Jobsøgning som leder Opsigelse

Op­si­gel­ser, kon­trak­ter og klausuler – her søger vi mest hjælp!

Er min kontrakt god? Var min opsigelse i orden? Hvad er mine rettigheder ved barsel? Rekordmange søger råd i deres fagforening – her er de 10 vigtigste temaer.



856.199 – knap tre ud af ti på jobmarkedet – har fået en ny ansættelseskontrakt de seneste 12 måneder. Det laveste niveau siden 2021.

Trods færre jobskifter opsøger flere juridisk eksperthjælp om alt fra kontrakter og opsigelser til spørgsmål om rettigheder på jobbet.

Det gælder i hvert fald ansatte, som arbejder professionelt med salg og marketing.

Siden 2021 har knap en femtedel (17%) flere opsøgt hjælp og råd i juridiske sager før, under eller i kølvandet på deres ansættelse, fortæller juridiske chef i fagforeningen Business Danmark, Frank Kanlund.

"Jobmarkedet har været en rutsjebane de seneste år. I 2022-23 så vi mange ansættelseskontrakter, som gradvist blev overhalet af bunken med opsigelser i takt med den anspændte verdenspolitiske situation," siger han og uddyber:

"Vi ser også en klar tendens til, at flere interesserer sig for rettighederne i deres nuværende job. Sidste år hjalp vi tæt ved 5.200, hvilket svarer til hvert femte medlem, med alt fra kontrakttjek til fyringer og deciderede retssager."





Unge i 20'erne har ét særligt fokus

I dag spørger mere end hver femte medlem Business Danmarks jurister til råds. Men der er forskel på, hvad de har brug for på tværs af generationer.

I 20'erne er topprioriteten at sikre sig en god ansættelseskontrakt, forklarer Frank Kanlund.

"Vi tjekker rigtig mange kontrakter for yngre medlemmer. De skifter hyppigt job og søger sparring på, hvad en kontrakt kan og bør indeholde. Det giver god erfaring med at se, hvor forskellige vilkårene kan være – og at de ofte er til forhandling. Vi råder for eksempel til at se nogle år ud i fremtiden og forhandle bedre barselsrettigheder hjem nu – frem for den dag, man står og skal have sit første barn."

"Vi kan også se, at interessen for kontrakttjek gør unge langt mere nysgerrige på deres rettigheder – både mens de er ansat, og hvis de bliver opsagt," siger han.

30-45-årige er superbrugere – på flere områder

Mens de 20-åriges henvendelser 1-til-1 svarer til deres andel af medlemsskaren, er de 30-45-årige voldsomt overrepræsenteret.

Selv om de fylder 27% af medlemmerne, udgør de i snit 37% af sagerne i juridisk afdeling. Og det er der flere grunde til, og det handler ikke kun om det rent juridiske, forklarer Frank Kanlund.

"De står et sted i arbejdslivet, hvor mange stifter familie og skal på barsel. Her hjælper vi dem med at få overblik over regler og rettigheder. Men det er også en livsfase, hvor flere oplever skilsmisse og stress, når de skal balancere arbejde og privatliv på en ny måde. Så her kører vi tæt parløb med kollegerne i vores karriererådgivning," siger han og uddyber:

"Det er også en periode, hvor nogle overvejer at skifte rolle fra specialist til leder efter mange år i gamet. Andre overvejer helt at skifte retning i arbejdslivet. Det kan være hospitalssygeplejersken, som nu hellere vil arbejde i medicinalbranchen, og søger råd om hvordan kontrakt- og lønforholdene er der."

Hovedårsagen til at de 30-45-årige søger rådgivning, er på få år skiftet fra solskin til storm. Da økonomien var god omkring årsskiftet 2022, fik lige så mange et kontrakttjek (32%) som dem, der søgte råd om opsigelse og vilkårene i deres nuværende job, til sammen. I dag handler 45% af alle sager om opsigelser og vilkår i jobbet, mens kontrakttjek er faldet til 27%.

Opsigelser fylder hos seniorer – de har mest på spil

Medlemmer over 45 år fylder både mindst i ledighedsstatistikkerne og de trækker sjældnere (45%) på Business Danmarks jurister i forhold til deres andel af i medlemskredsen (52%).

