De to geekettes, som de uhøjtideligt kalder sig, Henriette Weber på 33 og Maria Fynsk Norup på 37, driver sammen Geek Girl Magazine, der et online magasin for kvinder, som elsker at nørde med digitale trends. Desuden driver de to nørder også netværksorganisationen Geek Girl Danmark, der faciliterer sparring, vidensdeling og forretning mellem kvindelige iværksættere.
Nørderne nomineret som årets kvindelige iværksættere
Henriette og Maria blev for deres formidable indsats for de høje hæles fremmarch i en ellers mandsdomineret iværksætterverden, nomineret til IVÆKSTprisen 2013 som Årets Kvindelige Iværksættere.
Men hvorfor blev de egentlig selvstændige i stedet for lønmodtagere?
Maria: "Det var primært lysten til at bruge tiden som ledig konstruktivt, i stedet for at vente på at 'det rigtige job' dukkede op."
Henriette: "Min datter faktisk. Det, at hun var i mit liv, fik mig til at tænke, at jeg ikke havde plads eller lyst til et 9-17 job til lousy-betalte penge, når jeg sagtens kan klare mig selv, og så elsker jeg disciplinen, kreativiteten og udfordringerne i det. Jeg kan gøre, som det passer mig - men man skal selvfølgelig tage konsekvenserne af det."
At Maria og Henriette ikke er alene om, at kunne se de positive sider ved et liv som selvstændig, vidner en ny undersøgelse også om.
Flere akademikere vil være selvstændige
Antallet af studerende på landets universiteter som finder det mere attraktivt at blive selvstændig iværksætter frem for lønmodtager, er nemlig steget fra 38% til hele 55% siden 2012.
Samtidig er andelen, der finder det sandsynligt, at de vil starte en virksomhed inden for de næste fem år steget fra 34% til 49%, viser en undersøgelse fra A-kassen for Selvstændige (Ase), baseret på svar fra 970 studerende fra forskellige universiteter.
Ledige flokkes om at blive selvstændige
Det er dog ikke kun de studerende på landets universiteter, der finder det mere tillokkende at bytte tilværelsen som embedsmand eller fuldmægtig ud med en karriere som selvstændig. De ledige ser det nemlig som en vej ud af dagpengesystemet. Geek Girls har også har mærket at mange flere i dag vil være selvstændige.
Maria: "Jeg tror, at det er en naturlig udvikling af, at jobmarkedet har været presset. Folk har haft sværere end normalt ved at komme i job, og har så valgt at prøve at skabe deres egne job i stedet!"Men mange ved ikke, hvor de skal begynde.
Henriette: "Lysten er der, men dem der tager springet til fuldtidsselvstændige er stadigvæk for få. Det er der, hvor infrastrukturen omkring de selvstændige i Danmark burde være i top - men det er den langt fra."
Iværksætteri på Christiansborg
At infrastrukturen endnu ikke er optimal for iværksætteri i Danmark, er de enige om i frivilligforeningen 'Startup Weekend Borgen' med tidl. Kulturminister Uffe Elbæk i spidsen. En weekend i oktober afholdte de et startup-seminar på Christiansborg, hvor man gennem dialog og sparring mellem politikere, erhvervsliv og iværksættere sammen søgte at forbedre forholdene for iværksættere i Danmark.
Katrine Bang har, som frivillig for SWBorgen og i kraft af at hun selv er ledig akademiker, oplevet, hvordan mange selvstændig-spirer afskrækkes af de mange og besværlige regler på området.
"Vi tror på, at der er behov for flere iværksættere i Danmark, og vi har et kæmpe uindløst potentiale. Men reglerne bør lempes og vilkårene forbedres, så folk tør tage chancen og kaste sig ud i det. F.eks. synes vi, at man som iværksætter skal kunne tage en form for startlån af staten til billig rente - akkurat som SU-lånet til de studerende i dag," fortæller hun og fortsætter.
" Og der skal en kulturforandring til, hvor A-kasserne fx spørger de ledige, om de kunne tænke sig at blive selvstændige frem for automatisk at sende dem ud i lønmodtagerjob," slutter hun
Vær ikke bange for at spørge om hjælp eller råd
Til de modige ildsjæle som alligevel på trods af besværlige regler og vilkår overvejer at kaste sig ud i en fremtid som selvstændig, har Maria og Henriette et par gode råd.
Maria: "Spring ud i det. Det er mindre farligt, end man måske forestiller sig, når man står foran beslutningen. Man kan jo også overveje at starte stille og roligt med et projekt ved siden af et lønmodtagerjob."
Henriette er enig.
Henriette: "Don't quit your daytime job, men prøv det stille og roligt af. Find et netværk (såsom Geek Girl Magazine/Geek Girl Danmark) og læs nogle cool bøger om iværksætterprofiler. Jeg får rigtig meget inspiration ud af blogs, og magasiner såsom Fast Company, Inc. og Entrepreneur. Og lad være med at være bange for at spørge folk om hjælp eller råd, dét er nok det allervigtigste."
Fakta
Geek Girl Magazine er et online magasin primært for kvinder med interesse i digitalitet, og som arbejder med/har interesse for forskellige aspekter af IT og teknologi. GGM har fokus på iværksætteri og startups, da mange af Geek Girl Danmarks medlemmer er selvstændige. De driver også netværket Geek Girl Danmark, med pt. knap 800 meget aktive medlemmer. GGM laver også events, f.eks. Geek Girl Meetup Copenhagen, Girl Geek Dinners og eftermiddagsmøder.
Rammevilkår for iværksætteri i Danmark
- De danske rammevilkår for iværksætteri er placeret på en 10. plads blandt OECD-landene. Dermed er der er stykke vej op til de bedste OECD-lande.
- Danmark har generelt gode rammebetingelser på Markedsforhold, Regulering og Videnskabelse og -spredning.
- Den største udfordring for Danmark er Iværksætterkultur, hvor særligt danskernes begrænsede lyst til at starte virksomhed trækker ned.
- Derudover er adgang til finansiering særligt for iværksættere og SMV'er blevet vanskeliggjort af den økonomiske krise. Det skyldes blandt andet, at det er sværere for virksomhederne i Danmark at få et banklån.
Kilde: Erhvervsstyrelsens Iværksætterindeks 2012