Jobsamtale

Sådan afslutter du job­sam­ta­len med bravur

"Har du flere spørgsmål, inden vi slutter?" Du har sikkert været til jobsamtale og fået netop det spørgsmål, og langt de fleste undviger denne mulighed for at give samtalen lidt ekstra. Men bruger du din taletid fornuftigt, kan du stille flere gode spørgsmål, som vil efterlade arbejdsgiver med et godt indtryk.Du er blevet indkaldt til samtale – så langt, så godt.

Og når du alligevel bruger tid på at sætte dig ind i og forstå den virksomhed, du skal til samtale hos, kan du ligeså godt forberede dig på at forlade jobsamtalen med stil.

Derfor er det en god idé at have en håndfuld spørgsmål klar, når arbejdsgiver stiller det famøse spørgsmål – Har du flere spørgsmål, inden vi slutter?

Her får du fem forslag til, hvad du kan spørge om, inden du smutter ud ad døren.

1. Har jeg besvaret alle dine spørgsmål?

Inden du begynder at stille spørgsmål, bør du starte med at sige: »Ja, jeg har et par spørgsmål – men inden jeg stiller dem, vil jeg gerne vide, om jeg har besvaret alle dine spørgsmål. Skal jeg uddybe noget eller komme med eksempler på noget af det, vi har snakket om?«

Det vil også give dig en fornemmelse af, om samtalen er gået godt. Bliver du bedt om at uddybe, kunne det tyde på, at dine svar var mangelfulde, men at stille netop dette spørgsmål, giver dig en chance for at gøre en del af samtalen om.

2. Hvordan har stillingen udviklet sig?

Stiller du dette spørgsmål, finder du i bund og grund ud af, om stillingen er et springbræt, og din tid værd, eller om den er en dødssejler, som ikke fortjener den indsats, du vil investere i jobbet.

3. Hvad er det fedeste ved at arbejde her?

De fleste mennesker kan godt lide at snakke om sig selv – men det er ikke kun derfor, at spørgsmålet er relevant. Det giver dig også mulighed for at få en nuværende medarbejders holdning til arbejdet i virksomheden. Giver det noget? Oplever han eller hun at arbejde for en god sag? Er kollegerne dygtige? Arbejder afdelingen med interessante projekter?

4. Lever virksomheden op til sine værdier, og hvor kan I blive bedre?

Det kan være svært at spørge ind til virksomhedens svagheder, men ovenstående spørgsmål kan måske være måden. Du viser også, at du er proaktiv i forhold til at forstå de interne arbejdsgange i virksomheden.

5. Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud i denne stilling?

Dette spørgsmål udtrykker din iver for at komme i gang, men det giver dig også en idé om det arbejde, som ligger foran dig, hvis du får jobbet. Det sikrer også, at du ikke siger ja til et job, som du ikke har evnerne til. Gennemgangen af arbejdsdagen sørger nemlig for, at I runder forventninger og ansvarsområder i stillingen.

Held og lykke til jobsamtalen!

Artiklen er skrevet med inspiration fra Business Insider, som har snakket med formanden for TalentZoo, Amy Hover. Du kan få inspiration til flere afrundingsspørgsmål i artiklen her.

Læs også