Det er ikke kun et spørgsmål om alder
Der er ingen tvivl om at alderskortet jævnligt bliver trukket og trumfer selv de mest kompetente ansøgere, men det er ikke den eneste faktor der gør sig gældende når kandidater afvises på stribe; kvinder, overvægtige, homoseksuelle, kandidater plus 45, udseendemæssigt grimme og muslimer bliver fravalgt, hvis deres modkandidat er en nydelig dansk mand på 30 år. Dette viser forskningsresultater fra Linnéuniversitetet Kalmar/Växjö i Sverige, der understreger, at spørgsmålet om alder stadig er det mest dominerende, da seniormedarbejdere oftest ses som en ældrebyrde, der bare skal bekæmpes og afvikles.
Det er de unge, der er de modige når det kommer til, hvor villige de er i forhold til at tage springet direkte ned i den bundløse karrierepool - og det er virksomhederne udmærket klar over. Ulønnede praktikstillinger, afbetaling i form af materielle goder der hverken kan betale husleje eller skaffe mad på bordet, er nogle af de ting, særligt unge takker ja til - problematisk bliver det, når disse tager arbejde fra de ældre faglærte. Ligeledes er de unge kandidater mere fleksible i deres arbejdstider, og er ofte villige til at gå på kompromis med arbejde i forhold til deres uddannelse og drømmejob. Dette udstyrer dem med en bred vifte af kompetencer, som de sidenhen vil kunne tilbyde en fremtidig arbejdsplads.
Jeg er 49, og jeg gider godt hente kaffe...
49-årige Vita Moos Underhill, cand. stud på Københavns Universitet har, trods sin alder, ikke haft oplevelsen af at være i et job, hvor hun har følt sig for gammel. Dog har hun oplevet, at nogle af hendes jobansøgninger er blevet afvist meget hurtigt, automatisk returneret pr. mail i samme øjeblik som hun har sendt dem. Det kunne ifølge Vita skyldes, at rekrutteringssystemerne fravælger automatisk efter alder.
At arbejde som senior i en virksomhed blandt meget unge med samme forudsætninger som hende, er ikke noget der afskrækker Vita, da hun ser sin alder og livserfaring som et plus: "Der er nok en del steder, der ikke ville ansætte en yngre udgave af en som mig, da den pågældende virksomhed ikke ville vide, om hun stod og skulle have børn, ud og rejse eller hvad ved jeg". Afslutningsvis understreger Vita, at hun til hver en tid ville foretrække at være 24 igen, og have en reel mulighed for at få et studierelevant job, for som hun siger "ingen virksomheder tror, at en voksen dame på 49 gider løbe rundt og lave kaffe - men det gider jeg altså godt!"
Værst stillede er de 60-årige, der får følgende kontante dom fra forsker i seniorer og arbejdsmarkedet Per H. Jensen i Ugebrevet A4(2013): "Cheferne handler jo ulovligt. Uanset om de direkte sorterer kandidater over 60 år fra eller stiller skærpede krav til dem, er det i strid med ligestillingsloven". Endvidere frygter Jensen, at modstanden mod ældre jobsøgere er større end han ser i de forskellige undersøgelser, der kræver, at cheferne giver udtryk for en holdning, de ikke holdes op på at skulle efterleve.
Tro på dig selv
I en undersøgelse, som Djøfs analysebrev DeFacto har foretaget i samarbejde med Epinion blandt 1.031 danskere, viser resultaterne, at hver femte over 50 år mister troen på at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter fyring. Dog er der intet, der tyder på, at de ældre skal frygte fyresedlen mere end deres yngre kolleger, da de oftest har en solid erfaring at trække på, samt en bredere viden inden for deres fag - deres alder taget i betragtning.
Selvom det kan være svært og måske føles som en umulig opgave, er engagement og et positivt sind to helt afgørende faktorer, når de ældre skal op på hesten og ud på arbejdsmarkedet igen. Der er ingen tvivl om, at det øgede fokus på de unges muligheder har haft et negativt udslag på de ældres side af sagen. Mona Larsen, seniorforsker i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) udtaler til Søndagsavisen, at den store omtale der har været, og til stadighed er, omkring den tabte generation af unge der har svært ved at få arbejde, kunne være en af forklaringerne på arbejdsgivernes valg af de yngre kandidater.
Der er brug for alle slags kompetencer
De unge er muligvis mere fleksible og modige i deres tilgang til arbejdsmarkedet, men arbejdsgiverne skal have in mente, at ved at fravælge de ældre, fravælger de stabile, erfarne og rutinerede ansatte, der ikke har børn syge eller lignende, som bremser de yngre kandidater. Der er behov for unge såvel som ældre på arbejdsmarkedet, da det netop er dynamikken og samspillet de to generationer imellem, der er medvirkende til at skabe de bedste resultater.
For at bevare værdien af erfaring og viden, kan de arbejdssøgende ældre passende tage kurser af længere eller kortere varighed, for på den måde at holde sig fysisk og mentalt beskæftiget i den arbejdsfri periode - det skader heller ikke på CV'et, tværtimod.