LederkarriereLøn

Sådan for­hand­ler du løn i kri­se­ti­der

Fremhæver du dine resultater, når du forhandler løn? Slå også på værdien, din positive adfærd skaber, lyder ekspertrådet, så har du to trumfer på hånden.Det sidste år har vist, hvor sårbart det er kun at forhandle løn med afsæt i sine resultatmål, som for mange har været uopnåelige under corona-nedlukningen. Så bliver du alt for afhængig af begivenheder, du ikke selv har indflydelse på, siger Kasper Rubæk, CCO med ansvar for lønsparring i Business Danmark, fagforening for salg og marketing.

Under de voldsomme forandringer verden har gennemlevet - siden coronavirus spredte sig fra flagermus til mennesker i Wuhan - er din adfærd det bedste parameter for, om du er værd at samle på – og belønne, påpeger han.

- Som leder har jeg forståelse for, mine medarbejdere ikke altid, når deres mål. Men jeg har brug for at vide, at de viser dedikation, tager ansvar og forsøger noget nyt, når det gamle ikke virker. Derfor kan jeg lige såvel belønne en medarbejder på baggrund af hans eller hendes positive initiativer, som kollegaen der har leveret bedre resultater end forventet, siger Kasper Rubæk.

Før din næste lønforhandling er det derfor en god ide, du synliggør og dokumenterer din værdi for virksomheden. Værdi kan nemlig opgøres på andre måder end hårde resultater. Det kan for eksempel være, hvordan du under svære vilkår, har gjort noget særligt for at servicere og fastholde kunder - eller at du som noget nyt har skabt merværdi ved at inddrage flere specialistkolleger i virtuelle kundemøder

Flyt chefens fokus

Positiv adfærd kan også få chefen til at se på dig med nye øjne, og det kan blive en løftestang til højere løn, fortæller Kasper Rubæk.

Det er set før, at chefer har lettere ved at belønne ansatte, de har god kemi med. Er du derfor ikke chefens naturlige favorit, kan du flytte chefens blik hen mod det, du faktisk gør og bidrager med gennem din adfærd, så kemien bliver mere underordnet.

At slå på, hvordan din adfærd bidrager positivt til økonomien, strategien og kulturen i virksomheden, er både en fordel for dig og din chef, fastslår han.

Løn skaber ikke jobtilfredshed i sig selv. Men det kan i dag grad skabe utilfredshed, når vi ikke synes, vi får løn som fortjent. De fleste værdsætter nok anerkendelsen i magre år, hvor de har knoklet en vis del ud af bukserne - selv om resultaterne udeblev - end den samme lønstigning i fede år, hvor resultaterne bare kom af sig selv.

Tre tips til din næste lønforhandling

  • Synliggør og dokumenterer din adfærd og indsats
  • Værdisætte betydningen af dit arbejde
  • Laver en gameplan for lønsamtalen