Efter mange år som HR-konsulent, leder og rekrutteringsansvarlig anbefaler jeg altid, at man trækker en reference, når man ansætter. Men faktisk bør du også trække en reference den anden vej: Nemlig på din (eventuelt) kommende chef!
Ansættelsessituationen handler jo om at afdække, om der er et match. Der skal naturligvis være et fagligt match: Virksomheden har nogle opgaver, der skal løses. Her skal kandidatens kompetencer, erfaringer og kvalifikationer matche stillingen og virksomheden. Og så er der det underligt luftige noget, som handler om kemi: Personlighed og temperament: Dér skal I også passe sammen.
Og matchet skal gå begge veje – ellers er det ikke et reelt match! Som kandidat skal du også vælge virksomheden – og chefen – til: Det er ikke en selvfølge, at du gerne vil have jobbet, bare fordi du eventuelt har skrevet en ansøgning og er dukket op til både første og anden samtale, har taget diverse tests og løst cases, og hvad folk ellers finder på at udsætte dig for. Din mavefornemmelse skal også være rigtigt! Og den kan du få af- eller bekræftet ved at trække en reference på din kommende chef.
HR-chef hos Tscherning, Trine Søby Jacobsen, trækker altid en reference på chefen, når hun selv er til jobsamtale. Hun fortæller:
”Når de først har spurgt ind til mig, mine erfaringer og kompetencer, er det min tur. Jeg lægger altid ud med at spørge, om de har en nylig trivselsmåling, og om jeg i så fald må se den. Her spørger jeg så bl.a. ind til de handlingspunkter, de har identificeret, samt hvad status er på det. Efter den samtale beder jeg så om jeg må trække en reference fra ledelseskolleger og nuværende og/eller tidligere medarbejdere i direkte reference.”
Det er Trines erfaring, at der faktisk er rigtig meget information at hente alene i chefens reaktion på den forespørgsel. Det er ikke så tit, at de som leder oplever en kandidat spørge om det. Og det gør noget ved magtbalancen.
”Rent psykologisk oplever jeg altid en enorm empowerment i at bede om en reference den vej: Det er ikke kun mig, der skal sælge mig selv og gøre mig til: De er også under luppen og kan vejes og findes for lette.”
Hun fortsætter:
”Det er nok en erfaring, som er kommet med alderen, men i starten af min karriere var det vigtigst at titel, løn og frynsegoder var rigtige – og så arbejdsopgaver selvfølgelig. Men der har jeg lært, at den ene ting jeg i hvert fald aldrig skal gå på kompromis med, er min nærmeste chef. Dér skal bare være et match! Der skal være gensidig respekt for hinandens faglighed og ikke mindst tillid – det gør det hele så meget lettere, når hverdagen rammer.”
Men hvad skal du spørge om, når du trækker en reference på en kommende leder?
Start med at introducere dig selv og fortæl kort om den stilling, du har søgt. Og så bør du lige tjekke referencens relation til NN, fx således:
- Hvad er din relation til NN?
- Hvordan vil du beskrive jeres forhold?
- Hvor længe har I arbejdet sammen?
- Hvad arbejder I sammen om?
Så kan du spørge ind til de mavefornemmelser, du har fået under samtalen, fx:
- NN fremstår som værende X og Y: Er det også din oplevelse af ham/hende?
- Hvornår oplever du, at han/hun IKKE er sådan?
Her er yderligere spørgsmål, du kan stille:
- Hvordan vil du beskrive NN’s ledelsesstil?
- Vil du fortælle om en konflikt eller uoverensstemmelse, du har haft med NN, samt hvordan den blev løst?
- Hvordan bidrager NN til teamets, afdelingens og virksomhedens succes?
- Er det din opfattelse at NN er dygtig – helt overordnet?
- Hvordan vil du beskrive NN’s kommunikationsstil?
- Hvordan prioriterer og håndterer NN opgaver og ansvar?
- Hvordan håndterer NN stress og udfordringer?
- Hvordan inspirerer NN dig?
- Hvordan tager NN imod feedback?
- Hvordan giver NN feedback (evt. kritik/ros)?
- Hvordan bidrager NN til din arbejdsglæde?
- Kan du dele eksempler på, at NN har skabt positive forandringer?
- Hvis du skulle give NN et godt råd, hvad ville du så sige til ham/hende?
Du skal naturligvis sørge for at stille åbne spørgsmål (også kendt som hv-spørgsmål), samt uddybende underspørgsmål, fx ved at afdække eventuelle modsætninger (”Før sagde du at NN’s adfærd godt kan være ret X, og nu siger du, at han også kan være meget Y – vil du lige uddybe det?”).
Du bør bede om eksempler på din eventuelt kommende chefs konkrete adfærd – for hans eller hendes holdninger og værdier kan se nok så flotte ud på papiret, men hvordan udmønter de sig så helt konkret i den måde NN opfører sig på (og behandler sine medarbejdere på)? Dét vil du gerne vide!
Du bør også direkte eller indirekte tage udgangspunkt i dine egne præferencer i dine spørgsmål, fx hvis du om dig selv ved, at du ikke trives med en leder, hvor ’no news is good news’, når det handler om ros og anerkendelse, så kan du spørge ind til NN’s adfærd der, osv.
Ved at trække en reference på din eventuelt kommende leder kan du således sikre dig, at du rammer rigtigt: At der er et gensidigt match.
Fakta:
Cand. comm. Sophie Dam er karrierecoach og tekstforfatter. Hun er medforfatter til bogen ”Genstart dit arbejdsliv: Sådan designer du dit ideelle arbejdsliv” og indehaver af Engage CPH, hvor hun hjælper ledere og medarbejdere videre i deres arbejdsliv.
Se mere her