Jobsøgning som leder Lederkarriere

Venskaber på jobbet kan udløse do­mi­no­ef­fekt

Næsten halvdelen af os overvejer også at skifte job, når en god kollega stopper. Det sætter arbejdspladsen under pres. 5 råd til dig, der vil videre eller blive.



Når ens venner køber nyt hus, eller når naboen skifter bil, aktiverer det vores egne drømme om forandring.

På samme måde påvirker det vores engagement på jobbet, når en god kollega stopper. Det viser en ny undersøgelse lavet af Norstat for Business Danmark blandt et repræsentativt udsnit af 1.019 lønmodtagere.

Næsten hver anden lønmodtager (45%) bliver selv smittet af jobskiftetanker. Som kontrast ser fem gange færre (9%) kollegaens skifte som en intern karrieremulighed.

Det skyldes blandt andet, at mennesker har større fokus på det, de kan miste, end det de kan opnå, af Daniel Kahneman og Amos Tversky kaldet ”loss aversion”.

Pas på negativ spiral

Men der er mere på spil end tabet af en god ven på jobbet.

Fraværet af en kollega slår også konkret igennem i dagligdagen og belaster de tilbageværende ansatte, påpeger Kia Fisker, ansvarlig for karrieresparring i Business Danmark.

”En kollega mindre er lig med ekstra arbejde for de resterende. Opgaverne bliver sjældent færre, og hvis ikke der er meget slack i dagligdagen, skal alle andre løbe lidt hurtigere,” siger hun.

”Har kollegaen selv sagt op, er vedkommende typisk ude ad døren inden for en måned. Det medfører også udsigt til en intens rekrutteringsproces, samtaler og oplæring af nye ansatte, før teamet igen er helt oppe i gear. Sker det for tit, vil det trække store veksler på organisationen og skabe metaltræthed.”

Unge og kvinder reagerer mest

Overvejelsen om et jobskifte smitter mest blandt yngre og kvinder, mens mænd over 50 år er mest upåvirkede, når en god kollega smutter. Og det er en tendens, virksomheder skal være opmærksomme på, fortæller Kia Fisker til Berlingske – på baggrund af en stor generationsanalyse, Business Danmark har gennemført.

”Generation Z er særligt påvirket af deres venners valg og erfaringer - også når det gælder deres arbejdsliv - hvilket adskiller dem fra tidligere generationer, der i højere grad prioriterede jobstabilitet og individuelle karrieremål,” siger hun og påpeger, at lysten til et jobskifte i dag hurtigere spreder sig i vennegruppen, selvom de unge ikke arbejder i samme virksomhed, fordi de spejler sig meget i hinanden og vægter sociale relationer meget højt.

Gode relationer gør os bedre på jobbet

Malene Friis Andersen, ekspert i ledelse og arbejdsmiljø, påpeger, at gode kolleger på jobbet fagligt og følelsesmæssigt er vigtige for sammenhængskraften på arbejdspladsen. Hun advarer derfor om, at hyppige jobskifter de senere år kan starte en dominoeffekt, som kan føre til lavere trivsel og kvalitet i arbejdet.

”Hvis der er en høj grad af social støtte, kan der ske bedre læring i organisationerne. Hvis man har trygge relationer, så lærer vi simpelthen bedre. Vi vil også typisk løse vores arbejdsopgaver bedre,” siger hun til Berlingske, der har skrevet om Norstat-undersøgelsen og bemærker, at gode relationer på jobbet er en stødpude, der kan mindske de negative konsekvenser i tilfælde af et belastet arbejdsmiljø.

5 gode råd til dig, der vil videre

  1. Tjek dit netværk: Hvis en god kollega har skiftet job, kan det være et godt tidspunkt at udnytte dit eget netværk. Overvej om det er en mulighed at følge deres eksempel eller bruge din tidligere kollega som reference i din egen jobsøgning.
  2. Undgå impulshandlinger: Selvom det kan være fristende at skifte job hurtigt efter en kollega, så slå koldt vand i blodet og overvej hvad du egentlig ønsker for dit eget arbejdsliv, før du træffer en beslutning.
  3. Er der interne muligheder: Har du afsøgt, om der er muligheder for at udvikle dig i din nuværende organisation – enten vertikalt, horisontalt eller på et helt andet fagområde?
  4. Trives du?: Hvad triggede dig til at overveje et jobskifte, og hvad er de dybereliggende årsager? Skyldes det "blot" tabet af en kollega, eller er det en dybere utilfredshed med dit nuværende job?
  5. Sæt det lange lys på: Sørg for at dine næste træk matcher dine langsigtede mål – hvad enten det så er i eller uden for din nuværende organisation.

5 råd til dig, der vil blive

  1. Ryk sammen i bussen: Når en god kollega forlader virksomheden, er det vigtigt at styrke relationerne til de øvrige kolleger og sikre en stærk sammenhængskraft på teamet.
  2. Vær proaktiv: Tag initiativ så du er med til at prioritere og omstrukturere ex-kollegaens arbejdsopgaver. Det er vigtigt, at I har ressourcer til rekruttering og oplæring af nye medarbejdere.
  3. Nye udviklingsmuligheder: Benyt lejligheden til at udvikle nye færdigheder eller tage ansvar for nye områder. Dette kan gøre dig mere værdifuld for din arbejdsgiver og samtidig forbedre din egen jobsikkerhed.
  4. Bidrag til et positivt arbejdsmiljø: Det kan hjælpe med at modvirke den potentielle negative spiral, der kan opstå, når en kollega forlader arbejdspladsen. Dit engagement kan have en smittende effekt på dine kolleger.
  5. Kommunikér dine behov: Hvis du føler dig overbebyrdet efter en kollegas afgang, så vær åben over for din leder og bed om de nødvendige ressourcer eller støtte. Dette kan forhindre, at du bliver overvældet af ekstra arbejde.

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn

Læs også