Lederkarriere

4-dages ar­bejds­u­ge frister mange, men se dig godt for

Er det muligt at arbejde kortere tid til samme løn? Ja, viser erfaringer. Men pas på, for ikke alle 4-dagesuger, der glimter, er guld, advarer jurist.Hvad siger du til at arbejde 7,5 time mindre om ugen til din normale løn?

Ja tak, siger tre ud af fire lønmodtagere, mens kun hver fjerde er villig til samtidig at gå ned i løn, viser undersøgelse blandt danskere på arbejdsmarkedet lavet for fagforeningen Business Danmark af Norstat.

Den 4-dages arbejdsuge - hvor man arbejder færre timer til fuldtidsløn - er de seneste år skudt op som paddehatte i det private. Det ser man blandt andet i virksomheden PanzerGlass tæt ved Aarhus, som arbejder på at drosle arbejdsuge ned til 30 timer uden at sænke lønnen.

I august sidste år igangsatte vi implementeringen af en 4-dages arbejdsuge på tværs af hele virksomheden. Til en start introducerede vi én månedlig fridag, og efter nogle måneder kom vi op på halvanden fridag. I september 2023 er vi oppe på to månedlige fridage. Implementeringen sker gradvist for at sikre, at alle kan tilpasse sig trinvist og lære nye arbejdsmetoder, siger CCO Jesper Mikkelsen og uddyber, at en kortere arbejdsuge er win-win for både virksomhed og medarbejdere:

For os er en 4-dages arbejdsuge ikke det endelige mål, men et middel til at sikre en sund balance mellem arbejde og fritid. Man kan sige, vi stræber efter at blive mere effektive, uden at gå på kompromis med resultaterne. Derfor afsøger vi konstant, hvordan vi kan skabe de bedst mulige arbejdsbetingelser for vores medarbejdere. Det tror vi er altafgørende for at fastholde og tiltrække talenter.

Også århusianske Workfeed, som sælger et digitalt vagtplanlægningssystem, har indført en 4-dages arbejdsuge på 32 timer til samme løn for virksomhedens godt 10 medarbejdere, hvor de fleste er mellem 20-30 år.

Workfeed oplevede hurtigt, hvordan den 4-dages arbejdsuge både reducerede stress, sygemeldinger og gav overskud på arbejdspladsen, fordi folk fik mere tid til at slappe ordentligt af og dyrke tilværelsen uden for arbejdet.

En ny smartere arbejdsform

I PanzerGlass udrulles 4-dages arbejdsugen i faser, så medarbejderne kan tilegne sig nye metoder og værktøjer til at arbejde smartere.

Vi har været nødt til at gentænke måden, vi arbejder på for at frigøre arbejdstid og give medarbejderne større mandat til at disponere over egen tid. Derfor har vi implementeret en række nye tiltag, fortæller Jesper Mikkelsen og uddyber:

Vi har indført kollektiv fokustid, hvor alle medarbejdere har en time dedikeret dagligt, som kan bruges til at arbejde på større eller mindre specifikke opgaver uden forstyrrelser på kryds og tværs. Vi benytter os også af ‘busy lights’, altså et system, hvor en rød eller grøn lampe fortæller, om man er optaget eller ledig. Det er især effektivt for dem, der arbejder på vores større kontorer. Og så benytter vi Pomodoro-teknikken, hvor 25 minutters intensivt arbejde bliver afløst af fem minutters pause.

Men vores mest effektive redskab er vores nye møderegler. Her har vi lavet nye retningslinjer, herunder blandt andet at ethvert møde skal have en dagsorden, at forberedelse på forhånd er påkrævet, og at der skal defineres handlinger efter hvert møde. Dette kan måske virke banalt, men tidligere har vi haft tendens til at deltage i møder uden forberedelse eller afholdt møder, uden at der har været tilsendt en agenda på forhånd.

Men en 4-dages arbejdsuge kan også betyde andre ting

Men selv om disse former for 4-dages arbejdsuger vinder frem, kan du også risikere at støde på mindre lukrative ordninger, så se dig godt for, advarer juridisk konsulent i fagforeningen Business Danmark, Jesper Ronald Jensen.

Hele tanken med den 4-dages arbejdsuge er, at man på en gang kan minimere medarbejdernes stress og arbejdstid og vinde tid ved at arbejde smartere. Så vær på vagt, hvis du i stillingsannoncer møder udtrykket ”4-dages arbejdsuge”, som blot dækker over et deltidsjob eller et job med fire ekstra lange arbejdsdage på for eksempel ni timer. Eller hvis du i dit nuværende job får ”tilbuddet” om at gå ned i tid - og løn, siger han.

Jesper Ronald Jensen påpeger også, at et skifte til færre arbejdsdage ofte vil være en væsentlig ændring af dit ansættelsesforhold, som skal varsles med længden af dit opsigelsesvarsel, før den nye arbejdstid træder i kraft.

Ønsker du af en eller anden grund ikke at skifte til en 4-dagesmodel, for eksempel fordi modellen indebærer længere arbejdsdage, som ikke er forenelige med dit privatliv eller fordi din løn falder væsentligt, så kan du betragte sig selv som opsagt, men vend det altid med en jurist først.

De fleste vil nok stille sig positive, hvis de skal arbejde en dag mindre for samme løn. Men sænkes lønnen eller forlænges arbejdsdagene, så er der langt større risiko for uenighed. Men da et skifte til en kortere arbejdsuge ofte kræver nye og mere effektive arbejdsgange, så kan det også være at man stilles helt nye opgaver i udsigt, og det kan også være en væsentlig ændring, hvor man gør klogt i at rådføre sig med en ekspert, så man har helt styr på sine rettigheder, siger han.

Og er du på en form for præstationsløn, er det også nødvendigt at tale igennem, hvordan en kortere arbejdsuge vil påvirke dine muligheder for fortsat at opnå dine bonus- eller provisionsmål.

5 ting du skal holde øje med

  • Hvis din løn ændres væsentligt. Det gælder også din bonus- og provisionsaftale.
  • Hvis din arbejdstid ændres. For eksempel længere eller kortere arbejdsuger, som kan påvirke din trivsel og balance mellem arbejde og fritid.
  • Hvis du får andre arbejdsopgaver og ansvarsområder, som kan påvirke din arbejdsbyrde og karriereudvikling.
  • Hvis ændringer i din kontrakt påvirker din ansættelsesperiode, kontrakttype (fast/midlertidig ansat) eller arbejdets geografisk placering.
  • Hvis dit arbejdsmiljø målbart påvirkes, for eksempel motivation, engagement og jobtilfredshed.

Læs også