Lederkarriere

Martin Thorborg: 10 ting skaffer dig hurtig jobsucces

Jobbene hænger på træerne – særligt i august og september. Iværksætterguru og virksomhedsejer Martin Thorborg deler ud af sine erfaringer om, hvordan du får den optimale start i dit nye job. Mød ham også på nyt webinar.Når man starter i et nyt job, er det helt naturligt, at tankerne vælter rundt i hovedet. Hvordan skal jeg klæde mig? Hvordan er jargonen? Hvad er forventningerne til mig? Hvor hurtigt forventer virksomheden, at jeg leverer? Hvordan kan jeg vokse i og med virksomheden?

En af Danmarks mest succesfulde iværksættere Martin Thorborg har ikke bare erfaring med at skabe en stor startup virksomhed, men også erfaring med ansættelser og onboarding af hundredvis af medarbejdere blandt andet gennem regnskabsportalen Dinero – en virksomhed han startede op fra bunden, og som i dag beskæftiger mere end 100 medarbejdere.

Det er naturligvis væsentligt at komme godt fra start i ens nye job. Alt andet lige er det jo altid sjovest at være en succes i en succes. Og hvis du skal ind og være en succes fra dag ét, handler det i høj grad om engagement og attitude. Er den på plads, er du kommet et godt stykke, forklarer Martin Thorborg.

Og han peger samtidig på, at et stort engagement og viljen til at ville udvikle sig sammen med virksomheden, alt andet lige også betyder, at de mest spændende opgaver flyder i din retning.

Den medarbejder, der kommer ind i rummet fra dag ét og fylder på den gode måde – det vil sige oser af energi og engagement, der smitter af på de eksisterende medarbejdere - giver sig selv nogle gode kort på hånden. Man skal naturligvis være ydmyg, men det gør ikke noget, at du fylder lidt - stiller relevante spørgsmål og viser stor interesse og engagement, fortæller Martin Thorborg, som du kan opleve live på et Business Danmark webinar 19. september, hvor han giver dig en booster til at forfølge din passion.Sæt dig et ambitiøst mål

De seneste 12 måneder har en million danskere skiftet job, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det er det højeste niveau i 13 år, og aktiviteten og motivationen er klart størst i månederne lige efter sommerferien.

Når du starter i et nyt job, er det væsentligt, at du har et mål for, hvad du gerne vil opnå i forhold til titel, løn og ansvarsområde – herunder hvad din tidshorisont er? Derfra kan du så begynde at arbejde dig fremad, fortæller den succesfulde iværksætter.

Jeg tænker, at en ambitiøs medarbejder, der lander et job, allerhelst ville have haft et andet og bedre job. Kunsten er derfor altid at gå ind i et job med henblik på at udvikle sig og få et endnu bedre job, end det man netop har fået.

Starter du for eksempel som supporter – så er det helt naturligt, du måske gerne vil ende som salgsdirektør en dag. Og det er ikke nødvendigvis noget, du behøver hemmeligholde – det er altid fedt med ambitioner. Så er der måske nogle trædesten på vejen – sælger, key account manager og salgschef. I den kontekst kan det være en god ide at kortlægge, hvordan du bruger disse trædesten til at nå dit endelige mål, fortæller Martin Thorborg.

Og han understreger samtidig, at du løbende kan spørge ind til, hvordan du når de forskellige delmål.

Det kan være en god ide at spørge de respektive kolleger, hvordan man når dertil, hvor de er i dag, og hvordan de selv er nået hertil – ikke mindst hvilke arbejdsopgaver de sidder med, og hvordan de løser dem. Det er også en måde at vise interesse for sine kolleger på, forklarer han.

Prioriter også fredagsbaren

Det kan godt være, du lægger rigtig mange timer i dit arbejde, og måske også flere end der står på din lønseddel, men det bør ikke betyde, at du skal fravælge de sociale arrangementer på din virksomhed.

De fleste virksomheder laver flere sociale arrangementer årligt herunder også fredagsbarer, og dem bør du ikke fravælge, for det er en del af kulturen, og det er ofte her, du lærer dine kollegaer at kende på en anderledes og ikke mindst værdifuld måde. Er du til stede her, vil du ofte få nogle lidt skæve og anderledes vinkler til dit arbejde – noget som kan være meget nyttig viden for dig fremadrettet, fastslår han.

Martin Thorborg har 10 råd til hurtig jobsucces:

  1. Vis engagement og dynamik.
  2. Lyt, lær og ha’ en naturlig ydmyg tilgang til dit nye arbejde.
  3. Vis interesse for dine kollegaers arbejdsopgaver og vær ikke bange for at spørge dem til råds.
  4. Affotografer tøjstil og jargon blandt dine kollegaer og undlad at bevæge dig for meget udenfor skiven.
  5. Vær hurtigt til at svare på din mails.
  6. Vær ikke nøjeregnende – at arbejde en halv time over her og der kan vise sig at være rigtig godt givet ud.
  7. Er der et område, du kan læse op på – så gør det, så du hurtigt får de bedste kort på hånden.
  8. Vær smilende og imødekommende.
  9. Er der et specielt område, du gerne vil arbejde med i virksomheden, så tøv ikke med at spørge relevante personer om, hvad der skal til.
  10. Deltag i sociale arrangementer og engager dig eventuelt også i at arrangere dem.

Læs også