Løn

Mange sælgere mangler at få udbetalt flere års fe­ri­e­pen­ge

Ansatte på provision bør kaste et ekstra blik på deres lønseddel. Ny dom giver nemlig ret til efterbetaling af feriepenge. Bliv klogere på åbent webinar.To provisionslønnede bilsælgere skal have efterbetalt flere års manglende feriepenge. Begge sælgere havde nemlig kun fået udbetalt deres grundløn under ferier, men ikke feriepenge af deres provision.

Det har Østre Landsret afgjort i en sag mod to af Danmarks førende bilforhandlere.

Den faglige organisation Business Danmark, som har ført sagen på vegne af den ene bilsælger, der fik tilkendt godt 140.000 kroner i feriepenge og renter, fremhæver, at dommen har principiel betydning for tusindvis af provisionslønnede.

Det er nu entydigt slået fast, at ferieloven giver provisionslønnede ret til lønkompensation, når de går på ferie og ikke optjener den sædvanlige provision, siger advokat i Business Danmark, Lise Buhl, om dommen, der bør nærstuderes i andre provisionslønnede brancher, fx ejendomshandel, salg af køkkener og elektronik.

Hvert sjette af vores medlemmer er i dag på provision, og vi ser jævnligt lignende eksempler på tværs af brancher. Mange vil have feriepenge til gode, men det kræver, man ikke på anden vis er kompenseret under ferien, siger hun og anbefaler, man rådfører sig med sin fagforening eller en jurist.

Fik udbetalt godt 140.000 kr.

Den konkrete sag drejede sig om en sælger, som i snit solgte tre biler om ugen. For det fik han en fast grundløn plus provision, der udgjorde cirka en tredjedel af lønnen. Men under ferier fik han kun sin grundløn - hverken provision eller feriepenge af sin provision.

Landsretten lagde vægt på, at sælgerens mulighed for at optjene provision afhang af, at han var fysisk tilstede på arbejdspladsen. Derfor var det en dyr fornøjelse for ham at gå på ferie, for så solgte han ingen biler. Her skulle han have haft 12,5 procent af provisionen i det foregående optjeningsår, siger Lise Buhl.

Falder man i løn i ferieperioder, er man tilbøjelige til at holde mindre ferie. Eller måske slet ingen ferie. Dommen er derfor vigtig, fordi den sikrer, at provisionslønnede også holder ferie og vender tilbage til jobbet med frisk energi – det er jo hele meningen med ferieloven, siger hun.

Sælgeren fik tilkendt 95.000 kr. plus renter – i alt godt 140.000 kr. - for manglende feriepenge gennem flere år.

Hvem har ret til feriepenge af provision?

Du kan også have tusindvis af kroner i feriepenge og renter til gode hos din arbejdsgiver, hvis du har været provisionslønnet siden 2017. På grund af ferielovens forældelsesregler kan kravet ikke opgøres længere tilbage.

Betingelsen er typisk, at du kun optjener provision, når du er fysisk tilstede på arbejdspladsen – hvilket gælder for langt de fleste. Der kan dog være undtagelser, for eksempel hvis du under ferien kompenseres med indirekte provision – kollegersalg – så du reelt ikke oplever en lønnedgang.