Symptomer som tankemylder, overspringshandlinger, hjertebanken og værre tilfælde er almindelige.
Næsten halvdelen af danskerne (45%) har følt sig stressede i større eller mindre grad det seneste halve år.
Dette gælder især for de yngre i alderen 19-34 år (52%) og kvinder (51%). Dette fremgår af en ny undersøgelse udført af Norstat på vegne af fagforeningen Business Danmark blandt 1.266 lønmodtagere.
Til trods for at flere oplever symptomer på egen krop, vælger næsten halvdelen af de stressramte (46%), at undlade at dele det med deres chef. Og blandt dem, som henvendte sig til deres leder om stress, følte hver femte ikke de fik tilstrækkelig hjælp, mens hver tredje følte sig grebet.
Det vækker bekymring hos Business Danmarks landsformand.
"Det er bekymrende, at vi i 2024 undgår at tale om stress med vores leder, især når hver fjerde sygemelding skyldes stress," udtaler Jens Neustrup Simonsen til finans.dk.
Selv de stærkeste kan få stress
At stress stadig tit er tabu, hænger sammen med at det stadig af mange opfattes som et individuelt svaghedstegn, og at man sætter sig en udsat situation ved at tale om det, forklarer han.
”De fleste tøver ikke med at informere deres chef om kritiske sygdomme såsom kræft, men når det kommer til stress, hænger både ledere og medarbejdere fast i en forældet opfattelse af, at stress er et spørgsmål om individuel indre styrke og modstandskraft. Og det på trods af, at vi både har set håndboldspiller Mikkel Hansen og Venstres tidligere formand Jakob Ellemann Jensen langtidssygemelde sig med stress”, forklarer han.
Vi har behov for at forandre vores syn på stress og gøre det legitimt at tale om på jobbet – ikke bare i de årlige MUS-samtaler og arbejdsmiljømålinger, men jævnligt. Gør vi ikke det, kommer vi aldrig problemet til livs
En giftig stresscocktail
Stress opstår, når vores indre og ydre krav overstiger den enkeltes ressourcer. Som forfatter og foredragsholder Helle Hein påpeger i sin bog ”En giftig stresscocktail”, bør lederen fokusere på, hvad i konteksten, der udløser og kan afhjælpe stress – altså om rammerne for arbejdet og opgaverne skal justeres.
I efteråret satte Business Danmark fokus på det høje og konstante arbejdspres i marketingfaget.
Her fortalte Rikke Østergaard åbenhjertigt, hvordan hun til sidst så morgenmad, toiletbesøg og kaffepauser som forstyrrelser. Hun gik fra at kunne klare det hele - som leder på et stort dansk kommunikations- og reklamebureau - til at kollapse med migræne, hjertebanken og ringen for ørerne efter at have kørt i overdrive på adrenalin, performanceangst og store ambitioner i mere end et år. Først efter et halvt års pause og terapi genfandt hun sig selv og omlagde sit liv - totalt.
Stress smitter til andre
Ifølge Norstat-undersøgelsen oplever ledere (53%) som Rikke hyppigere stress end medarbejdere (45%). Og det udgør ikke kun et problem for lederen, men for hele teamet, forklarer Jens Neustrup Simonsen.
”Det øger risikoen for, at stress spreder sig i organisationen, hvis lederen mister empati, overblik, evnen til at træffe gode beslutninger. Og så er lederen rollemodel og kulturbærer, der lægger linjen for, hvordan man forventes at arbejde i den enkelte virksomhed”, siger han.
Kun 28% af danskerne mener, at deres arbejdsplads generelt er god til at forebygge stress.
Fra 2024 bliver store og børsnoterede virksomheder omfattet af EU's bæredygtighedslovgivning - CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Det indebærer at virksomhederne skal dokumentere deres indsats for et mere bæredygtigt samfund/verden i en såkaldt ESG-rapport – herunder også indsatsen for at skabe et godt arbejdsmiljø. I det hele taget er mental trivsel på arbejdsmarkedet kommet højere på agendaen i EU.
Fem tegn på stress
Stress er en overbelastningstilstand - ikke en sygdom. Derfor er det i sig selv heller ikke en anerkendt arbejdsskade. Langvarig stress kan dog udløse en række følgesygdomme. Her er fem tegn på stress.
- Du er ubeslutsom og forvirret
- Du trækker dig og bliver indadvendt
- Du bliver opgivende og uengageret
- Du bliver træt og irritabel
- Du taler hurtigere, højlydt og mere aggressivt
Michael Krag-Svendsen – LinkedIn