser sig. Hvor scorer du lavt – og hvorfor? Hvor scorer du højt – og hvorfor? Hvad fortæller det om dine prioriteter? Hvad overrasker dig?
Find nu en anden farve, og tegn en streg ud for den karakter, du vil anslå, passer til, hvor meget mental tid du bruger på hvert område. Brug igen lidt tid på at se på det billede, der viser sig. Bruger du den mentale tid på at bekymre dig, have dårlig samvittighed eller bare tænke på området på en ukonstruktiv måde, som ikke rigtig fører handling med sig? Eller tænker du på dette livsområde og får energi af dine tanker – du ser frem til noget, glæder dig, osv.?
Vælg ny farve og sæt endnu en streg ud for den karakter, du vil anslå, passer til, hvor meget reel tid og energi du investerer på hvert område. Kig igen på, hvor du scorer lavt og hvorfor. Hvor scorer du højt – og hvorfor? Og igen: Hvad fortæller det om dine prioriteter? Hvad overrasker dig?
Se nu på det overordnede billede. Er der balance i tingene eller åbenlyse ubalancer, fx områder, hvor du trives dårligt, bruger meget mentalt krudt og samtidig investerer meget lidt tid og energi – så er her et oplagt indsatsområde.
Gem dit daterede Livshjul, og tag det frem om et par måneder. Her kan du udfylde det igen, så det bliver tydeligt, hvilke områder du har bevæget dig på, og hvilke der stadigvæk kræver din opmærksomhed.
Ved at danne dig et overblik over, hvor du ligger indenfor de forskellige livsområder, bliver det tydeligere for dig, hvor du skal sætte ind, for bedre at kunne leve dit bedste liv. For det kan du jo lige så godt, nu du er her alligevel.
Har du brug for hjælp med at tage næste skridt i dit arbejdsliv, kan du kontakte karrierecoach og tekstforfatter Sophie Dam. Se mere på www.engagecph.dk
Har du brug for at hjælpe medarbejdere godt videre i outplacementforløb eller selv at udvikle dig i din ledergerning, kan du kontakte Rolf Bangsgaard. Se mere på www.raform.dk
Sophie og Rolf har sammen skrevet bogen Genstart dit arbejdsliv – en proces, som giver dig empowerment, afklaring, overblik og en konkret plan, hvis du har brug for at komme videre.
Køb bogen