Ændrede præ­fe­ren­cer for arbejde i en tid med AI

I april 2024 kom første del af Decoding Global Talent. Nu er vi tilbage med resultaterne af undersøgelsens anden del, som fokuserer på arbejdspræferencer i en tid med AI. Vi zoomer ind på jobsikkerhed som en prioritet, den globale arbejdsstyrkes opfattelse af deres egen værdi, og opmærksomheden på den teknologiske udvikling.



Fakta om undersøgelsen:

    Decoding Global Talent er verdens største undersøgelse af præferencer på det globale arbejdsmarked. Undersøgelsen er et samarbejde mellem The Network, Boston Consulting Group og The StepStone Group. Over 150.000 globale respondenter fra 185 lande har i år deltaget i undersøgelsen. Cirka 11.000 af dem er fra Danmark.


    Læs første del af årets undersøgelse her

Jobsikkerhed er blevet en hovedprioritet

I 2021 så vi, at gode relationer til kollegerne, chefen og en god work/life balance prægede top-3 over, hvad der betød mest for arbejdstagerne på det globale arbejdsmarked.

I år ser billedet lidt anderledes ud. Den gode work/life balance er stadig med i top tre, men nu er det jobsikkerheden, der løber med førstepladsen.

I en tid med høj efterspørgsel på arbejdskraft og lav arbejdsløshed kan det vække undren. Så hvad er forklaringen på skiftet?

Én årsag kan være, at flere brancher i øjeblikket oplever større forandringer i arbejdet – en anden, at verden er præget af flere konflikter end tidligere.

BCG, som har analyseret undersøgelsens data, peger selv på, at det øgede fokus på jobsikkerhed skyldes arbejdsstyrkens nye bevidsthed om mulighederne for brug af generativ AI.

Arbejdsstyrken har mere fokus på, hvordan generativ AI kan bruges i arbejdet – og at dette nye værktøj også kan få betydning for jobsituationen på længere sigt.

Den nye opmærksom på generativ AI, kan også være forklaringen på, at prioriteter som karriereudvikling og kontinuerlig læring begge har taget et nyk op ad på årets liste til en delt 5. plads, mod henholdsvis en 8. og 9. plads i 2021.





Den globale arbejdsstyrke kender sit værd

Selvom jobsikkerhed er en hovedprioritet i år, synes arbejdsstyrken alligevel ikke synderligt bekymret for, om de ville kunne forhandle sig til et nyt job i morgen.

På spørgsmålet ”Hvordan vurderer du din forhandlingsposition på jobmarkedet?” svarer 64 %, at de er enige i, at de som medarbejdere er i en god position, hvor de kan forhandle frit og vælge mellem forskellige jobmuligheder.

Ser vi på, hvor ofte arbejdsstyrken generelt bliver kontaktet med jobmuligheder, svarer 75 % da også, at de bliver kontaktet mindst to gange om året eller mere.

Det er altså med god grund, at arbejdsstyrken føler, de står i en favorabel position.





Opmærksom på den teknologiske udvikling, men ikke bange

I undersøgelsen tegner der sig overordnet et billede af, at den globale arbejdsstyrke er opmærksom på den teknologiske udvikling, men ikke bange for den.

Det bakkes blandt andet op af data, som viser, hvordan respondenterne forventer, at generativ AI vil påvirke arbejdslivet i fremtiden.

Her mener størstedelen, at nogle opgaver i jobbet vil ændre sig, og at det vil kræve ekstra færdigheder. Derudover vil jobbet forblive det samme.

Kun 5 % tror, at generativ AI decideret vil overtage jobbet.





Brugen af generativ AI i dag

Respondenterne bliver også spurgt indtil, hvorvidt de kender til og bruger generativ AI.

Her svarer 86 %, at de har hørt om det, mens 39 % bruger værktøjet regelmæssigt, og 18 % bruger det et par gange om ugen.





Vil du vide mere?

Undersøgelsen rummer flere spændende pointer om brugen af generativ AI, villigheden til at udvikle kompetencer, og hvordan virksomheder kan møde den globale arbejdsstyrkes behov.

Er du interesseret i at høre mere, er du velkommen til at kontakte Kristina Kjeldahl Helenius, International Sales Director, på tlf. 25 10 15 55.


Hvad er generativ AI?

    Generativ AI er kunstig intelligens, der kan skabe indhold som tekst, billeder og musik baseret på mønstre i eksisterende data. Generativ AI bruges på mange områder, herunder kreativ indholdsproduktion, design og simuleringer.

Læs også