Alligevel handler sagerne i denne aldersgruppe i dag oftere om opsigelser (31%) end nyansættelser (21%). For fire år siden var billedet stik modsat, fortæller Frank Kanlund.

"Mange af dem, der i dag henvender sig, har lang anciennitet fra samme job. De har tit et langt opsigelsesvarsel og måske en fratrædelsesgodtgørelse og har derfor mest på spil rent økonomisk. Udover at få styr på den del, forsøger vi også at hjælpe dem til en fritstilling, så de får bedre tid til at søge nyt job, mens de stadig får løn. Det lykkes heldigvis for en del, så de på den måde undgår at komme på dagpenge," siger han.

"Nogle af disse opsigelser kan også ende i konflikter og sager om erstatning for usaglig opsigelse. Det kan eksempelvis være, fordi en ny leder vil sætte sit eget hold og derfor opsiger en erfaren medarbejder med mange år i firmaet med begrundelsen besparelser – men kort efter ansætter virksomheden så en yngre medarbejder til de samme opgaver."

Selv om man er erfaren med flere jobskifter bag sig, anbefaler Frank Kanlund, at man altid tager en jurist med på råd.

"Gennemgangen af en opsigelse eller kontrakt handler ikke kun om at finde fejl. Vi ser efter mangler og forbedringer, og da lovgivningen og retspraksis hele tiden flytter sig, er det vigtigt at snakke med en ekspert, der er ajour," siger han.

Top 10: Det søger flest hjælp til

  • Opsigelse

    Underskriv aldrig, hvis du bliver opsagt. Noter kun for modtagelsen, og kontakt straks en jurist. Jurister tjekker, om opsigelsen er saglig, og om du får løn, feriepenge mv., som du skal i opsigelsesperioden.

  • Kontraktgennemgang

    Et juridisk kontrakttjek afdækker fejl, mangler og forbedringsmuligheder i dine ansættelsesvilkår. Lug ud i uklare formuleringer, som senere kan føre til uenigheder.

  • Ansættelsesvilkår

    Få juridisk rådgivning om dine barsels- og ferierettigheder mv., mens du er ansat. Spørg en ekspert, hvis ledelsen ændrer dine opgaver, din løn eller din rolle væsentligt.

  • Løn, bonus og provision

    Mange sikrer, at løn- og bonusaftaler er klart beskrevet, herunder hvornår og hvordan bonus/provision udbetales. Husk at holde dig ajour i lønstatistikker hvert år – så står du stærkere.

  • Sygdom

    Vær opmærksom på reglerne for sygemelding og dokumentation på din arbejdsplads. Fejl kan i værste fald betyde, at du mister løn eller rettigheder. Undgå 120-sygedagsreglen i din kontrakt, som betyder, at du kan blive opsagt med kort varsel.

  • Ferie

    Mange vil vide om deres ferieaftalen overholder ferieloven, og om de får de feriepenge, de har krav på. Provisionslønnede kan have feriepenge til gode, hvis lønnen falder under ferier.

  • Konkurs

    Mange søger hjælper med at få løn og feriepenge via Lønmodtagernes Garantifond (LG), hvis arbejdspladsen går konkurs. Mange fagforeninger låner medlemmerne kvit og frit medlemmerne penge, mens de søger om den manglende løn hos LG.

  • Klausuler

    Kontakt altid en ekspert, hvis din nye kontrakt indeholder en kunde- eller konkurrenceklausul, som begrænser dig, når du vil videre i et nyt job. Det samme gælder, når du stopper. Her skal du tjekke, om du får den kompensation, du har ret til, og få råd om, hvordan du undgår at overtræde klausulen.

  • Arbejdsmiljø

    Kontakt altid en arbejdsskadesrådgiver, hvis du oplever et dårligt fysisk eller psykisk arbejdsmiljø.

  • Andet

    Derudover henvender mange sig med konkrete spørgsmål til, hvordan interne medarbejderhåndbøger, rammer og regler skal fortolkes.


Michael Krag-Svendsen – LinkedIn

Læs også