Jobsøgning som leder Lederkarriere

Sådan bruger du dit netværk som leder

Ledere jonglerer med mange opgaver og komplekse udfordringer. Kompleksiteten stiller krav, og derfor er det værdifuldt at søge sparring med andre ledere igennem et netværk.



Når de fleste tænker netværksarrangementer, så forestiller de sig akavede samtaler og smalltalk. Ved invitationen til et netværksmøde, begynder mange straks at tænke på den elevatortale, der gerne skal sikre det nye job - men der er så meget mere i netværk, der handler om noget andet end jobmuligheder og den rette karrieremæssige præsentation.

Hvorfor skal man som leder have et professionelt netværk?

Et godt netværk er essentielt for den moderne leder, da det åbner døren til viden, ressourcer og nye perspektiver, som kan styrke innovation og beslutningsprocesser. Gennem netværk kan ledere få adgang til værdifuld feedback, dele erfaringer og finde støtte i udfordrende tider. Et godt netværk fungerer også som en kilde til inspiration, hvilket bidrager til både personlig og organisatorisk vækst. Et stærkt netværk er afgørende for at ledere kan navigere i komplekse udfordringer og opnå langsigtet succes. De fleste ved også godt, at et stærkt netværk kan hjælpe den gode ansøgning på vej og sørge for, at dit CV lander på det rette bord, men det er samtidig vigtigt at forstå, hvad du selv kan bidrage med og hvad et stærkt netværk kan tilbyde:

  • Adgang til sparring: Få nye perspektiver og løsninger på ledelsesmæssige udfordringer gennem erfaringsudveksling med andre ledere.
  • Vidensdeling: Lær af andres fejl og succeser, og få indsigt i ny viden, der kan styrke din ledelse.
  • Personlig udvikling: Udvid dine egne kompetencer gennem dialog og refleksion med ligesindede.
  • Muligheder for samarbejde: Identificer og udnyt potentielle samarbejdsmuligheder, der kan skabe værdi for dig og din organisation.
  • Synlighed og indflydelse: Øg din indflydelse i og udenfor branchen ved at være aktiv og engageret i relevante netværk.

Hvad er udbyttet ved at være en del af et netværk?

I alle organisatoriske lag bliver der kastet om sig med begreber som ”sparring” og ”feedback”, men hvis den primære feedback man får som leder er fra enten ens medarbejdere eller ens chef, så er der nogle magtmæssige forhold, der påvirker den feedback. Og hvis al sparring man søger, bliver med egen organisation som kontekst, så mister man potentielt værdifulde perspektiver.

I et netværk af ligesindede sparringspartnere, der ikke har samme organisatoriske vilkår som dine egne, kan du som leder blive tilbudt en anden og meget relevant feedback. For når du omgås mennesker, der er forbundet med dig udenfor arbejdspladsen, som både vil dig det bedste og samtidig udfordrer din tankegang, så bliver det lettere at udveksle nye typer ideer og løfte dialogen til et højere niveau.

Hvordan agerer du bedst i et erhvervsnetværk?

At være i et professionelt netværk handler ikke kun om at modtage, men også om at bidrage til netværkets samlede styrke. Som leder er det afgørende, at du ser styrken i andre mennesker – og her er netværk en glimrende mulighed for at træne at styrkespotte hos de øvrige medlemmer. Ved at anerkende og fremhæve andres styrker, kan du være med til at skabe et dynamisk netværk, hvor alle føler sig set og værdsat. En leder, der investerer sin tid i andre og ser styrken i mennesker omkring dem, bidrager ikke kun til de andres succes, men også til organisationens langsigtede vækst og deres egen personlige udvikling.

Derfor kan du som leder agere efter følgende fremgangsmåde:

  • Værdsæt kvaliteter i andre mennesker ved at italesætte deres styrker.
  • Ved at fremhæve kvaliteter hos andre, bliver du automatisk bedre til at styrkespotte.
  • Når du mestrer styrkespotting, fremmer det både samarbejde og innovation.

Disse punkter gælder i øvrigt ikke kun i professionelle netværk, men alle områder af ledelsesgerningen.

Læs også