På kun to år er antallet af ledige halveret fra godt 150.000 til 72.000 – den laveste ledighed i dette årtusinde, viser tal fra Danmarks Statistik. Det giver dig den bedste mulighed for et brancheskift i mange, mange år.
Netop nu pønser fire ud af ti danskere da også på at kvitte jobbet til fordel for et nyt – og allerhelst i en anden branche, end de plejer – viser ny befolkningsundersøgelse lavet af Userneed for fagforeningen Business Danmark.
Det er meget høje tal, som vidner om, at vi lige nu har et meget mobilt arbejdsmarked – og samtidig er det et signal til virksomhederne om, at de skal passe godt på deres allervigtigste ressource – medarbejdere, siger Kasper Rubæk, ansvarlig for løn- og karriererådgivning i Business Danmark.
Den lave ledighed får virksomheder til at lede med lys og lygte efter egnede kandidater.
Vi kan se, at virksomheder i højere grad ansætter folk fra andre brancher, siger Kasper Rubæk og uddyber:
De skyldes også, at betydningen af produkt- og branchekendskab viger til fordel for dine personlige kompetencer som forretningsforståelse og evnen til hurtigt at forstå komplicerede sammenhænge. Din nye arbejdsplads skal nok selv klæde dig grundigt på via onboardingforløb og intern uddannelse.
Vi vil have høj løn og fleksibilitet
Taberne i spillet om medarbejderne kan meget vel blive lavlønsbrancherne, vurderer Kasper Rubæk.
Højere løn er ubetinget det, der kan friste danskerne til at skifte job i øjeblikket – eller blive for den sags skyld. Det kan visse brancher bedre honorerer end andre, fortæller han.
Det skyldes uden tvivl den historisk høje inflation, som er med til at give folk det sidste skub – især dem der oplever, at lønnen i det nuværende job ikke følger med priserne. Og det er ingen hemmelighed, at chancen for et lønhop er størst ved et jobskifte – end når man forhandler med sin nuværende chef, siger han og påpeger, at lønnen for samme jobfunktion kan svinge med mange, mange tusind kroner om måneden på tværs af brancher.
Disse brancher lønner bedst
Øverst i den lønmæssige fødekæde finder man virksomheder, der sælger medicin, it, elektronik og kemi. I den anden ende af skalaen er virksomheder med fokus på detailhandel og oplevelsesindustrien.
Afstanden fra top til bund er enorm. I medicinalbranchen tjener en sælger typisk 25.000 kr. mere om måneden – eller 69 pct. mere – end dem, der sælger til detailhandlen – vel at mærke for samme stillingskategori.
Så kan det godt være, at du som ny og uden brancheerfaring kommer til at gå for lidt mindre i begyndelsen, men potentialet er på sigt stort, hvis du lige orienterer dig om lønnen på tværs af brancher, siger Kasper Rubæk på baggrund af tal fra Business Danmarks lønundersøgelse.
Han hæfter sig ved, at de højtlønnede brancher også fører på andre parametre, som jobsøgere lægger vægt på.
Næst efter højere løn, søger danskerne fleksible arbejdsvilkår som for eksempel mulighed for hjemmearbejde – og mere udviklende opgaver. Det er også et ønske de lavtlønnede brancher har sværere ved at opfylde end de lønførende.
Boom i jagten på lønråd
Den højeste inflation i knap 40 år har også fået rekordmange til at researche om de lønmæssigt ligger on par og opsøge rådgivning.
Alene siden nytår har tre til fire gange flere søgt lønrådgivning end for fem år siden. Det er godt på flere måder, påpeger Kasper Rubæk og uddyber:
Når man snakker om løn er det vigtigt at tage udgangspunkt i faktuelle løntal og den værdi, man skaber for virksomheden, fremfor hvad men føler er fair og rimeligt. For når du holder lønsamtalen ud i strakt arm, tager man heller ikke snakken og resultatet så personligt.
To ud af tre vi snakker med ender med at blive mere tilfreds med lønsamtalen, end de plejer. Det kan være, at de opnår et bedre resultat end forventet, eller at samtalen bare forløber bedre, fordi de har tænkt tingene igennem og har argumenterne på plads.
Og så vil der være nogle, der når til den erkendelse, at det er tid til at søge nye veje – eller modsat at de rent faktisk lønmæssigt ligger pænt sammenlignet med andre og derfor vælger at blive, hvor de er, siger han.
Skift mens du er i job
Selvsamme undersøgelse viser, at over halvdelen (54 pct.) kunne finde på at sige deres job op, uden at have et nyt på hånden. Men i lyset af se seneste års kriser, bør man tænke sig om.
Vi er bare gået fra krise til krise, og ingen kan spå om fremtiden, så tænk dig grundigt om og tag en ekspert med på råd, før du handler. Flere sikrer sig af samme grund en lønsikring ved et jobskifte, i tilfælde af at det ikke går som de håbede i det nye job, siger han.
Du står alt andet lige i en bedre position, hvis du skifter fra et andet job. Så vær proaktiv og søg job, mens du er tilfreds. Så fremstår du også mindre desperat, du kan søge målrettet i din drømmevirksomhed og kan mønstre en anden energi i forløbet.
Men når det er sagt, så kan der sagtens være situationer – den lave ledighed taget i betragtning – hvor det giver kandidaten ny energi i at sige op frem for at trækkes med et job man er kørt helt surt i. Men gør det ikke uden først at rådføre dig med din fagforening og a-kasse, da de giver dagpengekarantæne, fastslår han.
Fire råd ved job- og brancheskift
- Overvej om du vil arbejde med det samme fagområde – for eksempel i en ny branche – eller arbejde med noget helt andet. Tal med en karriererådgiver om, hvordan du bedst bringer dine kompetencer i spil og tuner dit cv.
- Kan nogle i dit netværk åbne døren for dig? Tjek på LinkedIn om dine kontakter enten selv eller deres netværk har rødder i den branche eller virksomhed, du har i tankerne.
- Lav en slagplan: Find for eksempel en mentor inden for det felt du vil arbejde med. På den måde får du insiderviden om, hvilke personlige og faglige kompetencer du skal besidde eller arbejde med. Lav også en targit-liste med interessante virksomheder og beslutningstagere.
- Overvej om et vikariat er vejen ind i branchen. Måske skal du for en tid gå et step ned for senere at gå et step op, når du først har fået foden inden for.
Michael Krag-Svendsen – LinkedIn