Danmark er et af verdens mest digitaliserede samfund. Og arbejdsmøder og hjemmeskole på Google Meet, Teams og Zoom under coronakrisen har gjort os endnu mere hjemmevant i det digitale univers.
Alligevel er mange danskere tilbageholdne, når de bliver bedt om at optage os selv på video til eksempelvis et jobinterview, det viser ny undersøgelse gennemført af Wilke for fagforeningen Business Danmark.
Tre ud af fire synes, at det er grænseoverskridende at supplere jobansøgning med et kort videopitch. Men der er ofte ingen vej uden om, lyder det fra et af landets største rekrutteringsbureauer.
- At optage sig selv på video i forbindelse med en ansøgning, var ikke særlig udbredt for bare få år tilbage, men det har virkelig vundet frem den senere tid, og ikke mindst har det i den grad vist sit værd i pandemitiden, fortæller Morten Højberg, administrerende direktør i Moment, der selv beder kandidaterne benytte video.
Du kan lige så godt øve dig
Fagforeningen Business Danmark opfordrer til at kaste sig ud i videoansøgningens kunst.
"Havde vi spurgt danskerne om det samme for et år siden, er jeg sikker på, at endnu flere ville have fundet det grænseoverskridende at invitere en ny arbejdsgiver virtuelt ind i dagligstuen. Og næste år er jeg sikker på andelen er faldet endnu mere. Mange jobsamtaler foregår alligevel online i disse tider", siger Kasper Rubæk, karriererådgiver hos Business Danmark.
"Der er et klart billede af, at jo ældre man er, desto mere grænseoverskridende er det at lave en jobsøgningsvideo. Men der er ingen tvivl om, i hvilken retning vinden blæser. Så det er bare om at prøve det af. Kemi er et vigtigt parameter i jobsøgning, og her giver video et godt indtryk af, om du er en medarbejder, man gerne vil samarbejde med, så det er et godt supplement til den skrevne ansøgning", siger han.
Morten Højberg ser videoansøgningen som en gevinst for både virksomheden og kandidaten. "For virksomheder og rekrutteringsbureauer er det et unikt værktøj – særligt i en indledende screeningsfase. Og for kandidaten betyder det, at man har flere skud i bøssen, forstået på den måde, at man kan blive ved med at lave en optagelse om, indtil man er tilfreds med resultatet – det kan man jo ikke, hvis man skal gå til et fysisk jobinterview", fastslår han.
Videoansøgningen er ofte et relativt enkelt elevatorpitch – hvor du er produktet. Nogle få laver længere og professionelt producerede videoer.
Fem råd til din videoansøgning
Kasper Rubæk og Morten Højberg giver her fem råd, når du skal lave en enkel videoansøgning:
- Spring ud i det.
- Sørg for at billede og lyd er i top, så det ikke stjæler fokus fra dine faglige og personlige kompetencer.
- Klæd dig som skulle du til en fysisk jobsamtale.
- Optag din video i vante omgivelser. Det gør ikke noget, at du optager den hjemme på matriklen eller i stuen, for det fortæller noget om, hvem du er.
- Lad andre se din video igennem, og lyt til deres konstruktive feedback. Er der noget du kan forbedre, så lav en ny optagelse.
Michael Krag-Svendsen – LinkedIn