Lederkarriere

Halvdelen af danskerne tjekker jobmails i ferien

Tjekker du også arbejdsmails på mobilen i ferien. Så er du langt fra alene, viser ny undersøgelse. Få tre tips til, hvordan du helt trækker stikket.Pandemi-tiden har i den grad smeltet arbejde og fritid sammen. Nu står størstedelen af danskerne foran en dejlig ferie, og her er det vigtigt, vi lader batterierne op til det igen går løs i august. Men langt alle er lige gode til at holde helt fri.

Ny undersøgelse gennemført af Wilke for den faglige organisation Business Danmark viser, at cirka 45 pct. af os forventer at være tilgængelig i ferier. Der er dog stor forskel på, hvor du bor i Danmark – for mens 42 procent af Nord- og Sønderjyder er tilgængelig i ferien, gælder det 49 procent af Københavnerne.

– Jeg synes, det er alarmerende høje tal, som arbejdsgiverne i den grad bør tænke over og reagere på. Vi har nu i mange måneder arbejdet fra egen matrikel, men det betyder jo ikke, at ferien er aflyst, siger Kasper Rubæk, CCO med ansvar for karrieresparring i Business Danmark, og han understreger samtidig betydningen af den kommende tid.

– Ferietiden er det allervigtigste tidspunkt på året i forhold til at lade batterierne op. Medarbejderne skal koble af, og ikke mindst fredes med mindre noget er livsnødvendigt – og det er det sjældent. Det har en utrolig styrke, hvis topledelsen italesætter vigtigheden af ferie og med sin egen adfærd går forrest, forklarer han.

Mænd har sværest ved at trække stikket

Halvdelen af mændene – og aldersgrupperne 18-29 og dem over 50 år – er tilbøjelige til at tjekke opkald og beskeder på jobmobilen i ferien.

– De helt unge er vant til at være på 24/7 og kommer ud på jobmarkedet med fuld energi. Og selv om de er på i ferien af god mening, så kan det være med til at forstyrre andre. Derfor er det vigtigt, at lederen og erfarne kolleger er tydelige om, hvad der forventes af de unge, siger Kasper Rubæk.

Til gengæld tjekker færre danske kvinder jobmobilen – 40 pct. – og andelen er endnu lavere i aldersgruppen 30-49-årige.

– Det er positivt, at danskere fra 30-49 år prioriterer en arbejdsfri ferie. De er rollemodeller for den næste generation på arbejdsmarkedet, og det sender et skidt signal, hvis børnene oplever, at mor eller far spiller ludo med den ene hånd, mens de tømmer mailboksen med den anden, fastslår Kasper Rubæk.

Det skal du gøre før ferien

  • Fortæl dine kolleger, hvornår du er på ferie og utilgængelig på mail eller telefon
  • Indtal på din telefonsvarer, at du er på ferie, og hvornår du vender tilbage
  • Sæt auto-reply på din arbejdsmail og henvis til, hvem der kan svare på forespørgsler, og hvornår du er tilbage

Regionalt fordeler ferietilgængeligheden sig således:

Ja Nej Ved ikke
Region Hovedstaden 49 % 57 % 4 %
Region Midtjylland 46 % 50 % 4 %
Region Sjælland 44 % 56 % 0 %
Region Nordjylland 42 % 54 % 4 %
Region Syddanmark 42 % 54 % 4 %
Total 45 % 51 % 4 %

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn