Lederkarriere

Mange drømmer om en ny karriere

Coronakrisen har fået danskerne til at tage karrieren op til revision. Fem råd leder dig på vej.



Der findes ikke den branche eller medarbejder, hvis arbejdsliv ikke har taget en drejning de seneste 12 måneder. Og den bratte omvæltning har fået mere end hver tredje dansker til at reflektere over deres jobsituation, viser ny undersøgelse lavet for fagforeningen Business Danmark af YouGov

Usædvanligt mange har det seneste år taget deres liv og arbejdsliv op til revision. Man kan sige, at nedlukningen af Danmark og verden ikke bare har disrupted vores hverdagsliv og vores arbejdsliv – men også vores jobkompas, siger Kasper Rubæk, CCO i Business Danmark med ansvar for karriererådgivning.

Mediernes dækning af pandemien har også stimuleret vores jobdrømme.

Hele mediebilledet har med sikkerhed haft stor indflydelse på vores jobdrømme. Løbende har personer fortalt deres arbejdsmarkedshistorie og hvordan de har tacklet pandemiens hærgen, og det har gjort folk nysgerrige, siger han.

Hvis du skulle skifte job i dag, hvad ville du så allerhelst?

Jeg ønsker ikke at skifte branche eller funktion
25 %
Skifte til en anden branche i en ny funktion
22 %
Blive i samme branche i en ny funktion
19 %
Skifte til en anden branche i samme funktion
12 %
Starte egen virksomhed i en anden branche
6 %
Starte egen virksomhed i samme branche
3 %
Ved ikke
13 %

Fem råd ved et karriereskift

Vælger man at forfølge nye drømme om en ny karriere, er det en god ide at gøre sig nogle indledende overvejelser understreger Kasper Rubæk.

- Før du søger råd hos andre om et job- og karriereskifte, er det en god ide selv at lave nogle indledende øvelser. Det øger hitraten og muligheden for at finde sin rette hylde og få den rette sparring, siger han, og foreslår følgende fem ting.

  • Brancheskift eller karriereskift

  • Mærk efter om det er et brancheskifte eller et decideret karriereskifte, du søger. Sidstnævnte vil typisk kræve lidt mere af dig, fx at du fylder supplerende uddannelse på dit cv.

  • Tjek dit netværk

  • Undersøg om der er nogen i dit netværk, der kan åbne dørene for dig. Gå gerne gennem LinkedIn – og undersøg om der er nogle af dine kontakter, der har adgang til den branche, du ønsker at arbejde i enten i første eller andet led.

  • Find en mentor

  • En mentor til at sparre med kan være meget værdifuld. Mentoren kan give dig indsigt i, hvilke faglige og personlige færdigheder du skal bestride for at komme ind i branchen.

  • Overvej et vikariat

  • Coronaen har sat gang i brugen af vikarer, og det kan måske være din åbning. Scan markedet for om der findes et vikariat i den branche, du gerne vil arbejde indenfor – det vil give dig et nyt netværk og nye døre vil med stor sandsynlighed åbne sig.

  • Lav en handlingsplan

  • Lav en handlingsplan gående på hvilke virksomheder vil du gerne arbejde for. Hvilke faglige kompetencer og uddannelse har du behov for? Og hvad er tidshorisonten?

Michael Krag-Svendsen – LinkedIn

Læs også