Lederkarriere

Jobskifte: Må du beholde dit jobmobil-nummer?

Er du en af de mange hundredetusinde danskere, som har fået en mobiltelefon stillet til rådighed? Så er det en god ide at få styr på, om du må tage telefonnummeret med dig, når du skifter job.



Godt en halv million danskere må bruge deres jobmobil privat. Og de gør det. I sådan en grad at telefonen for mange er inden for rækkevidde 24/7, for den giver nem adgang til mobilpay, coronapas og sociale medier. Men din mobile livline til omverdenen kan med et blive kappet, når du skifter job.

For faktisk ved 27 pct. af danskerne med en fri jobmobil ikke, om de må tage telefonen og telefonnummeret med sig ved et jobskifte, viser en YouGov-undersøgelse lavet for fagforeningen Business Danmark.

Vi oplever ofte, at medarbejdere kun har ganske kort tid til at aflevere sine sager - også mobiltelefonen og nummeret. Og så står man med et ret uoverskueligt problem, fordi telefonen er så dybt integreret i vores privatliv, for eksempel hvis du privat bruger mobilnummeret til tofaktorgodkendelse og til at modtage notifikationer, siger Frank Kanlund, advokat og juridisk chef i Business Danmark.

Aftal det, hvis du vil have telefonnummeret

Han råder til hurtigst muligt at få afklaret, hvilke rettigheder du har til jobtelefonen og -nummeret.

Det er svært at komme og sige, at man troede, man måtte beholde telefonen og telefonnummeret, hvis man ikke udtrykkeligt har aftale det. Så det er bare med at få det på plads i en fart - især hvis du også bruger nummeret til dine private kontakter og telefonen indeholder feriebilleder, private kontaktoplysninger og uundværlige apps som Mobilepay og rejsekort, siger han.

Alternativet er naturligvis at løbe rundt med to telefoner og telefonnumre eller et dual simkort, så du kan holde job- og privatliv adskilt.

Mere end hver tredje dansker – 36 pct. – ved heller ikke, hvor meget en fri jobmobil koster dem over skattebilletten.

Du beskattes af 3.000 kroner af årligt for at bruge din arbejdsmobil privat. Men er du først beskattet af fri telefon, så kan du uden yderligere beskatning få arbejdsgiverbetalt internet oveni, hvis din chef er med på det, siger advokat Frank Kanlund fra Business Danmark.

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn

Læs også