Lederkarriere

Hem­me­lig­he­den bag det gode net­værks­ar­bej­de

”It’s not WHAT you know, it’s WHO you know”



Det handler ikke om, hvad du ved, men hvem du kender, siger et ordsprog. Og undersøgelser viser da også, at op mod 85 procent af alle job besættes via netværk. Et godt netværk er uvurderligt, uanset om du står overfor at skulle videre i dit arbejdsliv, eller om du har brug for en god VVS’er. Den personlige anbefaling er bare altid at foretrække. Derfor bør du opdyrke, pleje og bruge dit netværk.

Forskellige typer netværk

Overordnet set kan du skelne mellem forskellige typer netværk, som er tættere på eller længere fra dig. Du har hele dit online netværk på Linkedin og Facebook, osv. Og så er der dit ”live” netværk – de mennesker, du kender fra dit arbejde eller forældregruppen, osv. Længere ud er dem, du spiser pindemadder med til en reception eller bordherren til en fest, og længere ude igen er dit netværks netværk.

Uanset hvor langt fra eller tæt på dig dit netværk er, og uanset om vi taler online eller live, så er kan vi faktisk koge hele kunsten at være god til at opdyrke, pleje og bruge sit netværk ned til kun to elementer: Prioritering og opfølgning. Så lad os se nærmere på dem.

Prioriter dit netværksarbejde

I vores respektive coachingpraksisser møder vi ofte kandidater, som jo godt ved, at det der med netværk er vigtigt, ikke mindst i karrieremæssig sammenhæng, men som alligevel kæmper med at få gjort noget ved det. Fordi det er så vigtigt, er det et område, som vi i coachingforløb investerer en betragtelig mængde tid på – ofte sågar mere end andre vigtige emner som den gode ansøgning eller jobsamtaletræning.

En konstant indsats

Hvordan ser det så ud, det med at prioritere sit netværk? Det er først og fremmest en konstant indsats. Ikke nødvendigvis en stor indsats, men konstant. Det betyder, at du gør lidt hver uge – helst hver dag. De lavthængede frugter plukker du på Facebook og Linkedin, hvor du reagerer på systemernes automatiske påmindelser om fødselsdage og jubilæer. Det tager under et minut lige at sende en hilsen, og jo mere personlig, jo bedre.

”Tillykke med fødselsdagen” er fint, men det er bedre, hvis du knytter en mere personlig kommentar: ”Tillykke med jubilæet – tiden flyver. Det var da vist også tid til den kop kaffe?”

Vær i det hele taget generøs (også) på de sociale medier. Like, del og kommenter dine kontakters indhold. Det giver dem synlighed for andre, men det giver også dig synlighed for dem, for man lægger jo mærke til, hvem der er venlig nok til at interagere med ens indhold.

Den lidt mere tidskrævende indsats er der, hvor du tagger folk i opslag med en kommentar: ”Hej @Niels Jensen, tænke at denne event måske kunne være relevant for dig!”

Skab værdi

Tænk hele tiden i at skabe værdi for dit netværk. Smid en besked eller mail, hvor du deler en relevant artikel og fortæller folk, hvorfor du sender den til dem: ”Hej Ane – kom lige til at tænke på dig, da jeg læste denne. Den har et anderledes take på det med HR på bundlinjen, som jeg fandt interessant. Håber du trives i jobbet. Kh.”

Vær i det hele taget generøs med dine gode råd (uden at være nedladende!), med dine forbindelser og med din viden: Vær god at kende! Skab værdi for dit netværk!

Den ene tjeneste er den anden værd

Usagt under hele konceptet med netværk er, at den ene tjeneste er den anden værd. Det er derfor, du bør stille op, når folk beder om din hjælp. Og det giver sig selv, at hvis du nogensinde har mulighed for at give noget tilbage til dem, der har hjulpet dig i tidens løb, så skal du gøre det!

Hold gryden i kog

Hvis du bruger 5 minutter om dagen og 30 minutter om onsdagen på at gennemgå dine sociale medier, (som du alligevel sidder og glor på, hvis du er lige som alle os andre), og følger ovenstående råd, så er det med til at holde din netværksmæssige gryde i kog. Det er helt fint, at gryden står på bagerste blus og kun akkurat simrer, men det betyder, at når du skal bruge dit netværk, så skal du sådan set bare skrue lidt op, for at få gryden rigtigt i kog. Det er smart, fx når man skal finde nyt job.

Opfølgning – opfølgning – opfølgning

Det er opfølgningen, som gør hele forskellen. Det er der, du lige siger tak for sidst, videresender linket til den film, du havde drøftet med Emmas mor til børnefødselsdagen og kvitterer, hvis folk har sendt dig noget eller tagget dig. Du siger tak og kommenter: ”Hej Jens, ja det ser bestemt interessant ud. Tak for den!” Det er i opfølgningen, du har mulighed for lige at gøre lidt mere end folk forventer.

Kaffedaten

Hvis du vil skrue op for netværksblusset, fordi du søger job og gerne vil spørge folk om gode råd, erfaringer, mv. er ”kaffedaten” en god løsning. Den tid, det tager at drikke en kop kaffe, kan folk som regel godt undvære, og det er samtidig tid nok til, at du kan få noget brugbart viden fra dem.

Mød op velforberedt

Din forberedelse er vigtig, så tænk over, hvad du vil spørge dem om, inden I mødes. Hvis du beder nogen om et kaffemøde, dukker du i øvrigt op med en opdateret og udskrevet CV og et par gode spørgsmål om virksomheden, branchen eller deres netværk indenfor dit særlige felt.

Du sørger også for at give dem lidt tid til at finde ud af, om du måske hjælper dem tilbage. Det er ikke 1: 1, men det er baseret på reglen om gensidighed, så det er altid i din egen interesse at hjælpe.

Du betaler naturligvis for kaffen – og du følger efterfølgende op på kaffedaten med en ”Tak for sidst”-besked og telefonnummeret på den dygtige elektriker, som han nævnte, han stod og manglede.

Har du brug for hjælp med at tage næste skridt i dit arbejdsliv, kan du kontakte karrierecoach og tekstforfatter Sophie Dam. Se mere på www.engagecph.dk

Har du brug for at hjælpe medarbejdere godt videre i outplacementforløb eller selv at udvikle dig i din ledergerning, kan du kontakte Rolf Bangsgaard. Se mere på www.raform.dk

Sophie og Rolf har sammen skrevet bogen Genstart dit arbejdsliv – en proces, som giver dig empowerment, afklaring, overblik og en konkret plan, hvis du har brug for at komme videre.

Køb bogen

Læs også