Lederkarriere

Hold dit ar­bejds­liv i vatter – ved at genstarte det løbende

Hvordan skaffer man sig en konkurrencefordel i et jobmarked, hvor konkurrencen hele tiden bliver hårdere?



Uanset om du er ansat i et godt fast lederjob, som du er glad for, eller netop har fundet dit næste drømmejob, så slutter processen med at skabe og leve det bedst tænkelige arbejdsliv aldrig. Viljen til kontinuerligt og proaktivt at udfordre og omforme dig selv, din profil og dit materiale er det greb, som mere end noget andet kan sikre dig, at du er i det rigtige lederjob, med de optimale udfordringer og den rette work-life balance – nu og resten af dit liv.

Proaktivitet frem for reaktivitet

Det kan måske lyde banalt, men helt basalt er vores bedste råd at få dig til at udvikle en grund-holdning, der vil holde dig på forkant med dit ideelle arbejdsliv. Det handler grundlæggende om at du har øje for at tage temperaturen på dit arbejdsliv, at du tør gøre status, og at du så skal gå fra at være reaktiv til at være proaktiv. Du skal aktivt gå forandringer i møde – se dem komme – frem for passivt at blive væltet af verdens foranderlighed. Det er den tilgang, som vil give dig en klar konkurrencefordel, fordi den kombinerer innovation med mod, handlekraft og effektivitet.

Moving target

At leve det ideelle arbejdsliv er en proces, som aldrig slutter. Det er et mål, som man oftest kun når i glimt, fordi det har det med at flytte sig. Samfund, virksomheder og arbejdslivet ændrer sig hele tiden, ligesom dine behov og ambitioner gør det. Derfor er det ideelle arbejdsliv, som vi ser det, dét, hvor du lever dit mest autentiske liv – i pagt med dine værdier og ambitioner, i et rigt og meningsfuldt liv. At ”genstarte sit arbejdsliv” handler altså, som vi ser det, om at du sikrer dig, at dit arbejdsliv er i vatter. At dit arbejdsliv passer til dit liv, sådan som du allerhelst vil leve det, og at du i øvrigt holder øje med, hvad der rører sig i markedet, så du ser forandringerne komme (så godt som den slags nu lader sig gøre i denne skøre, skøre verden).

Din indstilling er altafgørende

Det kræver vedholdenhed, mod og tålmodig at genstarte sit arbejdsliv løbende. Især hvis der ikke er et akut behov for at skifte job lige her og nu. Men det er nødvendigt, hvis du vil være på forkant med din ledergerning, dine ambitioner og dit arbejdsliv. Når først det er blevet indoptaget som en god vane i dit system løbende at tjekke, at du er i ”vatter”, vil du opdage, at det er hele indsatsen værd. Sådan er det i øvrigt også med din personlige udvikling som leder. Her skal du jo også genopfinde dig selv, igen og igen, og at være på forkant med udviklingen og for at kunne skabe de rigtige rammer for dine medarbejdere og levere værdi for din arbejdsgiver.

Hvis det lyder udmattende at ”genstarte”, så husk på, at du jo ikke starter helt forfra hver gang – du bygger videre derfra, hvor du står. Du trækker på dine erfaringer, kompetencer, din personlighed og – optimalt set – gør alt dette i pagt med dine værdier, ambitioner og din personlige mission/vision.

Her får du fem gode råd til hvordan du løbende kan genstarte dit arbejdsliv. (Din selv-evaluering kan med fordel kombineres med din årlige udviklingssamtale med din leder for maksimal effekt):

1. Evaluer som en fast tilbagevendende begivenhed

Det er vores anbefaling, at du minimum en gang om året tager en halv dag ud af kalenderen til at gennemgå og evaluerer dit arbejdsliv. Vælg en fast dag hvert år, book et mødelokale eller luk døren til hjemmekontoret. Sørg for at du ikke bliver forstyrret. Gør det til en ”hellig” begivenhed, som ikke kan aflyses eller rykkes.

2. Tag temperaturen på dine værdier

Mærk så efter hvor du er i forhold til dine værdier. Brug en fast model eller struktur – fx livshjulet – så du kan sammenligne og vurdere hvordan tingene står sammenlignet med sidste gang du tog temperaturen på dine værdier.

3. Vær ærlig overfor dig selv

Giv dig selv den samme udfordring hvert år. Test om du virkelig, stadig, er på rette hylde ved fx at skrive din egen opsigelse. Lad den ligge en dag eller to og stil dig så foran spejlet og giv dig selv 10 gode grunde til, at du ikke skal aflevere opsigelsen, når du møder på arbejde næste dag. Det kræver, at du tør være ærlig overfor dig selv – og at du har modet til at handle, hvis ikke du har nok gode grunde til at kyle opsigelsen i skraldespanden. Vi siger ikke nødvendigvis, at du skal sige op, men måske er der ting, der skal justeres?

4. Lav en plan for de næste 12 måneder

Lav en 12-måneders plan, som du løbende tilpasser. Så har du altid styr på, hvor du er på vej hen.

5. Test og juster dit materiale løbende

Vi opfordrer til, at du løbende justerer og opdaterer dit CV, din LinkedIn profil, dit personlige website og de andre platforme du benytter til at skabe og vedligeholde dit personlige brand i takt med at du får nye erfaringer og kompetencer. Så har du altid dine friskeste varer på hylderne.

Du bør løbende teste og forbedre dit materiale. Testprocessen handler dybest set om at afprøve dit produkt (altså dig). At få dit materiale og din attraktivitet syretestet i den virkelige verden. Skiller du dig positivt ud fra mængden? Er det tydeligt, hvordan du kan skabe værdi for kunder eller arbejdsgivere? Har du de rigtige varer på hylden? Det er en cirkulær og kontinuerlig læreproces at være på forkant, hvor du hele tiden medtænker nye input og forbedrer dit materiale. Tilpas det i takt med at du får nye input og ny inspiration. Og du skal blive ved med at gøre det – også selvom du lige nu sidder i dit ønskejob!

6. Opsøg feedback og brug det til hele tiden at udvikle dig

Vi gør det bedste, vi kan, med de ressourcer, vi har til rådighed. Nogle gange er vores bedste alligevel bare ikke godt nok. Men af de mange dumme ting, vi kan gøre som mennesker, er den dummeste ikke at lytte til feedback. At vide det hele, at ingen kan lære dig noget, den fejl bør du ikke begå. Næh, opsøg feedback – løbende! Spørg efter den! Vi har alle sammen blinde pletter i vores synsfelt, og hele pointen med dem er, at vi ikke kan se, hvad vi ikke kan se. Men andre kan se dit forbedringspotentiale! Tag det ikke personligt, fortolk det ikke negativt, men tag imod det med begejstret neutralitet. Du bliver klogere og får muligheden for at udvikle dig! Hurra!

Sådan genstarter du dit arbejdsliv igen og igen:

Har du brug for at hjælpe medarbejdere godt videre i outplacementforløb eller selv at udvikle dig i din ledergerning, kan du kontakte Rolf Bangsgaard. Se mere på www.raform.dk

Har du brug for hjælp med at tage næste skridt i dit arbejdsliv, kan du kontakte karrierecoach og tekstforfatter Sophie Dam. Se mere på www.engagecph.dk

Rolf og Sophie har sammen skrevet bogen Genstart dit arbejdsliv – en proces, som giver dig empowerment, afklaring, overblik og en konkret plan, hvis du har brug for at komme videre. Se mere på www.genstartditarbejdsliv.dk

Læs også