ArbejdsglædeØvrige

Fyr chefen og bliv din egen

Flere og flere vælger at gå egne veje ved at sige jobbet op og etablere egen virksomhed. Størstedelen får succes, men manglende viden om livet som selvstændig kan hurtigt gøre drømmen til mareridt.



Mange drømmer om at slippe ud af rollen som almindelig lønmodtager ved at blive selvstændig og herre i eget hus. At blive en fri fugl er imidlertid ikke kun lutter lagkage. Livet som selvstændig kræver mere end de fleste tror og er forbundet med hårdt arbejde, økonomisk usikkerhed og en ofte stresset hverdag.

Brænder du nok for det?

Den vigtigste forudsætning for at starte egen virksomhed er selvfølgelig at have en god ide, men derudover gælder det om at have drivet til det. Du skal have stor lyst og motivation til at være selvstændig, for det kræver en del, fortæller direktør i Erhvervscenter TIC København-Frederiksberg, Anne Møller-Andersen, som tilbyder professionel hjælp til iværksættere via rådgivning og kurser.

At starte egen virksomhed er en lang proces, og du skal være opmærksom på, at du som iværksætter vil skulle beskæftige dig med både sjove og mindre sjove opgaver - og med opgaver, som du måske ikke umiddelbart har forstand på. Mit råd er derfor at studere andre selvstændige for at få indblik i, hvad livet som selvstændig går ud på, og om det stemmer overens med dine forestillinger, siger Anne Møller-Andersen.

Hvilken form?

Enhver kan starte egen virksomhed uanset beskæftigelse og erfaring på arbejdsmarkedet. Eneste krav er en god ide og en vis portion kapital afhængig af, hvilken virksomhedsform du vælger.

Den mest enkle virksomhedsform er personligt ejet, hvor der ikke er et kapitalkrav - til gengæld hæfter du selv for alt, hvis det går galt. Er omsætningen på over 50.000 kr. skal firmaet momsregistreres hos Told & Skat. Når det kommer til anparts- og aktieselskab, er der et kapitalkrav på hhv. 125.000 kr. og 500.000 kr. Til gengæld hæfter du også kun for dette beløb i tilfælde af konkurs, forklarer statsautoriseret revisor Leif Ulbæk Jensen fra PriceWaterhouseCoopers, der arbejder med revision og virksomhedsrådgivning og fortsætter:

Begge selskaber skal desuden registreres hos Erhvervs- og selskabsstyrelsen og følge selskabs- og regnskabslovgivningen. Den er både detaljeret og kompliceret og derfor kan det være en god ide at få hjælp hos en advokat. Derudover er der revisionskrav ved selskabsstiftelse, men en revisor kan også anbefales, når virksomheden er i personligt regi.

Undgå konkurs

Selv om de fleste iværksættere får succes, er der også en del, der må se konkursen i øjnene og finde nye græsgange.

Mange knækker halsen, fordi de er for optimistiske i vurderingen af deres ide. De har ikke undersøgt markedet godt nok samtidig med, at det kommer bag på dem, hvad det kræver forretnings- og timemæssigt, fortæller Leif Ulbæk Jensen.

Derfor anbefaler både Anne Møller-Andersen og Leif Ulbæk Jensen, at man udarbejder en grundig forretningsplan, som bl.a. redegør for virksomhedens ide, produktion, bemanding, organisation, finansiering, budget, status på markedet osv. Den skal dække de første tre år af virksomhedens levetid og gør det lettere at arbejde målrettet og sikre, at alle de forretningsmæssige aspekter er tænkt igennem.

Sidst men ikke mindst er det også værd at have hjemmefronten med på råd. Det kan nemlig være svært at forene et liv som selvstændig erhvervsdrivende med ordentlig tid til familien. Samtidig risikerer du også, at din ægtefælle er nødt til at tjene pengene det første år, hvor du ikke kan regne med den store indtjening. Sørg derfor også for at have baglandet i orden, før du kaster dig ud i projekt selvstændig.

Hjælp fra flere fronter

Ønsker du flere oplysninger, har alle landets amter et regionalt erhvervscenter, som tilbyder gratis rådgivning til iværksættere. Her kan du også tilmelde dig iværksætterkurser til en fornuftig pris, som introducerer til fx bogføring og markedsføring. Du kan også få hjælp hos en advokat eller revisor til at udarbejde en forretningsplan og få styr på selskabs- og regnskabsloven.

Læs også