Lederkarriere Opsigelse

Kom stærkere tilbage efter en opsigelse!

Hvordan kommer man videre efter en ufrivillig afsked med et toplederjob? Hvordan kommer man styrket ud på den anden side?



Uenighed om strategi, mål og metoder. Svigtende resultater. Opnåede mål. Årsagerne til at en topleder må forlade sin post kan være mange.

For personen, som det sker for, er tiden omkring en opsigelse oftest svær og forvirrende. I det ene øjeblik har man måske hele pakken: Høj status i det professionelle netværk, privat og på arbejdspladsen. Hjørnekontor med designermøbler, god løn, lækker firmabil, personlig parkeringsplads. Alt hvad man havde drømt om. I næste øjeblik sidder man ved foden af træet. Stigen til træhytten er hevet op. Nøglekortene inddraget. Farvel og tak.

Hvem er jeg så nu?

Det er nemt at blive hvirvlet ind i den malstrøm af følelser, hvor forvirringen fylder mest, og hvor tankerne gør nærmest ondt: Hvem er jeg nu? Hvad kan jeg overhovedet? Hvorfor står headhuntere og andre virksomheder ikke i kø for at få fat i mig? Og hvad pokker siger jeg til borddamen, når hun spørger: ”Og hvad laver du så”?

Det lyder måske klicheagtigt, men at miste dit lederjob kan være det bedste, der nogensinde er sket for dig. For selvom det til at begynde med kan slå dig helt ud, kan det blive begyndelsen på en proces, der ændrer dig, dit fremtidige lederskab og dit arbejdsliv radikalt – og til det bedre.

Så hvis du står med en opsigelse i bagagen, kan vi kun opfordre dig til at prøve at vende situationen til noget positivt. Brug det som en mulighed for at stoppe lidt op. Træk vejret, løft blikket og tænk over, hvordan du kan bruge denne mulighed til at designe det kommende lederjob og arbejdsliv, der er ideelt for dig. Et arbejdsliv, hvor dine værdier er i vatter, hvor du beskæftiger dig med noget, du brænder for, hvor du har optimal work-life balance, og hvor du bruger dit lederskab på noget, der virkeligt giver mening for dig.

Her får du syv gode råd, der forhåbentligt kan hjælpe dig tilbage på rette spor:

  1. Tag ikke din opsigelse personligt
  2. Vi mennesker har et naturligt behov for at forklare ting, at få dem til at give dem mening og at kategorisere vores oplevelser. Den følelse af afvisning, som en opsigelse uvægerligt medfører gør, at vi har brug for en forklaring. Det kan derfor være svært ikke at tage en opsigelse personligt, men du kommer hurtigere og nemmere videre, hvis du holder din oplevelse ud i strakt arm. Det handler sjældent om dig som person. Der er næsten altid en faktuel årsag til opsigelsen. Vær derfor bevidst om, hvilken fortolkning du lægger ned over din opsigelse.

  3. Vær tålmodig
  4. Jobsøgning er hårdt arbejde. Det kan tære på kræfterne, særligt hvis hele din selvforståelse skal rekonstrueres. Især når du synes, at det hele går for langsomt, har du brug for at mønstre din tålmodighed. Vær tålmodig både med dig selv og med processen.

  5. Afkræng dig din gamle identitet
  6. Indenfor psykologien taler man om, at man nogle gange skal aflære ting for at give plads til noget nyt. Sådan er det også med din selvforståelse. Du kan aflære den. Hælde den ud. Bogstavelig talt krænge din gamle selvforståelse af dig, som var den et gammelt ham, for at skabe plads til, at du kan genopfinde dig selv med en ny identitet, der svarer til den, du er nu. Hvordan vil du beskrive dig selv, hvis du ikke må bruge en titel? Hvem er du så?

  7. Lav din personlige IKIGAI
  8. IKIGAI er en simpel, Japansk model, som består af de elementer, der giver livet mening. Hvad der rent faktisk giver os mennesker mening, er naturligvis individuelt – og derfor er der ingen standardformular, men din IKIGAI vil givetvis se anderledes ud end en andens. Modellen giver dig et samlet overblik over dine værdier, ambitioner, kernekompetencer og det, du kan få penge for, samt andre ting. Det er en god model, fordi den kan hjælpe dig med at afklare hvilken slags leder, du vil være – og for hvem. Brug modellen til at beskrive dine visioner, din mission og dine ambitioner for dit fremtidige lederskab. Hvordan vil du gøre en forskel? Hvilken lederprofil vil du have? Læs mere om IKIGAI-modellen på genstartditarbejdsliv.dk.

  9. Research dine muligheder
  10. Lav din research. Hvilke brancher og virksomheder hyrer? Hvilke fyrer? Hvilke virksomheder og brancher interesserer dig? Hvor er der vækst, og hvor er der tilbagegang? Hvilke udfordringer står de forskellige virksomheder og brancher overfor? Hvad er deres pain points?

  11. Beskriv dit værditilbud og stå stærkt i dig selv
  12. Når du har lavet din research grundigt jf. ovenstående, kan du meget mere målrettet gå efter det helt rigtige lederjob, som passer perfekt til dig og den værdi, du kan skabe. Så hvem kan du hjælpe? Med hvad? Og hvilke gevinster kan du skabe for dem?

    Når du skal lande dit næste lederjob, skal du holde fokus på, hvad du kan gøre for dem. Vær konkret, når du beskriver, hvordan du vil skabe værdi ved at sætte dine kompetencer og erfaringer i spil i forhold til de konkrete pain points virksomheden søger løsninger til. Med andre ord: Få styr på dit værditilbud, på engelsk value proposition.

    Du står stærkt i dig selv ved at have et klart overblik over dine kompetencer, talenter og erfaringer! Så kan du nemlig med selvtillid og sikkerhed i stemmen underbygge, at du kan levere massiv værdi for den rigtige virksomhed!

  13. Plej og brug dit netværk
  14. Eksperter anslår, at op mod 85 procent af alle job besættes via netværk. Så nu hvor du skal videre i dit arbejdsliv, er det tid til at aktivere dit netværk. Hvem kunne det være relevant at byde på en kop kaffe? Hvem kan hjælpe dig med at lave din research?

    Gør det nemt for dem at hjælpe dig: Gør dit forarbejde. Mød op med et opdateret CV og betal for kaffen. Gør det tydeligt, at hvis du kan give noget igen en anden god gang, så er du helt klar på det.

    I dag er begyndelsen på resten af dit liv, siger man. At miste dit lederjob kan være starten på en erkendelsesproces, der ændrer dig, dit fremtidige lederskab og dit arbejdsliv radikalt. Grib den mulighed!

Men hvordan udarbejder du dit personlige værditilbud?

Har du brug for at hjælpe medarbejdere godt videre i outplacementforløb eller selv at udvikle dig i din ledergerning, kan du kontakte Rolf Bangsgaard. Se mere på www.raform.dk

Har du brug for hjælp med at tage næste skridt i dit arbejdsliv, kan du kontakte karrierecoach og tekstforfatter Sophie Dam. Se mere på www.engagecph.dk

Rolf og Sophie har sammen skrevet bogen Genstart dit arbejdsliv – en proces, som giver dig empowerment, afklaring, overblik og en konkret plan, hvis du har brug for at komme videre.

Køb bogen

Læs også