LederkarriereLøn

Kurser eller ud­dan­nel­se – et godt al­ter­na­tiv til løn­for­hø­jel­se

I den nuværende økonomiske situation er det svært at retfærdiggøre en lønforhøjelse. Det betyder dog ikke, at du ikke kan forhandle andre ting med din arbejdsgiver. I stedet for at bede om flere penge til lønningsposen, kan du forhandle om at få virksomheden til at betale et kursus eller en uddannelse. På den måde kan du udvikle din karriere. Virksomheden får tilmed også gavn af din nye viden og forbedrede kompetencer.



Her er nogle gode råd til at få det bedste ud af enhver forhandling. Både om uddannelse, mere fritid eller muligheden for at arbejde hjemmefra.

1: Vær velforberedt

Inden du skal i gang med din forhandling, bør du spørge dig selv; "Hvad ønsker jeg at opnå med dette møde?" Tænk over, hvad du helst vil have, men også hvad du mindst vil acceptere (hvis du ikke får lov til at starte på en betalt uddannelse, vil du så nøjes med et enkelt kursus?) Tænk over hvilke eventuelle indsigelser der vil komme fra den person du skal forhandle med, og hvordan du planlægger at håndtere disse. Formuler dine mål klart og tydeligt og påpeg fordelene for både dig selv, men også for virksomheden.

2: Vær realistisk

Forhandling handler om at give og tage, ellers vil det jo ikke være en forhandlingssituation. Du bliver nødt til at give, for at få noget tilbage. I sidste ende skal alle parter være tilfredse med resultatet af forhandlingerne. Sæt derfor realistiske mål for dig selv, så du ikke bliver skuffet. Sørg for at eventuelle kurser eller uddannelser matcher din stilling, og at du derfor kan tilbyde nye og forbedrede kompetencer til din virksomhed.

3: Virk overbevisende og empatisk

Stå ved dine krav og tag ikke det første nej for gode varer. Men samtidig er du nødt til at virke empatisk. Gode teknikker, du kan bruge til at overbevise de andre parter, er følgende:

Vær positiv og begejstret over konstruktive forslag fra de andre parter. Det skaber en åben og positiv atmosfære og mindsker modstand fra den anden person. Tag din tid til at forhandle og til at tænke over et forslag. Du må ikke besvare spørgsmål med det samme med et "ja" eller "nej".

Du kan virke interesseret ved at stille spørgsmål til forhandleren som: "Hvordan ville du føle hvis?" eller "Hvad ville du gøre hvis?"

Påpeg altid hvilke fordele der er for selve virksomheden og understreg, at du ønsker at komme op med en løsning, der passer alle bedst.

4: Hold mødet på dine vilkår

Start mødet med dine mål for forhandlingerne, dog uden at virke ufleksibel. Hvis du har forberedt dig godt, bør du have nok argumenter til at vinde din sag. Men går forhandlingerne ikke som ønsket, er det bedre at udskyde mødet til en anden gang. Det kan ikke betale sig at blive enige om noget, som ikke er til din fordel eller dit mål.

5: Dokumentér det aftalte

Det er ikke ualmindeligt, at begge parter er en smule uenige om, hvad der egentlig blev aftalt under mødet. Der kan opstå problemer. Sørg derfor altid, for at du får skrevet alt I har aftalt ned. Det forhindrer ubehagelige overraskelser i fremtiden.

Læs også